Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Импулсното реле явно рядко се ползва, защото в повечето ел магазини, в които попитах, ме гледаха като голям камък. Виждах няколко из нета, но не съм сигурен дали са това, което ми трябва и затова пускам темата.

Ще обясня за какво ми трябва. Ел хидравличен разпределител с 2 бобини. Когато едната бобина е включена - хидравличния цилиндър се движи в едната посока. Другата бобина естествено е за другата посока. Искам да го накарам като стигне до края с краен изключвател да подам сигнал към импулсното реле, което да захрани контактор, който ще изключи бобината за тази посока и ще включи другата. Освен крайния изключвател искам да сложа и бутон за принудително връщане преди достигане на крайния изключвател. Гледах няколко импулсни релета, но се командваха с бутон на самите тях, което изключва мерака ми да сложа и друг бутон. Но може и да греша и затова питам.
fox_vt - майстор
:-D Импулсно реле :lol: Вземаш най обикновенно реле със волтаж на бобинката който ти е удобен-най добре да ползваш оперативното от бобините на разпределителя.През NO контакта му прекарваш оперативната на контактора,крайния изключвател ще подаде ток на това реле то ще включи и ще задейства контактора който ще изключи едната бобина и ще включи другата.Бутона за принудително включване захранва релето и е паралелно на крайния изключвател.Мързи ме да чертая схема но ако се наложи и никой не начертае ще драскам.А защо ползваш контактор за тези малки токове на разпределителя?
hidrazin - майстор
Примерно това:
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... ls/6bfe8c4
Имай едно на ум че повечето които ще намериш по магазините са само с един НО контакт.
Ако ти трябва с превключващ контакт - евентуално по заявка в магазина.
Но пък контактора който ще използваш ще свърши тази работа.
Не се лъжи по бутона на самото реле. Той е за ръчно принудително включване.

Изображение

:partyman:
bulhomes2 - майстор
На Вас се надявах. Мислех, че само дечурлига останаха в тоя форум, а оттатъка елтехниците са по-кът.

fox_vt много добра идея със самозахранването на контактора. А казвам контактор, щото имам доста, а релета трябва да купувам. Ама на схемите по-долу съм писал релета.

Обаче ще я обмисля като реша сегашната кръстословица. Ако на някой му се занимава - мисля, че е забавно. Ще дообясня идеята ми за хидравличния цилиндър. Цепачка за дърва. Искам с аварийния бутон ръчно, или с крайния изключвател автоматично, да връщам буталото в обратната посока. Идеята ми е този бутон да служи и за пускане на буталото в работен ход (тоест - реверс). Дотук нищо сложно. В обратната посока има друг краен изключвател. Идеята ми за него е да има двойна роля, която да си избирам с ключ. В единия вариант да спира цилиндъра, а в другия да го реверсира. Тоест в едното положение на ключа всеки двоен ход на буталото се пуска с бутона, а в другото - буталото постоянно се реверсира (люлка). Поиграх си малко, но люлката не е доизмислена.

Прикачените файлове са мърдащи и вероятно трябва да се отворят в нов прозорец, за да се включи мърдането
Прикачен файл:
IzklObrHod.gif
IzklObrHod.gif (71.02 KиБ) Видяна 1474 пъти
Прикачен файл:
DvoenHod.gif
Горните добре, но тук е проблема
Прикачен файл:
Liulka.gif
Liulka.gif (112.27 KиБ) Видяна 1474 пъти
Хидра, май такова с 1 НО контакт ще свърши работата за сегашната схема. Но както казах по-нагоре ще обмисля и варианта със самозахранване на контактор, че имам много.
Последна промяна от bulhomes2 на вт май 10, 2016 2:51 pm, променено общо 1 път.
1115 - специалист
Има маркови на АББ в олх на поносими цени.
Не си взимай евтино импулсно реле - сменях веднъж 3 поредни докато взема на АББ и от тогава всичко е ок.
fox_vt - майстор
Мога да предложа следната схема ако съм разбрал всички искания
Прикачен файл:
IMG_20160511_210913.jpg
IMG_20160511_210913.jpg (65.37 KиБ) Видяна 1416 пъти
При задейставане на ON-OFF ключа системата тръгва със движение напред бобина 2 (Б2) се захранва през НЗ на реле 1.При достигане на крайния изключвател за предно положение КР.И 2,той затваря веригата през ключ 2 който е НЗ,аварийния който е НЗ също но на схемата съм го сбъркал,и първия краен изключвател КР.И 1 се захранва бобината на реле 1 което реверсира системата като подава ток на Б1.При достигане на задно положение и КР.И1 той разкъсва веригата на реле 1 и ситемата заработва от първоначално състояние.Когато натиснеш аварийния бутон той връща буталото в крайно задно положение.При превключване на ключ 2 той подава захранване към клема Б на реле 2 което прекъсва цялото захранване и така спира буталото на място.Като се върне обратно крайния изключвател започва да работи в реверсивен режим.Недостатъка е че като се задейства спиране на буталото при превключване на ключ 2 то ще тръгне винаги напред независимо къде е стигнало освен случая когато е в крайно разпънато положение.Схемата може да се усъвършенсва още но това разбрах до сега като задание :)

пп като прегледах мнението забелязах грешка аварийния бутон е нормално отворен но не му е там мястото.Той трябва при задействане да подава захранване на реле 1 което да задейства Б1 и буталото да се върне.
bulhomes2 - майстор
Ей, златен си. Изобщо не се бях сещал, че крайния изключвател може да бъде нормално затворен. Сега имам много работа, но тия дни ще я обмисля и изрисувам мърдаща, да видим дали всичко е наред.

ПП. Сега се повгледах набързо и нещо не виждам кое захранва реле 1 след като цилиндъра тръгне наобратно и освободи крайния изключвател 2...
fox_vt - майстор
Мда прав си доста на бързо я чертах пък и бях почнал със ракията :-D освен реле едно да има самозадържане с още един НО контакт който да е паралелно на КР.И 2. Като я пуснеш през твоята програма вероятно и други бъгове ще излязат.

Тема "Импулсно реле - откъде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: