• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
интересуваме някой дали има схема или някаква идея, как трябва да се сглоби голям сандък или още по-добре малко помещение, за отглеждане на кълнове от семена? Ще съм благодарен за всяка помощ :)
maleeeestrax - специалист
Ако кажеш от какъв материал искаш да бъде веднага ще ти дам идея. :rock:
nautilus33 - майстор
Честно казано си нямам идея. Виждал съм само по ТВ и то цяло помещения с рафтове. Та, ми трябва цялата идея от А-Я. :)
maleeeestrax - специалист
Тогава си направи дървена конструкция все едно правиш барака или дървена къща .Отвън ли ще стои това чудо или на закрито? :rock:
http://img27.olx.bg/images_prodavalnikc ... radina.jpg
nautilus33 - майстор
Отвън ще стой. Иначе някакви изолации, датчици за температура и други подобни трябва ли да монтирам?
torbalan - Дървен философ
Зависи дали искаш да го ползваш целогодишно...

Ако ще е с датчици и отопление, хубаво е добре да е изолирано...

Аз бих го направил от дъски 12х5 см. през 60 см. вертикално между тях вата а от вън и отвътре ОСБ или ако измислиш нещо по-евтино... Отгоре и отдолу по една такава дъска. И се получава нещо, като панел.

12 см. вата от тази на плочи дето е, ще ти позволи през зимата да харчиш малко пари за отопление...

Дъските през 60 см. ти позволяват да си хванеш каквито искаш и колкото искаш рафтове само с винтове за дърво :)

Не знам прозорци предвиждат ли се? За кълнове осветление май не е необходимо?
nautilus33 - майстор
Благодаря. Ами и за осветление не съм сигурен, но и аз мисля, че май не трябва.
Нали покълват под земята - не би трябвало да е необходимо, но поне когато влезеш вътре - ще ти трябва някакво осветление.

За отопление също помисли? Малко помещение с добра изолация се грее лесно, но без нищо - няма да стане...

Прочети каква температура трябва да се поддържа. Може да се окаже по-изгодно да го направиш на няколко метра под земята, отколкото да зидаш нагоре....
nautilus33 - майстор
torbalan написа:
НМоже да се окаже по-изгодно да го направиш на няколко метра под земята, отколкото да зидаш нагоре....
Добра идея, не се бях сетил за това :)
Тази вата, която е 12см дебелина, колко струва горе-долу на кв.м.?
ROCKWOOL Airrock LD 120 мм. : 10.68 лв./кв.м. λD - 0,037 W/mK
ROCKWOOL MULTIROCK 120 мм. : 13.34 лв./кв.м. λD - 0,035 W/mK

Цени различни, но преди да се поръча трябва малко да се посмята....

Ако решиш да го вкопаваш - задължително си предвиди някаква принудителна вентилация. До и над земята да е, също трябва да има вентилация според мен...
  • 1
  • 2

Тема "Сглобяване на сандък/помещение за отглеждане на кълнове?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: