• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Djack - специалист
Здравейте, харесах си къща в хубаво село, реших да я купя, обаче се сблъсках със следния проблем! Собственика е ремонтирал скоро покрива! Сменил е всички греди, сложил е нови керемиди, олуци, обаче не е положил ламперия и фолио под скарата върху която се нареждат керемидите!
С две думи, според мен, трябва покрива да се разкрие, да се разкове скарата, да се накове ламперията, да се положи фолио и отново да се накове скарата и да се наредят керемидите, капаците и олуците!
Ведно с това, не ми харесва и подпокривното покритие (тавана на стаите) - използвал е талашитени плоскости, които ги е ковал между гредите на тавана! Аз си мисля, че е правилно, като се разкрие покрива, дюшемето или ламперията за тавана да се накове върху гредите, а не впоследствие между тях!
Дано съм се изразил правилно и да сте ме разбрали, ама понеже съм изтеглил заем за къщата и нямам много свободни средства, интересува ме, някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и има ли представа колко долу-горе ще ми струва операцията? Къщата е 70м2, покрива го закръглям на 100м2! Гредите няма да се барат, керемидите (без фирата от начупеното при демонтажа и монтажа) ще се използват същите! Ще купувам само труда, ламперията за покрива, паропропускливото фолио и лаперията за тавана над жилищното пространство!
Поздрави и Ви благодаря предварително за отговорите!
p.v.x - майстор
Под покривното пространство , ще се усвоява и ползва ли в момента.Цялата тази операция , можеш да я отложиш , за по късен етап. Като говориш за ламперия , дъсчена обшивка ли имаш в предвид. За в момента , наблегни на изолирането на тавана на стаите , от горната страна. Ще се получи студен покрив. :rock:
Djack - специалист
Не, няма да се използва подпокривното! Аз се чудя, още, дали изобщо да я купувам! Не знам колко пари ще ми струва, ремонта на този, така наречен покрив! А и си мисля, че при всички случаи, керемидите и дървената обшивка (ламперия) под тях трябва да са с приоритет!
Поздрави! :partyman:
Christo - майстор
Огледай се за майстори и питай за актуалните цени. Виж им някъде завършен обект, че повечето не са и чували за паропропускливи мембрани. Предвиди двойна скара за циглите. Сегашните летви вероятно ще се изпочупят при демонтирането, освен ако не са много внимателни майсторята. И според мен правилно си решил да се ремонтира първо покрива и чак тогава да се прави топло изолация. Виж в сайтове на производители на керемиди(например Брамак или Тондах) и на изолационни материали(например Кнауф) има материали с чертежи и обяснения къде какво се слага. После според паричките и колко се бърза ще решиш кое от къде да вземеш. Успех!
krismarg - специалист
Ламперията не е задължителна, ако покривната конструкция е укрепена. Талашита по тавана монтиран така също укрепва гредореда. Ако е в долната част на гредореда, отгоре може да се попълни с изолация и да се покрие с OSB или дъски.
Дай снимки на конструкцията на покрива, ако е читава по добре да се помисли за фолио между ребрата, вместо да се разваля целия.
gnt69 - майстор
Djack написа:
Не, няма да се използва подпокривното! Аз се чудя, още, дали изобщо да я купувам! Не знам колко пари ще ми струва, ремонта на този, така наречен покрив! А и си мисля, че при всички случаи, керемидите и дървената обшивка (ламперия) под тях трябва да са с приоритет!
Поздрави! :partyman:
Защо си мислиш че дъсчената обшивка и фолиото са много важно нещо. 99 процента от къщите нямат такоз нещо. Предназначението на покрива и керемидите е да те пазят от дъжд и слънце. Според мен важното е да си направиш изолация на тавана на стаите както те посъветваха по горе. :partyman:
Djack - специалист
Не знам, аз за първи път виждам така изпълнен покрив и ми изглежда много странно! Гредоред, скара и керемиди! Аз даже на кокошарника имам дъски под покрива! Кое ще спре дъжда да не фо набие между керемидите страничния вятър?
gnt69 - майстор
Каналите на керемидите.
crez - майстор
Djack написа:
Не знам, аз за първи път виждам така изпълнен покрив и ми изглежда много странно! Гредоред, скара и керемиди! Аз даже на кокошарника имам дъски под покрива! Кое ще спре дъжда да не фо набие между керемидите страничния вятър?
Много често срещано изпълнение когато подпокривното пространство не се използва. Няма нищо притеснително, така се проветрява покрива е лесно се откриват течове и сменят керемиди без да се качваш на покрива. Задзължително е обаче тавана да е добре изпълнен. Ако не е бетонна плоча, а гредоред , той се състои (отдолу нагоре) от наковани насечени летви (в по стари къщи са използвани стебла от слънчоглед навързани с тел) и мазилка със свински чоп (козина), след това следва въздушна възглавница (равно на дебелината на гредите, дъски замазани отгоре с кал по които може да се ходи спокойно.
fbr - майстор
crez написа:
Няма нищо притеснително, така се проветрява покрива е лесно се откриват течове и сменят керемиди без да се качваш на покрива.
Ако не се смята набиването на сняг във ветровито време в подпокривното пространство, през всяка дупчица която свети. Нищо чудно една сутрин да се събуди с пълен таван със сняг.
  • 1
  • 2

Тема "Ще си купувам къща с проблемен покрив!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: