Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
skoti - напреднал
Става въпрос за вила, 60-70 м2. на 1 ет. и двускатен покрив, без подпокривно пространство.
Парцела е с денивелация и се намира до гр. Костенец.
Дилемата ми е : монолитна с винербергер или с метална конструкция и термопанели да я направя.
От разговорите ми с майстори и конструктори стигнах до извода,че цената ще е горе долу еднаква, само
ще е по-бързо с металната конструкция.
Предстоят ми разговорите с архитект и трябва да реша на 100 % как да бъде.

За момента идята е кота 0 да се изравни с бетон и обратен насип и къщата да е на високо като само се вкопае гараж, вместо вкопаване на цялата къща в парцела и да е в ниското.
Ясно ми е ,че мноого бетон ще поеме.

Отворен съм за съвети и идеи.
BLUEPUPIL - майстор
skoti написа:
Отворен съм за съвети и идеи.
1. До кота нула- бетон. 2.Ст. бет колони 3.Ст. бет греди само върху външните стени (ако стените не са масивни може и без тях). 3. Стени- всички алтернативи са отворени. 4.Хоризонтални стоманени греди (стъпват направо върху колоните или върху ст. бет греди) 5.Дървен скатен покрив.
skoti - напреднал
Да те попитам по т.2. - Ст. бет колони - така няма ли да стане по-скъпо за изпълнение в сравнение с металната конструкция ?
Ще е вила за събота и неделя и гледам по-тънкия вариант .

Мерси за включването !

Търся фирма ,човек за строителния надзор, изготвянето и заверката на актовете .
За София или Костенец .
BLUEPUPIL - майстор
skoti написа:
Да те попитам по т.2. - Ст. бет колони - така няма ли да стане по-скъпо за изпълнение в сравнение с металната конструкция ? Ще е вила за събота и неделя и гледам по-тънкия вариант .
На пръв поглед ако сравним ст. бет и ст. колони, ст. изглежда по-евтина, това обаче е само част от цената на ст. колона, която за разлика от бетонната иска допълнително да бъде укрепена. Вариантите за това общо взето са три: 1.Високи/дълбоки ст. греди(ферми); 2.Диагонали на "тиранти" между колоните; 3.Цели стени от ст. профили(решетка). ### Ст. бет. колони са най-евтиният вариант, защото те изцяло поемат хоризонталното натоварване и не се ползва за тази цел сравнително по-скъпата стомана.
skoti - напреднал
Реших проекта да е със ст. бет колони и тухли Винербергер, покрива дървена конструкция и метални керемиди.

В момента съм на ниво, избор на архитект.
Каква е средната цена за 2м при изготвянето на проект , която се плаща на арх. ?
Чираче - майстор
skoti написа:
Реших проекта да е със ст. бет колони и тухли Винербергер, покрива дървена конструкция и метални керемиди.

. ?
Много бързо вземаш решения. :? Къща/вила/ се строи веднъж в живота, най много два пъти. Къща без мазе и обитаем тавански етаж за мене не е къща.
Моя съвет е да обмислиш, размислиш, и да вземеш решение. За да не съжаляваш след време. До кота 0 стоманобетон.
Моята къща е с метална конструкция над кота 0, и термопанели за стени и покрив. Лесно и бързо се строи. След това 15 см вата, и вътрешна обшивка.
skoti - напреднал
Ще има голям гараж към къщата, който ще играе ролята на мазе и складово помещение.
Точно твоя вариант " - Моята къща е с метална конструкция над кота 0, и термопанели за стени и покрив. След това 15 см вата, и вътрешна обшивка. " ми беше дилемата дали да е така или с тухлите.
След разговори с 2-ма архитекти и инженер стигнах до извода, че ценово в най-добрия случай ще има 5-10% разлика в парите и другия + на термопанела ,че ще е по-бързото строителство.
Тези два + в полза на термопанела ,за мен лично не са от значение.
Проекта го обмислям няколко месеца, повечето теми съм ги изчел във форума и решението ми не е взето бързо.
Споменал съм,че става въпрос за малка вила, за събота и неделя да си почивам на тишина и спокойствие.
Искам уютна и качествена постройка.
До голяма степен за решението ми ,повлияха разговорите с архитектите.
Аз бях 50 на 50 за двата варианта .
Чираче - майстор
Архитектите имат "типови" проекти, и въобще не си дават напъни да мислят позитивно и съвременно. По-лесно е за тях. Аз съм машинен инженер, и залагам на сигурността преди всичко - срещу природни бедствия, термоизолация, топлоизолация, удобства. Ваше право е да решите на кого да се доверите.
skoti - напреднал
Проекта няма да е от "типовите" , в смисъл ,че си имам изисквания и аз казвам какво искам, а те го мислят как може да стане.
Както казах в началото на темата, отворен съм за идеи и предложения и мерси за включването !
Последна промяна от skoti на пон май 16, 2016 9:00 am, променено общо 1 път.
p.v.x - майстор
skoti написа:
Ще има голям гараж към къщата, който ще играе ролята на мазе и складово помещение.
Точно твоя вариант " - Моята къща е с метална конструкция над кота 0, и термопанели за стени и покрив. След това 15 см вата, и вътрешна обшивка. " ми беше дилемата дали да е така или с тухлите.
След разговори с 2-ма архитекти и инженер стигнах до извода, че ценово в най-добрия случай ще има 5-10% разлика в парите и другия + на термопанела ,че ще е по-бързото строителство.
Тези два + в полза на термопанела ,за мен лично не са от значение.
Проекта го обмислям няколко месеца, повечето теми съм ги изчел във форума и решението ми не е взето бързо.
Споменал съм,че става въпрос за малка вила, за събота и неделя да си почивам на тишина и спокойствие.
Искам уютна и качествена постройка.
До голяма степен за решението ми ,повлияха разговорите с архитектите.
Аз бях 50 на 50 за двата варианта .

Това в червеното е важно.Щом искаш мнение...Аз съм за масивно строителство. :rock:

Тема "Вила - дилема за построяването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: