• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ако ми се обосновеш как нещо направено от повече от три напречно разположени пласта ще се измята за разлика от подобно нещо ама от три пласта.... може и да ти обясня що си неправ да слушаш ежк и да им се водиш по акъла
Най ми хареса многослойния с шперплат ставал като едно масивно нещо (както масивната дървесина един вид) и бил податлив на измятания

Гледай дебелината на най-горния слой фурнир и качеството на дървесината от която е са пластовете
stelfy - напреднал
Трудно ми е да се обоснова, понеже ако имах аз аргументи нямаше да питам специалисти, a щях вече да съм в магазина и да поръчвам :D
Беше нещо свързано с мекотата и гъвкавостта на масивния слой дървесина в трислойния, не помня детайли.

Шперплата е от топола, външно поне изглежда читаво...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
stelfy написа:
...

Топола HE!
Chefo77 - майстор
А тези, които Ви препоръчват трислоен паркет, ще дадат ли гаранция, че НЯМА да се изметне? Ако влажността на замазката не отговаря на изискванията или имате течове, каквото и да сложите, ще се изметне.
Многослойният по презумпция е по-добър избор. Единственият проблем, който би могъл да възникне, е да се разлепят отделните слоеве на шперплата, използван за основа.
Имайки предвид, че трислойката е около 14 мм, а многослойните започват от 21, това би трябвало да означава, че имате възможност да варирате във височина. Тогава - защо не многослоен + ОСБ? В пъти по-сигурен начин за защита на инвестицията, която така или иначе ще направите с покупката на паркета. С оглед на високата цена на многослойката, щом не коментирате цената като фактор, би трябвало да означава че цената на избрания трислоен е близка до тази на многослойния - което пък означава, че трислойката е с доста добро качество.
А ако сложите ОСБ, тогава резонно идва въпроса на Торбалан - защо не масив?
n_a - цял свят използват топола за основа на многослойните паркети :wink:
torbalan - Дървен философ
stelfy написа:
Трудно ми е да се обоснова, понеже ако имах аз аргументи нямаше да питам специалисти, a щях вече да съм в магазина и да поръчвам :D
Беше нещо свързано с мекотата и гъвкавостта на масивния слой дървесина в трислойния, не помня детайли.

То тук сме се събрали все специалисти :)

Обърни се към някой сериозен търговец, дето предлага и трите вида дюшеме... След, като ще ти вземе парите, няма да е в негов интерес да те лъже...

У дома е 12 см. дюшемето, но имам няколко дъски 14, които ползвахме за обшивка на едно стъпало. И те не са мръднали... А точно те не са лепени, а са хванати с винтове за дърво...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Chefo77 написа:
...
n_a - цял свят използват топола за основа на многослойните паркети :wink:
Аз съм към оня мъничък свят, дето не си сменяме подовете често. Старомодна съм
Уф. На мен мечтата ми е за 5 см. дебело дъбово дюшеме... :)
Chefo77 - майстор
torbalan написа:
Обърни се към някой сериозен търговец, дето предлага и трите вида дюшеме... След, като ще ти вземе парите, няма да е в негов интерес да те лъже...
А ако има сериозна разлика в надценките - кое ли ще препоръча търговеца? :wink:

n_a - не зная какво имаш против тополовия шперплат, но щом хората си го ползват, значи има защо.
Добре бе Стефчо, ти кое ще препоръчаш?

Масивно, трислойно или шперплат?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Трислоен или многослоен паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: