Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
8180 - майстор
Akulata написа:
Идеята за найлон под гипсокартона е много добра и реализуема! Благодаря ти 8180.
"Нема за оти". :)
Не става обаче при "лепен" гипсокартон. За технологията с дюбели - майсторите да кажат. Ако става, и с найлона няма грижи.
ribnikolaevi - майстор
Но найлонът трябва да е плътно залепен към стените и при снадките. Иначе парциолното налягане на водните пари ще принуди достатъчно водни молекури да преминат през евентуалните несъвършенства в залепването.
Akulata - помощник
Еееех, ако можех да сваля парциалното налягане на водните пари да не кондензират по стената, нямаше да имам нужда от изолация :). Абе мисля че мога, ама е много енергоемко.... и не си заслужава ;)
8180 - майстор
Akulata написа:
Еееех, ако можех да сваля парциалното налягане на водните пари да не кондензират по стената, нямаше да имам нужда от изолация :). Абе мисля че мога, ама е много енергоемко.... и не си заслужава ;)
Високата концентрация на влага (налягане) е само едното условие за конденз. Другото е съответната за дадена концентрация ниска температура. С топлоизолацията "повишаваш" температурата на повърхностите (без допълнителна енергия) и можеш да си позволиш (разумно) повече влага без конденз.

Забележка към ribnikolaevi:
Найлонът (в случая) не трябва да е "на стената", а между картона и топлоизолацията.
Не е задължително пароизолацията да се полага хермететично - дифузията на водните пари действа през площите. Демек, малки неплътности влошават ефекта само с % на неплътност спрямо цялата площ.
Ако се търси въздухоплътност (херметизация) на евентуални кухини зад гипскартона, в които би могъл да се разхожда вътрешния влажен въздух - това е друг въпрос.
В случая найлонът може само да се прикрепи към стиропора и да се "затисне" с гипскартона.
ribnikolaevi - майстор
Аз се предавам. Човекът има вече опит как да си произведе мухъл и пак не иска да повярва.
Ами да дерзае тогава.
Само се чудя алпинистите как не са умрели от глад?! Тая система с найлона е супер. Горките алпинисти... Ама и ти, как можа да я кажеш тук, без пари. Ако я беше патентовал, що мангизи щеше да направиш!
Дифузията на молекули силно нараства при повишаване разликата в парциалното налягане. Но това всъщност си е гола наука и теория. Тъй че, защо да и вярваме?
Аз също имах такова шкембе на стената - увиснала изолация върху тапетите - в една стара квартира. И предишните обитатели се оплаквали, че детето им боледува. Ами как няма да боледува, като това жилище е било омагьосано?!
Няма нищо научно в това да сам да си произведеш мухъла и после детето ти да боледува. Сигурно е от някои лоши енергии...

:-D

Ще ми е интересно да споделяш впечатлeнията си за изградената от теб изолация периодично тук, така ще помогнеш на много хора, по един или друг начин.
8180 - майстор
Нещо започва да ми омръзва да "меля" едно и също.
Подчертавам - говорим за ВЪТРЕШНА ИЗОЛАЦИЯ без алпинисти:)
Някой каза - трябва да се чете...
Моят Гуггъл обажда 2610 резултата за "пароизолация"
Ето за начало:http://www.newteck.bg/doitself/articles ... unit_id=87
"Това, което е валидно при всички видове вътрешна топлоизолация, е необходимостта от сигурна пароизолация, която да не позволява на водните пари от помещенията да проникват в строителната конструкция. При същата външна температура нулевата точка вече се е преместила във вътрешната топлоизолация и температурата на целия зид е отрицателна. Проникналата в него влага неминуемо ще замръзне. Идеалното решение е да се използват топлоизолационни материали, които са едновременно и добра преграда срещу водните пари – като описания по-долу Депрон. Ако се използват материали, пропускащи водните пари, като стиропор, например, се предпочитат листове, фабрично каширани с алуминиево фолио. В противен случай трябва да се предвиди и самостоятелна пароизолация. Тук е уместно да подчертаем, че най-добрият материал за това е именно алуминиевото фолио. То осигурява, както се казва, абсолютна защита."

http://www.isover.bg/
Тук в "Спецификации" "Покриви" вж. " Варианти за поставяне на паропропускливи или пароспиращи покрития при дървени покривни конструкции"
При покривите много често топлоизолацията е ВЪТРЕШНА и затова навсякъде пароизолацията се разглежда поподробно.

http://pasivni.kashti.com/page_4.htm
http://www.bultrend.com/index.php?optio ... 8&Itemid=1

Ако някой му се чете на руски и английски - моля.
ribnikolaevi - майстор
Ако с това мислиш, че опровергаваш мнението ми ...
ОК, и аз казвам същото. Но това с положен найлон за пароизолация ... не ми звучи убедително.
Накарай някой отличник от средното училище да ти сметне следната задача:
Имаш водонепропусклива преграда, от едната страна на която няма водни молекули /сухо е/, а от другата има нормално количество като за 20 градуса и онтосителна влажност съответно 45 %. Имаш обаче и една дупчица, съвсем малка, да кажем диаметър 1 мм. Търси се след коло време количесвото на водните молекули в единица обем от двете страни на преградата ще е изравнено с точност 20 % /което значи 36% относителна влажност в "сухата" част при температура 20 градуса. Т.е. търси се колко ефективна пароизолация е просто положен найлон /с фуги по големи от тази в задачата/.
Ако беше толкова лесно да се направи ефективна изолация отвътре, кой ще дава пари на хора, които висят отвън? Разбираш ли какво имам предвид?
Искам да Ви кажа, че не Ви обвинявам, че нямате доверие на това, защо се прави външна ТИ или вътрешна с ЕФЕКТИВНА пароизолация. От опит знам, че хората не вярват на това. Това е и причината това да е последния ми пост за ТИ.
Искаше ми са да помогна.
Успех с топлоизолацията!
pipbel - майстор
ribnikolaevi
Не че съм му адвокат на 8180, ама той винаги е предпочитал външната ТИ пред вътрешната доколкото знам.
Просто човека искаше съвет как да си направи ВЪТРЕШНА, а не кое решение е по-добро.
Нещо говорите на 1 и същ език па не може да се разберете......
ribnikolaevi - майстор
:-D
Щом говорим на един език няма проблеми.
Оспорвам само ефективността на пароизолацията, която той предлага - положен найлон...
Иначе нямам нищо лично срещу него, даже някои от постовете му са много ценни и съм учил от него...
8180 - майстор
Колега или колеги ribnikolaevi (с този ник ме объркваш) :),
Не се прави на "ощипана госпожица" - захванали сме (може би не на место) сериозна тема.
Десетки пъти съм казвал, че не ми е специалност и това което споделям са чужди, но многократно сверявани мнения - един вид статистика.
С удоволствие бих приел и др. обосновани мнения, защото това ме интересува за мои лични проекти.
Дори и да е коректно зададена задачката - НЕ МОГА да я сметна, въпреки средното училище. Ще черпя, ако може някой да даде методика на форумно ниво. Преди 2-3год. същата "загадка" стоеше и с топлоизолациите - голяма "тайна" беше как се смятат, докато някой колега не даде идин ТУРСКИ линк и въпросът приключи.
Сега, по мой елементарни представи, за да сметне това са необходими и условията зад преградата. Това, че я наричаш ВОДОНЕПРОПУСКЛИВА го приемам за печатна грешка. "Единицата обем" май също не е дефинирана коректно - отвътре имаме константен обем, генериращ влага, отвън - простор, генериращ някаква, но не нулева "сухота".
Поне за посоката сме съгласни май, откъдето и за местото на паропреградата (началото на "спора").
За "херметичността" на ПАРОПРЕГРАДАТА (не въздухо-, ветро-, водо- и т.н.) - мога да ти посоча доста литература, която ме е довела до тези мои мнения. Ако я обориш, ще си ми в СЪЩЕСТВЕНА ПОЛЗА.
Тези дни тук -http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 6&start=15 с колегата Петър беседвахме на подобна тема. Той е открил линка към една доста сериозна книжка по въпроса. Ако я откриеш и ти, бих се радвал на коментар.
Иначе, в ерата на гпсокартона, вътрешните изолации са в "бум" и, според мен, се наблюдава неприлично нехайство на тема пароизолация, а от там и множество некоректни изводи и споделени отрицателни резултати.
И от мен, естествено нищо лично и с надежда за полезност.
С уважение,

П.П. За пореден път предлагам да се хванем "разбирачите" и запишем истината (на днешен ден) в раздел "Саниране", а не постоянно да я "откриваме". С удоволствие ще се включа, но нямам идея как се прави такъв форумен колективен труд.

Тема "Подходящо лепило за стиропор-бетон и стиропор-стиропор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: