Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lyubohar - майстор
Може да се каже че темата е за тук,защото няма никакви сложни схеми.
Касае се за осветяване отвътре на нещо като нощна лампа.
От цветна пластмаса на паралелепипед с приблизителни размери-60/60/200мм.
Вътре трябва да е светодиод.Да се захранва с батерии и да свети колкото може по дълго.
Вътре ще има контейнер за батерии R03,ключе и диод.
Дайте идея за достатъчно силен диод и в същото време да е икономичен и не с насочена светлина.

http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... D0%BB+5800
Този е за 3 волта и 20mA.Колко време ще може да свети?
Lisko - майстор
lyubohar написа:
Може да се каже че темата е за тук,защото няма никакви сложни схеми.
Касае се за осветяване отвътре на нещо като нощна лампа.
От цветна пластмаса на паралелепипед с приблизителни размери-60/60/200мм.
Вътре трябва да е светодиод.Да се захранва с батерии и да свети колкото може по дълго.
Вътре ще има контейнер за батерии R03,ключе и диод.
Дайте идея за достатъчно силен диод и в същото време да е икономичен и не с насочена светлина.

http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... D0%BB+5800
Този е за 3 волта и 20mA.Колко време ще може да свети?
Въпросът е - колко време ще свети с приемлива сила. Щото когато напрежението пада, силата на светене пада още по-бързо, токът също и продължителността става много повече (отколкото ако тока падаше линейно - сиреч ако съпротивлението беше постоянно). В един момент казваш - е тва вече е прекалено слабо. А ако пробваш - може да свети още два пъти по толкова време :)
Приблизителни сметки.
Ако батерията (тоест 2 броя по 1.5 волта) е 1000 милиамперчаса: 1000mAч/20мA = 50часа. Условности - едната вече я казахме - че тия 20 мА са само в началото - оттам времето се вдига. Тия 1000мАч не може да ги източиш до край - оттам времето пада. В тази "кутия" толко ли не можеш да сложиш по дебелшки батериЙ ;-)
lyubohar - майстор
Тази кутия няма да свети постоянно.
А на дъното ще има контейнер за 2 батерии и ключе.Капак за смяната им.
Имах желание за по големи(LR6) батерии,но може да не се хване контейнера им.
50 часа за мен е приемливо.
Стените ще са от цветен плексиглас и се надявам този диод да е достатъчен за една
светлина наподобяваща изгрев да речем.
ktamen - специалист
Не разбрах колко волта са батериите :?: Щото ми се струва, че диода може хич да не свети с две батерии, без значение колко са заредени.
Имам една каска с монтирани на нея две паралелни групи по 6 диода и двете групи свързани последователно. Каската се захранва от 6 волтово оловно акумулаторче в джоба. Може да се каже, че свети вечно, ама както колегата вече отбеляза, с времето светлината отслабва.
За твоята лампа пак бих ти препоръчал оловно акумулаторче - 4В 1Ач. Или батерия от телефон. Диода се връзва през подходящ резистор или някакъв драйвер, ако има такива драйвери.
И по-добре потърси диоди от друг магазин. Веднъж си купувах диоди от Петров, светеха драстично по-малко от обявеното в сайта.
lyubohar - майстор
Контейнера ще е за 2 батерии по 1.5V-R03.
За повече и по големи няма място.Затова и избора е светодиод за 3V.
Целта е да е възможно най-просто и евтино.И да не е много ярко.
Акумулатор,или батерия за телефон води до допълнителни устройства и съответното оскъпяване.
ktamen - специалист
Колко си сигурен, че диода е за 3В? На линка не видях да пише такова нещо.
А колко си сигурен, че батериите са по 1,5В? Може ли линк за такива батерии, че аз не съм виждал.
А виждал си си фенерче изпълнено по тази схема? Аз не съм виждал.
И аз искам много работи, ама ........
Поне развали една запалка да преброиш колко батерии има в нея.
lyubohar - майстор
https://www.photopavilion.bg/%D0%BF%D1% ... AAA-R03-29

Колега,ето Ви такива батерии.Изпуснал съм "L"-то.Съвсем обикновени,от най малките масови.
За светодиодите съм проверил кои са за 3V захранване..
Даже взех някои за проба.
Предния Ви пост е полезен и даде някои неща за размисъл.
В случая няма да е необходимо да свети постоянно.
Няма да е и фенер.
Последна промяна от lyubohar на пет май 20, 2016 10:18 am, променено общо 1 път.
ktamen - специалист
Бях останал с впечатлението, че батериите трябва да са акумулаторни. Явно съм се объркал нещо.
Така или иначе аз продължавам да съм скептик.
Как си проверил диодите?
VLADO66 - майстор
На касите на Баухаус има едни цилиндрични фенерчета за палатка с един диод.Не съм гледал с какви батерии работят.Пак от там си взех диодна работна лампа която става и за фенер и палатка.Бая дълго кара вече с едни батерии АА

Тема "Светодиодно осветление." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: