• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
От това, че уредчето приема напрежението за 240В и умножава тока по 240, грешката наистина ще е от порядъка на 10%.
Ама както колегата със сложния ник, вече писа на предната страница, множителите са 3, а не два. Машинката приема, че третият множител винаги е 1, ама при някои консуматори той може да е значително по-малко. Примерно 0,5 или 0,2, та дори и 0,00001. И кво мери тогава играчката :?:
Доколкото знам електронните електромери измерват и тока и напрежението много пъти всяка секунда и умножават всяка двойка стойности. Демек би трябвало и те да не отчитат реактивната енергия. Като пробвах нашия електромер, също стигнах до извод, че отчита само активната енергия. Както си писал проверката е елементарна и всеки може да провери лично. Вместо кондензатор може да се използва дросел, в зависимост какво имаш под ръка.
kozl - майстор
Верно е че са три, но не и с косинуса фи :lol:
Напрежение, ток и време. И ако на уреда часовника не е верен и те ти още грешка в енергията.
ktamen - специалист
Да, той този косинус го пишат по машинките само за по-интересно.
Ти наистина ли не разбираш какъв е смисъла от този коефициент?
fbr - майстор
kozl написа:
Но за новите електронни, лично аз имам съмнения, че измерват пълната енергия.
Бая клавиатура ми се е износила напразно. Ама не е лошо сам да се убедиш.
kozl - майстор
Проверката е висша форма на доверието. Твоята клавиатура, явно не насажда доверие :wink:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
kozl написа:
Верно е че са три, но не и с косинуса фи :lol:
Напрежение, ток и време. И ако на уреда часовника не е верен и те ти още грешка в енергията.
Мислех, че няма нужда от формулата ама явно си я позабравил. Моментната активна мощност не може да измери тая играчка, а камо ли енергията. За енергията трябва и времето - да.
Прикачен файл:
Aktivna_P.JPG
Aktivna_P.JPG (78.08 KиБ) Видяна 1206 пъти

А за колко бърка играчката, заради приемането на напрежението за 240V и то за чисто активен товар.
При 240V 0%.
При 220V +10%
При 200V +20%

Ако се случи да е 200V, и cosFi=0.8 , грешката му минава 50%.

Добре е поне да се настрои на 220V за да влезе в диапазона +-10% за активен товар поне.

Очаквам следващият въпрос на автора да е: " Защо климатика ми на стендбай харчи 50W, пък като го включа само на вентилатор харчи по-малко от 30W? "
:partyman:
kozl - майстор
А как се измерва моментна активната мощност?
Или пък що не ми припомниш как се измерва косинус фи :? Ти с какво го мериш?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
kozl написа:
А как се измерва моментна активната мощност?
Или пък що не ми припомниш как се измерва косинус фи :? Ти с какво го мериш?
Най-вероятно има вече уреди дето мерят cosFi, то сега какви ли няма? - Не ми е работа да го меря и нямам такъв.
Принципно на всеки двигател cosFi го пише на табелката. Но ако трябва да се провери.

Моментната най-точно я меря с електромера. Времето за един оборот на диска(или между две мигания) или между 10 мигания(оборота) за по-точно. - според интервала на миганията. Смяташ моментната Р. - Истински електромер, той вече го е отчел cosFi, умножил по пълната мощност и показва произведението, т.е. активната мощност.
През същото време трябва да се измери и тока и напрежението, което дава пълната мощност S.

P = S . cosFi , оттук cosFi = P/S

Хубаво е нищо да не се променя докато се измерва за около 30сек. примерно.
Така стигам аз, ама електронните електромери се счупват от от измерване докато разберат колко е Fi, за да сметнат активната. При старите с диска е по-лесно обяснимо, но те вече не се ползват почти.
:partyman:
fox_vt - майстор
Аз съм пляснал на апартаментното табло една такава джвъчка ЦЪК

Мери си доволно косинуса така че заради индукционния котлон на стендбай режим показва смешни ватове консумация при доста висок консумиран ток :-D КАзват даже че мери даже и собствената си консумация и тя влиза в сметките за изразходената енергия.Битовите измерители за контакта пак си отчитат косинуса и на климатика се вижда.Иначе за сметките по косинуса при измерване два пъти в секунда надали се мъчи много със смятане :lol:
8180 - майстор
fox_vt написа:
Мери си доволно косинуса....
Допускам, че колегата kozl Ви намеква, че съвременните електромери и устройства (изключвам това на Автора) НЕ МЕРЯТ, а ИЗЧИСЛЯВАТ Фактора на мощност и частния случай Косинус ф, който в бита все по-рядко се среща.
Друг е въпросът, че резултатът все още често се изобразява като Косинус, което не променя числово същността (само заложената математика).
Да спомена (без да звуча менторски, моля), че Косинусът характеризира фазовата разлика ток/напрежение, респективно индуктивен/капацитивен товар и пълна/активна/реактивна мощност, което често свързваме основно с наличните двигатели и синусоидални криви. Днес все повече двигатели (климатици, перални), TV, РС и др. са с инвертори и Косинусът "не важи".
А при големите консуматори - бойлер, ел. отопление и под. активни товари, този Фактор е безпредметен.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 17

Тема "Битов измервател на електричество." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: