• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
aliensa - напреднал
Здравейте

Имам следното чудене , искам да си направя един ключ на лампата да е времеви ,но така и не намерих такъв ключ ..само за контакти са . Решх да направя следното взимам едно такова което е за контакт ( като на снимката по-долу) и понеже на ключа на лампата има само фаза
ще взема нула от един от близките контакти за да мога да ползвам този прекъсвач за да работи като ключ на лампа . Въпросами е проблем ли ще е ако взема нулат аот контакт и я ползвам към прекъсвача който ще ползва фаза от ключа на осветленито .

снимка на прекъсвача : http://tectrade.bg/tomatocart/images/pr ... 975115.jpg

Благодаря предваритено
kozl - майстор
Според мен проблема ти е как ще свържеш фазата и нулата към таймера, щото от снимката не е ясно кой е активния вход и кой активния изход. Нали се сещаш, че за щепсел шуко фазата и нулата са като фурнаджийска лопата. Т.е. всеки щифт може да се случи фаза или нула.
А ти трябва да знаеш кой вход и изход минават през релето, за да ти е там фазата.
Това може да откриеш по опитен начин. Но как - в следващия пост ако некой не ме изпревари :wink:
shotik - майстор
Това е електронен таймер, включва се в контакт с негови "крачета" като на щепселите ,които не се виждат на снимката и в това гнездо отпред се включва консуматор.
За мен въпросът някак си не ми е ясен ,какво иска да направи питащия.
Как така има само фаза и трябва да търси от контакт нулата ?
Вместо да прави разни изпълнения, най- просто е да си купи таймер , да го включи в контакт и в него кабел , с който да захрани лампата.
torbalan - Дървен философ
Я обясни какво искаш да направиш, че решения има много.

Искаш, като щракнеш ключа - лампата да изгасне след време (ако да - колко време).

Или в определен момент лампата да се включи, а след време да изключи?
aliensa - напреднал
Благодаря за мненията ,

Значи искам да направя следното. Задавамси на таймера лампата да се включва примерно всеки ден в 20:00 и да се изключва в 24:00. Така работят тези електронни таймери ,който са за контакт. Не искам да натискам никакви копчета а то само да си го го прави . Проблема е че сега в ключа за лампата е извадена само фаза ,която се прекъсва и свързва от ключа за да се пуснат лампте . Нулата си е горе в тавана и няма как да я стигна за да я добавя и нея , затова питах ако взема нула от контакта ,който е наблизо до този ключ .. Това е като цяло нядявам се да ме разбирате . Тези времеви ключове всички искат и фаза и 0-а за да работят .

torbalan - тези които си пратил ще работят ли само с фаза и на този принцип ,който описах горе ?

kozl- в момента имам едно то тези за контакт и го разглобих , видях че единия от входовете е разделен а другия не е . Ако свържа там да ми е фазата ще прекъсва само него.

shotik - всичко това е след ремонт няма как да къртя или правя каквито и да са промени по стените , за да включа лампите в този контакт
krasi92 - майстор
Слагай таимера при лампите-там умаи фаза и нула
FM STEREO - специалист
До колкото разбирам,вероятно до ключа за лампите имаш контакт и от него искаш да вземеш нула за таймера,а въпросният да монтираш на мястото на ключа. Може да се вземе нула от контакта,тя нулата си е една навсякъде,въпроса е дали е естетично,защото въпросното кабелче за нулата ще се вижда.
torbalan - Дървен философ
За можене - може, но трябва да внимаваш какво правиш.

Този кабел, който не прекъсва в устросйтвото, трябва да е нулата.

Другият, който прекъсва - трябва да е фазата. Извода, който идва от таблото трябва да се закачи на крачето, което отива в контакта, а извода, който отива към лампата трябва да е там, където би включил щепсел.

Когато е в контакта - няма значение, ще работи и така и иначе... Но ако ги размениш - надявай се да ти е хубав предпазителя :)

Помисли за вариант да го монтираш при самата лампа. По-лесно и по-безопасно.

Също мисля, че ще е по-лесен вариант да боднеш устройството в контакта и от него да прекараш фазата до ключа на лампата. Така или иначе ще има жица, дали фаза по нея или нула - се тая...
Последна промяна от torbalan на чет май 12, 2016 3:16 pm, променено общо 1 път.
aliensa - напреднал
Взех едно такова реле и мисля да го вържа по този начин от контакта в захранването а на горната връзка да сложа фазата на осветлението
според вас правилно ли е така ?

Прикачен файл

4323434.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Фаза и нула въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: