sashot написа:...обаче ако заради това, че например кабелът се е намокрил или нагрял...или кой знае какво друго му се е случило и заради променените му характеристики данните от датчика започнат да лъжат системно с 25-30%? ...Кабела ако се е скапал и цифровия датчик ще хвърли пешкира. А специално полупроводниковите аналогови датчици (като LM335) имат почти нулево съпротивление и могат да работят с прост кабел до 1км. Показания на аналоговите датчици също могат да се анализират и да се откриват нередности по кабела. Да не говорим колко са лесни за употреба, особено за хора незапознати много с програмирането. Много от цифрови датчици са направени да работят близо до микроконтолера, който ги чете (на една платка) и протокола им не е подходящ за дълги кабели. Предаването на цифрови данни по дълъг кабел не е толкова просто- некачествения кабел "омазва" сигнала. Затова и се правят специални интерфейсни схеми за дълги линии, но за конкретното приложение няма смисъл от такова усложняване.
sashot написа: Изобщо в главата ми се върти идеята за проект за форумна разработка на контролер на някаква такава елементна база с модулна архитектура и с отворен код, така че всеки да може да си го доизгражда, според своите изисквания и възможности...Сега вече и аз много се радвам че те запалих. Също и че има хора, които искат (и могат) да се захванат с подобно нещо, "за полза родину"
Хвърлих едно око на MAX31855..

Модулността е много хубаво нещо и предпазва от неволни грешки, до някъде.
Предполагам, ако тръгнеш да правиш такова нещо, ще си е голям таралеж в гащите, но ти си знаеш.
Трябва да се направи отделна тема (много ясно), в която, всички капацитети по темата (областта) да дадат предложения кой какво е видял по "купешките" контролери и за какво си е мечтал като малък

Самата програма има смисъл да се пише чак след като всичко е уточнено.
Предполагам, така че е много по-удобно, отколкото да се почва с основна функционалност, а после да се слагат допълнителни... все пак нямам идея от програмирВане.
Относно MAX31855, сигурно има и други, по-евтини, но според мен, цената не е от толкова голямо значение. Имаше филм, "For few dollars more", ама не съм го гледал... Таа, тоя чип е широко разпространен, но както се казва, музиката я поръчва тоя, който пише кода

За онлайн мониторинг, не съм много навътре в нещата (Интернет на нещата), но Thingspeak ми се струва добра опция. Има безплатен публичен сървър, както и версия, която човек може да си хоства сам. Предполахам, във втората го няма ограничението 15 сек. в честотата на опресняване.
Такива работи...
Сега се сещам, че основното нещо, което ми липсва за сега е Бууленовата математика... не знам така ли се казваше. Възможността да комбинирам условия с логически И или ИЛИ.
Направих помпата на радиаторите да се пуска, когато бойлера е над 70 градуса и да спира, ако е под 60. Отделно имах и услвие за обикновенна диференциална разлика. Двете правила обаче работят в режим ИЛИ. Тоест не мога първо да загрея бойлера, а след това да върти през радиаторите... Ако има 2 равила за една помпа, почва едно цъкане- пуска, спира... А може аз да не съм ги измислил добре условията.
Засега карам само с едно условие- режим диференциална разлика, но до зимата ще трябва да се измисли нещо.