Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Чираче - майстор
skoti написа:
, отворен съм за идей !
Опитах се да дам някакъв съвет, явно безуспешен. Извинявай, но не харесвам неграмотно писане. Пише се идеИ, а не идеЙ. Аз нямам какво повече да кажа. Чукай си главата сам.
Последна промяна от Чираче на пон май 16, 2016 9:29 am, променено общо 1 път.
skoti - напреднал
Чираче - понеделника ми започна с широка усмивка, след като ти прочетох поста.
Жив и здрав.

p.v.x - да, масивно ще е, нищо ,че някой тук в темата не е съгласен с избора ми :yawinkle:
професионал - специалист
Е айде аз да те подкрепя - аз също не харесвам алтернативата с метални конструкции и харесвам традиционното монолитно строителство. Освен това термопанела за покрива го намирам за доста шумен при дъжд - може би трябва допълнителна шумоизолация не знам!? :?
skoti - напреднал
професионал - :thumbs:

Тези дни ще ходя в ЧЕЗ и Софийска вода за предварителните договори и карам по съответния ред.
BLUEPUPIL - майстор
Чираче написа:
Моята къща е с метална конструкция над кота 0, и термопанели за стени и покрив.
Чираче написа:
Аз съм машинен инженер, и залагам на сигурността преди всичко - срещу природни бедствия, термоизолация, топлоизолация, удобства.
Тука стана много интересно! Дай, ако имаш желание една обосновка, Защо ст. колона според Теб дава по-голяма сигурност от ст. бет.? За ст.-те греди съм съгласен, че превъзхождат по доста показатели ст. бет.-те. ### Отново ми разпали любопиството с твоята ст. конструкция и ще Те помоля за втори път(първият беше неуспешен), като инжeнер да обясниш или да драснеш едно чертежче за да се види(щото това е един от най-важните въпроси касаещи ст. конструкция) как е направена връзката колона-греда или по-общо, как е осигурена сградата с-щу хоризонтални сили(земетръс)?
Чираче - майстор
BLUEPUPIL написа:

Дай, ако имаш желание една обосновка, Защо ст. колона според Теб дава по-голяма сигурност от ст. бет.? За ст.-те греди съм съгласен, че превъзхождат по доста показатели ст. бет.-те. ### Отново ми разпали любопиството с твоята ст. конструкция и ще Те помоля за втори път(първият беше неуспешен), като инжeнер да обясниш или да драснеш едно чертежче за да се види(щото това е един от най-важните въпроси касаещи ст. конструкция) как е направена връзката колона-греда или по-общо, как е осигурена сградата с-щу хоризонтални сили(земетръс)?
Дълго е за обяснение, и няма да стане с едно изречение.
Всяка конструкция се изчислява. В зависимост от заданието конструктора прави всякакви изчисления. За стоманените елементи от значение е техния профил, дебелина на стените, вида на материала, и т.н. В общи линии качествата са почти постоянна величина. Докато за стоманобетонните конструкции от значение е качеството на бетона, дали е вибриран или не, вида и начина на армировка, околната температура при отливане, наличие на пукнатини, и т.н. В общи линии тези качества зависят от прекалено много фактори, и са непостоянни. Като прибавим и собственото тегло на стоманобетона, нещата стават несравними.

Защо си мислиш, че Айфеловата кула, и много други сгради, които са метални, са по-неустойчиви от някой небостъргач от железобетон? Кулата в Останкино, въпреки, че има и бетон, основно е от метал, и предварително напрегнати стоманени въжета. Въпреки това, отклонението на върха, по спомен беше над 350 м, е около 6 м хоризонтално. Докато Айфеловата кула при височина над 250 м отклонението е сантиметри.
BLUEPUPIL - майстор
Чираче написа:
За стоманените елементи от значение е техния профил, дебелина на стените, вида на материала, и т.н. В общи линии качествата са почти постоянна величина. Докато за стоманобетонните конструкции от значение е качеството на бетона, дали е вибриран или не, вида и начина на армировка, околната температура при отливане, наличие на пукнатини, и т.н. В общи линии тези качества зависят от прекалено много фактори, и са непостоянни. Като прибавим и собственото тегло на стоманобетона, нещата стават несравними.
От думите Ти става ясно ,че основно предимство на стоманата е поддържането на постоянно и високо качество. За горещо валцованата стомана съм съгласен, ама правоъгълните кухи профили си имат бая проблеми. При връзките, болтовете са действително на постоянно ниво. Но заварките се колебаят в доста широк диапазон. Или ако тегля чертата излиза, че си наполовина прав: казаното от Теб за стоманата важи само за ГВ ст. и то изпълнена с болтови съединения. ### Тъй като съм горещ привърженик на замяна на последната плоча със ст. греди (вече доста сгради има изпълнени така), явно при използването на ст. за хоризонтални елементи сме на едно мнение. Моят въпрос, обаче беше за колоните. Каза, че са ги изчислявали, това хубаво, ама няма как да се избяга от "Светата Троица" на изцяло ст. сграда(без корави ст. бет. ядра): 1.ферма и/или 2.диагонали(тиранти) и/или 3.цяла стена от ст.(решетка) и трите са неприятни за жил. сграда защото къде по-малко, къде повече поставят ограничения върху интериора. Ст. бет колона има само един недостатък- теглото и- това обаче за едноетажна сграда с височина на фундамента мин. 0.8м. е почти безсмислен аргумент. Да, ст. колона има място в халета, хангари и пр.,но в солидна къща е по-скоро архаизъм останал от миналото, когато беше грях да омешаш ст. и ст. бетон и да туриш на ст. бет. колона ст. греда. Затова ще си позволя да направя още една крачка(щото все пак този форум е и за съвети) и ще кажа: Ст. е чудесен стр. материал,като си правите къща, слагайте я за греди, ама недейте я маскари като я тургате за колони(освен в сглобяеми подвижни конструкции, където теглото е сериозен аргумент). ### Пак не даде подробности за твоята ст. конструкция, не мога да разбера защо се притесняваш, след като надълго обясни, че е оразмерена както си му е реда и при условие ,че форума ти осигурява анонимност и дори да има спорни решения в твоята конструкция те по никакав начин няма да бъдат свързани с конкретната сграда(това при условие, че искаш да я продаваш). [-o<
Чираче - майстор
BLUEPUPIL написа:

Каза, че са ги изчислявали, това хубаво, ама няма как да се избяга от "Светата Троица" на изцяло ст. сграда(без корави ст. бет. ядра): 1.ферма и/или 2.диагонали(тиранти) и/или 3.цяла стена от ст.(решетка) и трите са неприятни за жил. сграда защото къде по-малко, къде повече поставят ограничения върху интериора.

Пак не даде подробности за твоята ст. конструкция, не мога да разбера защо се притесняваш, след като надълго обясни, че е оразмерена както си му е реда и при условие ,че форума ти осигурява анонимност и дори да има спорни решения в твоята конструкция те по никакав начин няма да бъдат свързани с конкретната сграда(това при условие, че искаш да я продаваш). [-o<
Няма нужда от много обяснения. Всеки да си решава сам.
И какво му е на интериора? Ще познаеш ли каква е стената?

Прикачен файл

P1010045-1.jpg
P1010045-1.jpg (79.12 KиБ) Видяна 2262 пъти
BLUEPUPIL - майстор
Първоначално подкрепяш идеята за къщи със стоманен скелет(подобни на твоята) и после, като дойде ред да ти зададат въпрос, който касае подробностите(щото дявола обича да се крие там) даваш следният отговор:
Чираче написа:
Няма нужда от много обяснения. Всеки да си решава сам.
В отговор на въпроса ми за ст. носещ скелет си ми качил снимка на която няма и помен от ст. греди и колони. Частичното вкарване на ст. носещи елементи е хитово в момента при дизайна на къщи в световен мащаб. Пак не мога да вдяна, защо да не драснеш едно чертежче? И нашият форум да се почувства в крак с модата и съпричастен с горещата тема- обсъждайки конструктивни решения вече приложени на практика.
Чираче - майстор
BLUEPUPIL написа:
В отговор на въпроса ми за ст. носещ скелет си ми качил снимка на която няма и помен от ст. греди и колони. Частичното вкарване на ст. носещи елементи е хитово в момента при дизайна на къщи в световен мащаб. Пак не мога да вдяна, защо да не драснеш едно чертежче? И нашият форум да се почувства в крак с модата и съпричастен с горещата тема- обсъждайки конструктивни решения вече приложени на практика.
Я тогава погледни и тая снимка, сравни двете, и пак кажи :? :lol:

Прикачен файл

P4010029-1.jpg
P4010029-1.jpg (84.1 KиБ) Видяна 2223 пъти

Тема "Вила - дилема за построяването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: