Всичко за дърводелството
Lisko - майстор
Прикачен файл:
IMG_0214-1024.JPG
radius - майстор
Супер. Това ми напомни по Дискавъри как една диня я срязаха с ластици като слагаха и слагаха през средата.
Николай Николов - специалист
За по-големшки детайли с ластик е супер. За по-дребните ще видиш зор докато ги натъманиш. Затова ползвам този метод. https://www.youtube.com/watch?v=gjSqfgLJayw
Също така може да ги стягаш и със скоба за тръби (водни съединения). http://www.tashev-galving.com/103+HSB+0 ... 0%BD%D0%B0
Евтини са и стават за многократна употреба (за разлика от тиксото, което е скъпо - особено синьото).
Lisko - майстор
Ааа скобата - също много добра идея, но при него парчетата бяха много (по-малко стърчащи ръбове). При 6, а вероятно и при 8 страни ще е добре да се подложи няколко пласта хартия под скобата, за да не увреди ръбовете на дървото като стегнеш.
Хареса ми как ползва кутията с боя за тежест - и аз го правя това ;-)
MrMurdjo - майстор
То гледам, всичко вече казано, аз само да уточня, че думата е "шестограН". Без други допълнителни или пък с "М" накрая. Думата "грань" (ръб) е руска. Ако искате съвсем българска, кажете "шестостен". :partyman:
Георги Иванов(алцек) - специалист
И аз скоро си правих същото изделие шестостен да си прибирам четките,и го стегнах с ластици.

Изображение

Изображение

И да използвам темата на колегата,имам идея да си направя халба за бира,от какво дърво и с какво да импрегнирам за да изолирам лепилото от бирата ?
Lisko - майстор
Алцек,
по-горе Николов е дал линк към ютуб видео където човека налива вътре обилно количество епоксидна смола. Точно за чаша. Според мен малко неравномерно му беше засъхнала, но той не го коментира. Каза че според рекламата (неясно коя) епоксито се равнявало на 50 слоя лак и се пошегува че на него и 40 му стигали.
Като каза бира - мойта кутийка ще служи за бира, ама не да наливам бира вътре а да ми крепи шишето/чашата с бира да не падне от поставката на барбекюто.

Мурджо, всичко е точно така - явно не си чел другата тема в която го бях обяснил и аз. Тука го написах в заглавието просто ташаклийски ;-)
Николай Николов - специалист
Тая епоксидна смола дето я има в клипа е 1) страхотно скъпа, обезмисляйки начинанието и 2) не съм сигурен дали е food safe, безопасна за хранителни продукти. Аз също се бях ентусиазирал да правя за халба бира, но после бързо бързо стана на моливник. Правих я от дъб и бук.
Lisko - майстор
Понеже много ми хареса, та днеска нарязах чамови дъсчици за осмоСТЕН! ;-)
На снимката е само с ластици, още без лепило. Мисля да мацна през едно да са тъмно-кафяви, а през едно с първоначалния си цвят. Накрая - тунгово масло - зех си една туба още за издълбаната в дъбово дънерче кутийка за моливи/химикали
За осмостен, скосяването на стените е 22.5 градуса.
Изображение
Последна промяна от Lisko на пон май 16, 2016 9:41 am, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
За осмостен ъгъла на скосяване е 67,5 градуса /180-90-22,5=67,5/
Ето едни формулки, които бях пуснал в друг форум за смятане на най-различни многостенни призми.
Прикачен файл:
333.JPG
Ето какво съм умувал тогава
Прикачен файл:
33.JPG
На картинката имаме окръжност, в която е вписан равнобедрен триъгълник, защото отсечките АС и BC са равни (явяват се радиуси в окръжност). Отсечката AB е основа на триъгълника ABC, също и хорда в окръжноста.
Отсечката CD е височина към основата, от което следва, че е и медиана и ъглополовяща в триъгълника, защото същият е равнобедрен.
От това следва:
AC=BC
AD=BD
ъглите ACD=BCD, ADC=BDC=90 градуса
ъглите CAD=CBD=x градуса

Интересува ни....броя на хордите AB, дължината им и стойноста на ъглите CAD и CBD(ъгъла на скосяване на летвара), които всъщност са равни.

Сега малко смятане:
Триъгълниците ADC и BDC са еднакви и правоъгълни.
Отсечката AD=sin(ъгъла ACD)AC
Ъгъла ACB зависи от броя хорди(летвичките)....за по-удобно избираме да са 36 броя, а диаметъра на саксията 60 сантиметра(т.е AC=30см., щото се явява радиус)
Ъгъла ACB=360/36=10 градуса, а ъгъла ACD=ACB/2=5 градуса
AD=sin(5)х30=0,087х30=2,614см., а хордата AB=2хAD=5,23см.
Ъгъла CAD=180-90-5=85 градуса

Значи за да направим цилиндър с диаметър 60см, ще са ни необходими 36 летви с ширина 5,23см. с ъгъл на скос 85 градуса.

Тема "Как се лепи шестораМн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: