• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
Цитат от форума:
Едно време и птиците пращали децата си да учат също като хората. Те си имали свои училища. Там малките птичета се учели как да хвъркат по-бързо, как да си намират храна, как да си вият гнезда — и всичко, каквото им трябвало в живота.

Една лястовичка и една врана живеели наблизо — били съседки. Веднъж лястовицата видяла, че враната бърза нанякъде.

— Накъде си се разбързала така, съседке? — попитала я лястовицата.

— Ох, остави се, съседке! — рекла загрижено враната. — Бързам за училище, храна да отнеса на вранчето си.
— Почакай, съседке — примолила се лястовичката. — Ела да ти дам да отнесеш храна и на моето лястовиче — бърза работа имам, не мога да я оставя.

Враната се съгласила. Изнесла лястовичката храната, дала й я.

— Ами какво е твоето птиче? — попитала враната. — Не го знам, по какво ще го позная?

— Не бой се — отвърнала лястовицата, — ще го познаеш. Гледай, което птиче е най-хубавото, то е моето!

Хвръкнала враната, изгубила се; отишла на училището. Минало така доста време — ето ти я, връща се пак. Посреща я лястовичката, пита я:

— Е, какво стана, съседке? Даде ли храна и на моето лястовиче?

— Ох, сестричке лястовичке, не знам какво да ти кажа — отвърнала враната загрижено. — Послушай какво нещо се случи: отивам аз на училището, нахраних моето вранче и взех да търся твоето лястовиче. Ти нали ми каза да търся най-хубавото и което е най-хубаво, нему да дам храната. Гледах, сестро, гледах, изгледах всичките птичета, но от моето по-хубаво не видях. И взех, че дадох нему и твоята храна.
П.С.: От моята с-ма за БГВ по-хубава няма :lol: :lol:
шоп - майстор
vrangelov написа:
Здравей bialk,

Откажи се от тази drainback мания, докато не си пробил серпентината. Тo е хубаво, ама е за когато правиш от нищо нещо. Купил си си хубав бойлер и хубав панел, за които си броил много пари, а сега искаш да ги съсипеш без време.
Помпата също не е лошо да я разопаковаш, докато не е изгоряла. Изолирай само турбинката, а мотора остави оголен.

Поздрави.
Имам няколко помпи изолирани с около 10 см полиуретанова пяна. Няма никакъв проблем с прегряване. Обикновенните помпи Грундфос за парно им дават работна темп. до 95 градуса. В моите солари повече от 75-80 не държа. Ако видя такива градуси - веднага добавям още един бойлер и проблема е решен. Моторите на помпите са направени да се "охлаждат" и от флуида. 2,5 кг чугун се явява сериозен топлинен акумулатор и температурата на мотора и турбинката е изравнена. Ако имаше проблеми - нямаше да има помпени групи в изолационна кутия.

П.П Както Лазар каза, системата на bialk ще дига най-много до 70 гр. и няма да се скапе помпата. Иначе недолюбвам бойлери, които не са от неръждавейка с неръждаема серпентина.

Прикачен файл

44444444444.jpg
44444444444.jpg (12.33 KиБ) Видяна 1449 пъти

Прикачен файл

333.JPG
333.JPG (23.46 KиБ) Видяна 1449 пъти

Прикачен файл

2222222222222.jpg
2222222222222.jpg (71.94 KиБ) Видяна 1449 пъти

Прикачен файл

11111111111111.jpg
11111111111111.jpg (66.53 KиБ) Видяна 1449 пъти
bialk - специалист
Най-голямото предимство на дрейнбек системата е лесното изграждане. Щом аз успях значи всеки би могъл. Опростена и надеждна - това е всичко, от което имаме нужда в една система.

Преди време бях писъл, че ако моята система вдигне 60 градуса ще черпя. Сега 70 градуса са много хубаво пожелание! Надявам се да се случи поне веднъж през лятото. Тъкмо ще обори легионелата.
Последна промяна от bialk на чет май 19, 2016 9:17 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
bialk написа:
Най-голямото предимство на дрейнбек системата е лесното изграждане. Щом аз успях значи всеки би могъл.
Поздравления, че си се справил, макар и неочаквано от теб :) . Просто искам да ти кажа, че система под налягане се изгражда много по-лесно :)
шоп - майстор
И двата типа соларни системи си имат и + и -

Покрай моята система запалих и няколко мои приятели. Двама си направиха самоизточващи системи. Споделиха ми, че най - трудното им е било да спазват наклоните на тръбите и да се съобразяват с това.

Друг познат си направи система под налягане. Изпита затруднения с напълването и обезвъздушаването. Помогнах му.
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
Друг познат си направи система под налягане. Изпита затруднения с напълването и обезвъздушаването. Помогнах му.
Да, наистина, ако човек няма помпа е досадно, но решения винаги има. Например - пич, купувам от теб панела и/или контролера и/или пропилена, но имам само една молба - като дойде време за пълнене, да дойдеш с помпата, м? Никой няма да откаже, или поне все ще се намери мераклия, въпрос на подход :wink:
bialk - специалист
Сещам се и за друго предимство на ДБ системата. Тъй като колекторът е празен в студените часове през нощта, същият няма как да кондензира от вътрешната страна на стъклото. Това е особено важно за китайските сглобки, патентовани от някои български фирми за производство на слънчеви колектори. В момента температурата на въздуха в моя колектор е 7 градуса при външна температура 11 градуса.
bialk - специалист
vrangelov написа:
Здравей bialk,

Откажи се от тази drainback мания, докато не си пробил серпентината. Тo е хубаво, ама е за когато правиш от нищо нещо. Купил си си хубав бойлер и хубав панел, за които си броил много пари, а сега искаш да ги съсипеш без време.
Помпата също не е лошо да я разопаковаш, докато не е изгоряла. Изолирай само турбинката, а мотора остави оголен.

Поздрави.
ОК, има логика - помпата я разопаковах от страната на мотора за да се охлажда. Но не разбирам как така ще пробия серпентината при Дрейн бек? Ако имаш предвид въздуха, такъв няма как да попадне в нея, понеже ДБ съда е над нивото й. Мътилката може да не е от ръжда, макар че течността е почти кафява. И други са се оплаквали от мръсотията в серпентините на Теси. Дано да се изчисти след промивката.
LazarGanev написа:
Никакви предимства няма. На една система отива концентрат за 40-50лв - баси икономията.
Добре де, а когато този концентрат потъмнее заради серпентината, след 1-2 седмици пак ли трябва да се ръся с нови 40-50 лева за чист ПГ и още толкова за работата - пълнене с помпа при система под налягане?
sashot - специалист
Ако едната или другата система биха имали тотално превъзходство, то по-лошата просто не би съществувала или поне никой не би я изграждал. За мен предимството на дрейнбека е по-голямата сигурност, не само защото системата работи без налягане, но най-вече в критични ситуации, например - продължително време няма ток, UPSът вече е с разреден акумулатор, а навън пече та се къса или пък е кучи студ и естествено в къщи няма никой. И в двата случая системата под налягане е под сериозен риск, докато дрейнбекът си свирука любим стар шлагер.
От друга страна система тип дрейнбек е доста по-критична към използваните материали, защото въздушно-водната среда, в която се намира половината система, е идеална среда за корозия.

Има разбира се и куп други предимства и недостатъци и на двете системи. Хубавото е, че ги има и всеки може да си избере тази, която по- му е на сърце, душа, възможности и джоб. Още по-добре би било да има още алтернативи, но както се казва, щандът за мечти е в другия отдел.
Andri01 - майстор
"...От друга страна система тип дрейнбек е доста по-критична към използваните материали, защото въздушно-водната среда, в която се намира половината система, е идеална среда за корозия...."
DB система с неръждаема серпентина , емайлиран съд , ППР тръби и връзки,с нормални кранове НЯМА опастност от корозия. А и ако ДС е направен умно, т.е. водата от СК да влиза под работното ниво,то кислорода във водата е същия,както на една отворена система.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: