• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
И аз мога да помогна с немския, но ще трябва всичко да пиша на ръка. Тези дни имах проблеми с лаптопа и сега клавиатурата дава ядове. Липсва една буква и се мъча така.
lov - майстор
Е те на практика са си водомери. Той и тъмнозеления си мислеше че продава водомери. :lol: Само дето са им сложили и една термосонда и процесорчето вътре пресмята какво да показва на дисплея. То това с киловатите ясно но имат и още някакви други показания дето така и не можах да ги разгадая. Съжалявам че днеска не се сетих да им ударя едно кадро и да им издиря някаква документация.
п.п. Видях че има нов пост. Благодаря за включването и обещаното съдействие. И няма проблем кога ще стане. Те при мен нещата вървят бавно планове и мераци много само където времето на ми стига за всичко. За сега план графика е края на месеца защото има да добавям и един термосмесителен вентил към системата за да си направя байпас и да не ми се включва газовия бойлер в готовност за доподгряване. Та тогава ще сложа и топломера да мина с една занимавка.
bialk - специалист
Large написа:
НА 7ми май, съм произвел ето тази безоблачна графика..:
Изображение
Интересна графика! От две седмици чакам такъв безоблачен ден с интензитет на слънчевата радиация от 1000 вата/м2 в рамките на 2-3 часа и още 2-3 часа радиация с по 500-700 вата/м2 за да тествам възможностите на слънчевия колектор :prayer:

7-ми май при мен (гр. Гоце Делчев) изобщо не бе безоблачен :sad:
Large - специалист
bialk написа:
Large написа:
НА 7ми май, съм произвел ето тази безоблачна графика..:
Изображение
Интересна графика! От две седмици чакам такъв безоблачен ден с интензитет на слънчевата радиация от 1000 вата/м2 в рамките на 2-3 часа и още 2-3 часа радиация с по 500-700 вата/м2 за да тествам възможностите на слънчевия колектор :prayer:

7-ми май при мен (гр. Гоце Делчев) изобщо не бе безоблачен :sad:
Абе, ти точните стойности не ги гледай.Аз трябва да калибрирам абсолютните стойности с въртене на потнциометъра, но при липсата на ПИРОХЕЛИОМЕТЪР, ще ползвам следната методика:
В летен, слънчев ден, близо до лятното слънцестоене, в 12 на обяд, нагласям показанията да са 1000 и така.
Ако някой има идея къде мога да намеря такъв уред, да казва. Трябваше да го направя, преди да пусна системата в експлоатация, но както описах, тази подсистема проработи последна. В някой от центровете на НИМХ, не може да нямат такава апаратура. Просто ми се щеше да проверя моя сензор, от градинска лампа, дели "вади" същата крива, като професионалния уред. Аз също трябва да сложа някакъв дифудор отгоре, че сега си е само плоска повъргност. Да речем топче за пинг-понг, или УВ устойчива пластмаса.

Винаги съм се чудел как работят тия топломери. Винаги-винаги.. по-скоро когато бях под робството на топлофикация. Нещо, закрепено на радиатор, без да му се задават параметри на радиатора.... :?:
СЕга чета, че топломерите, които колегата е намерил, отчитат И дебит и температура, което според моите разбирания е правилния начин.

Сега да се похваля и за друго.. След вчерашните хвалебствия по мой адрес, толкова се възгодрдях, че реших да преместя програмата, която показва онлайн данните и записва статистиката от сайта на украинеца, на моя сайт... и не стана.. почти.
Не ми работи часовата зона, (знам кое е проблема, но не и как да го оправя). Вчера данните за настоящия ден работеха, а днес вече не работят... Архива го няма никакъв...
От цялата работа е най- изнервен брата, защото 4 пъти го карам да въвежда интернет адрес, с помощта на едно единствено копче :rolleyes: . Ще изчакам няколко дена и ще го накарам пак да пренасочи данните към сайта на украинеца. :lol:
Evgeniy - майстор
Огледай дали наоколо има метеостанции с измерване на слънчевата радияция. Така може да се ориентираш.
Ето за Габрово например:
http://weather.gabrovo.bg/bg/gabrovo-daily-history.html
lov - майстор
Large написа:
.........................
Винаги съм се чудел как работят тия топломери. Винаги-винаги.. по-скоро когато бях под робството на топлофикация. Нещо, закрепено на радиатор, без да му се задават параметри на радиатора.... :?:
СЕга чета, че топломерите, които колегата е намерил, отчитат И дебит и температура, което според моите разбирания е правилния начин.
:lol:
Тези топломери дето са на радиаторите работят на друг принцип и ще разводним темата ако вземем да се обясняваме и с тях. Всъщност ето какво представлява въпросния топломер. Практически си е един водомер който допълнително отчита през цялото време температурата на минаващата през него вода И прави на края сметката колко енергия е била необходима да се сгрее.
Прикачен файл:
20160512_204331.jpg
А това му е описанието.
http://www.jordanyu.co.rs/kalorimetri/e ... lucom2.pdf

А сега аз да питам колегите с немския. До колкото се ориентирам в него е заложена минимална температура от 5 градуса и той си прави сметките по нея. Рових да видя дали може да се настройва нещо и тя да се промени на стойност приблизително каквато ни постъпва от водопровода или аз греша че това което е указано е минималната работна. Мисълта ми е че ще стане едно мазалот с енергията ако отчита и това загряване до тази температура защото при мен ако солара не е сгрял системата си черпи вода пак от бойлера но се грее вече в газовия.
Нямах време да го разкостя но вероятно ще трябва да може да се сменя и батерия. Но за 20 лева двата смятам че не съм се набутал. :)
vrangelov - специалист
Не грешиш. Според файла топломерът мери между 5 и 130 градуса по Целзий. За да не става мазало вържи го само за солара.
kuuuuuul - майстор
Топломера е с два датчика за тем.В твоя случай втория е вграден и не се вижда,отчита се разликата м/у подаваща и връщаща вода и дебита и от там смята киловатите.5-те гр не са зададени,а се счита че под тази тем. не трябва да работи поради опастност от замръзване.Монтира се на връщащата вода а датчика на подаващата(топлата).На дисплея се изписват тоталните кв. до момента,за да видиш другите параметри трябва да натиснеш за кратко копчето когато на дисплея са написани киловатите,ако задържиш повече от необходимото влизаш в паметта и ще прегледаш цялата история до момента,ако не те интересува ще трябва да изчакаш малко докато сам излезе от този режим и наново натискаш копчето в точния момент. :-D Направил си супер покупка. :partyman:
lov - майстор
Нещо не ми се връзват нещата със втория датчик. До колкото разцъках показанията такъв не се отчита в тях. Излиза само един температурен сензор и действително като го стисна в ръка и започва да си променя температурата. Принципа да измерване с отчитането на връщащата се вода ми е ясен а тези топломери до колкото успях да си преведа са точно за БГВ тоест водата заминава с канала.
И друго което в случая ме притеснява лекичко че на единия има монтиран дифузьор вероятно за ограничаване на дебита въпреки, че всички маркировки по корпуса на двата са еднакви.
Довечера ще се позанимая с тях че сега намерих и една картинка в нета че дисплея може да се откача и да се изнася. Под корпуса имало навит кабел за целта май.

Относно покупката на скоро се бях замислил да отворя отделна тема за попаденията ми от битаците. :) Не че съм им фен но в последно време попадах на наистина ценни неща дето се продаваха в прекия смисъл на думата за жълти стотинки. И в повечето случаи на практика не знаеха какво продават както в случая с тези топломери си ги мислеха за най обикновен водомер. :lol:
sashot - специалист
С един датчик няма как да се мери точно енергията. Трябва делта Т интегрирано по обема.
Вторият, вероятно е вграден в корпуса, както казва колегата.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Соларна инсталация - параметри" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: