Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Trakehner1 - специалист
Привет,

искам да си подобря енергийната ефективност и тези дни ще купя готови тръби с heat pipe 58/1800мм. Самият колектор няма да има водосъдържател на него, а искам да свържа с бойлер, който през зимата е свързан към котел на въглища и който се намира в мазе, на 3 етажа под покрива.

Не успявам да намеря готов меден колектор, където да свържа кондензаторите на тръбите, обаче. Дали се продават такива или трябва аз да си го изработя от фитинги и медна тръба?

И вторият въпрос - бойлерът е 177л, с доста дебела изолация. Дали 12 тръби биха били достатъчни за да загреят водата в него?
1115 - специалист
Според мен ти трябват поне 15 тръби.
Аз си изработих колектора за смешни пари. Става от медни тръби и 4 фитинга.
Когато ми остане време ще пусна снимки как става, но по-натам ще е .
Последна промяна от 1115 на пет апр 22, 2016 7:55 am, променено общо 1 път.
Trakehner1 - специалист
Благодаря, че се включи. Ще чакам снимки с нетърпение, дали съвсем накратко би ме насочил как си го направил твоя? Аз мислех да си направя екстрактор от голям болт и след като разпробия, да "изтегля" медта за по-сигурна спойка.
шоп - майстор
Ако през деня имаш и консумация на топла вода от бойлера спокойно и 20 тръби може да монтираш
1115 - специалист
Щеше ми се да пусна цяла тема как се прави колектора, но по-късно ще е.
Надявам се да съм от помощ.

П.П. Това е колектор за 10 вакуумни тръби. Изработва се за 1..2 часа.

Прикачен файл

P1060260.JPG

Прикачен файл

P1060263.JPG

Прикачен файл

P1060267.JPG

Прикачен файл

P1060268.JPG
Последна промяна от 1115 на пет апр 22, 2016 9:29 pm, променено общо 2 пъти.
kuuuuuul - майстор
Качваш от зад на пред и готово.
Trakehner1 - специалист
Този уикенд ще работя по панела като Петък ще ида за части.

Колебая се за диференциалният термостат. DT-3 на Интиел гори и знам защо ( виждах такъв отворен ). Занимавам се с електроника и мога да го тунинговам за да не създава толкова проблеми за в бъдеще, срещу една допълнителна сума от 20-на лева, с което съм ок. Притеснява ме обаче, че сондите са полупроводникови, което значи, че ще трябва да заземя колектора за да не се натрупва статично електричество. Разгледах и DT-3.1 и той гори, поне на база отзиви, вътре не знам как е, но е с по-устойчиви сонди.

Какви трябва да са температурните диапазони на подобен термостат? Има на Данфос на доста добра цена, но са предназначени за хладилници и макс. температура е 55С, освен това не пишат дали при свързване на втори датчик може да работи като диференциален. Става въпрос за серията ЕКС 102 ( А-версията мисля, че беше до 99С ).

Видях и на Nippon, но нещо ми намирисват на оризови с лепнат брандинг.

Ще се радвам за съвет, като основон е може ли подобен Данфос да се ползва, ако не, струва ли си допълнителната цена на DT-3.1 над 3?
LazarGanev - "Велик майстор"
Или ДТ2 от ТУК
Или някой ТЕЗИ
sashot - специалист
1115 написа:
Щеше ми се да пусна цяла тема как се прави колектора, но по-късно ще е.
Надявам се да съм от помощ.

П.П. Това е колектор за 10 вакуумни тръби. Изработва се за 1..2 часа.
Поздравления за ентусиазма и идеята, но не е ли прекалено малка контактната площ между гилзите, в които влиза кондензационната ампула и тръбите, през които тече флуида, а от там и лош топлообмена? В купешките гилзата влиза в колектора все пак и е обхваната практически отвсякъде от флуида.
И най-важното има ли реален икономически резон в това?
15 тръбен китайски колектор хийт пайп, може да се купи вече за под 600-700 лева с ДДС в комплект с със стойка от алуминий. Цената на една тръба 1800х58 е петнадесетина лева, т.е. за стойка с крепежни елементи (болтове и гайки), а те, при алуминиева стойка, трябва да са неръждаеми, а не обикновени поцинковани и струват общо поне 20-25 лева, долна опора за тръбите, колектор и корпус за колектора, фитинги, изолационна вата и т.н. остават 350-400 лева.
Ясно, че идеята е "Направи сам", но все пак трябва да има и икономическа логика.
Моля, не приемайте за някакво евтино заяждане. Опит за конструктивна дискусия е.

Тема "Колектор за слънчев heat pipe панел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: