• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
В казаното от Zoro5 има логика.

Аз се топля с термопомпа. Къщата ми има 5 спални, три бани, голям хол, голяма кухня, едно голямо антре и т.н. Разходите за сезон са ми малко над хиляда лева за отопление.

Ако решиш да избереш този вариант, разгледай това: Термопомпа „Въздух- Вода“, модел ETM-HQ.

Изглежда ми съвсем прилично. Моята термопомпа е със същия компресор. За твоя случай най-малката машина ще ти върши работа.

Но, ще трябва да удвоиш радиаторите или да ги смениш с конвектори. Моя съвет е поне в помещението, което стоите най-много да сложите конвектор.

В тази тема съм описал машината и разходите по нея...
Като гледам - crez е кандидат за нобелова награда като минимум по електротехника, физика и химия...

С един пост обори няколко физични закона, които не са оспорвани поне стотина години...
jabata - специалист
torbalan написа:
Като гледам - crez е кандидат за нобелова награда като минимум по електротехника, физика и химия...

С един пост обори няколко физични закона, които не са оспорвани поне стотина години...
Аз бих казал че е на път да открие perpetuum mobile (Което дори и двойкаджията по физика знае че е невъзможно), но това е друга тема.
crez - майстор
torbalan написа:

Аз се топля с термопомпа. Къщата ми има 5 спални, три бани, голям хол, голяма кухня, едно голямо антре и т.н. Разходите за сезон са ми малко над хиляда лева за отопление.
Хм..интересно, 1000 лв.само за отопление(а колко е предварителното капиталовложение :? много евтино е термопомпа :?: ) Моята сметка от Топлофикация София за отоплителен сезон + топла вода за 1 година се колебае от 1000 до 1500 лв. в зависимост от зимата. Апартамента е термоизолиран, тухла 140 м2.
BobyD - напреднал
torbalan написа:
Допълнителни глидери за ел. котел не ти трябват.
Как не трябват допълнителни глидери? Ел котлето само по себе си нали не отделя топлина. Не е като камините с водна риза, които отделят пример 10+3kW. В хола досега е топлила камината с водна риза, заменяйки я с ел котле трябва да се сложат глидери да топлят вместо нея... Както и да е приемам, че тока е неизпълним.
Zoro5 написа:
Бързай бавно! След като средно 200лв/месец те устройват, изкарай една зима на ток - ще се вместиш в сумата. Но не вземай ел.котел! Сложи си ел.уред във всяко помещение. Сега има всякакви духалки, радиатори ,конвектори, лъчисти, за под ,
Ами не... или ел котел или нищо ел. :)
всички тия които си изброил имат един общ недостатък изключая маслените радиатори не акомулират никаква топлина и въздуха е малко гаден. А и чесно казано ще ми е нанагорно да накупя една камара уреди само за да разбера дали сметката ми на ток ще е поносима. Това е малко като ония дето си поръчал 6 двойни само за да види дали уискито му харесва на вкус и като преценил, че не е лошо си поръчал едно ;)
грубо ще трябват 7-8 маслени радиатора да речем - това са си около 2 бона на вятъра - не ми звучи като вариант
crez написа:
Процесът на нагряване на топлоносителя на електроводонагревателя произтича за сметка на неговата йонизация, тоест разлагане на молекулите...
Е точно ето тая част не ми я ясна.. след като в една чаша имам вода и разпадна молекулите на водата веднъж - как аджеба ще ги разпадна втори - или ми трябва нещо да регенерира и възстанови разпаднатите молекули, а за такво не се споменава или ми трябва нова чаша вода ... не, не експерименти няма да си правя, към момента ел. котлето го оставям настрани...
jabata написа:
Ще се сетиш защо толкова мастило изписахме.
Ами затова съм тук да не скачам в дълбокото със завързан камък на шията :)

А за Термопомпата въздух нещо си цената от 15 хил ми я съобщиха в една софийска фирма докато питах за електически котлета, като силно ми я препоръчаха този вод отопление :) сигурно си струва но... разиграха и сенарий за разходите и за целия отоплителен сезон излизаше 900 лева - СОР 2.7 външна температура -10 вътрешна 22%
но в апартамент ми е малко.. де да знам... вярно че съм на последен етаж и може да се измисли на покрива нещо, но дрънкане с комшии, дупчене насам натам за прокарване на тръби... термо помпа по-скоро е добро решение за къща - знам ли...
nikolson - майстор
Голям минус на отоплението на ток е, че токът може да спре (аварийно) в най-големия студ. Да не говорим, че дори и за кратко, например половин-един час, ако вън е минус ...найсет, нямаш отопление. А се случва.
Боби попита за обем. Палет-тон-кубик.
crez написа:
torbalan написа:

Хм..интересно, 1000 лв.само за отопление(а колко е предварителното капиталовложение :? много евтино е термопомпа :?: ) Моята сметка от Топлофикация София за отоплителен сезон + топла вода за 1 година се колебае от 1000 до 1500 лв. в зависимост от зимата. Апартамента е термоизолиран, тухла 140 м2.
Виж темата, която съм цитирал по-горе. В нея е описано всичко.

Пропуснал съм дрешника, който никак не е малък - 6х4 метра и една стаичка в която е пералнята и простора...
nikolson написа:
Голям минус на отоплението на ток е, че токът може да спре (аварийно) в най-големия студ. Да не говорим, че дори и за кратко, например половин-един час, ако вън е минус ...найсет, нямаш отопление. А се случва.
Боби попита за обем. Палет-тон-кубик.
За пет зими - един път ми се е налагало да звъня на приятел с въпроса "топло ли е у вас" :)
Но да, когато си само на ток - това е фактор.
radius - майстор
crez, спри с тези йонизации, че не ти прилича на годините :razz: :lol:
jabata - специалист
BobyD написа:
А за Термопомпата въздух нещо си цената от 15 хил ми я съобщиха в една софийска фирма докато питах за електически котлета, като силно ми я препоръчаха този вод отопление :) сигурно си струва но... разиграха и сенарий за разходите и за целия отоплителен сезон излизаше 900 лева - СОР 2.7 външна температура -10 вътрешна 22%
но в апартамент ми е малко.. де да знам... вярно че съм на последен етаж и може да се измисли на покрива нещо, но дрънкане с комшии, дупчене насам натам за прокарване на тръби... термо помпа по-скоро е добро решение за къща - знам ли...
Е, имах си аз за 15хил. да не ти я препоръчат, нали от нейната продажба ще вземат едно 1хил. Ако могат ще ти разиграват не сценарий, ами и на място ще искат да ти я покажат (но при 30 градуса външна температура), само и само да ти я продадат. Истината е обаче че при термопомпите въздух/вода КОП-а е много играещ, и зависи както от външната температура, така и от влажността на въздуха.
Другото е, че тези примерни сметки ги правят, при едни стандартни условия от сорта че средната месечна температура зимата ще е 5 градуса. Другото е, че 22 градуса на термопомпа с конвектор не са като 22 градуса на парно или камина с водна риза. Разликата е, че при конвектора има усещането за течение, и за да има тялото ти същото усещане за топлина трябва да вдигнеш на 24, а таванен климатик 28. Отделно че тези конвектори или климатици създават един по-особен въздух. Но всичко е въпрос на вкус, и като цяло човек който е свикнал на парно, той на климатик неможе. Поне до момента малко съм виждал такива.
Иначе климатик, -20, мъгла, спира тока за 5 мин (аварийно) и автоматично нямаш отопление поне докато не се стопли, или не отидеш навън да размразиш тялото.

А иначе за протокола един тон пелети е приблизително около 1.4 м3 ако не ме бърка паметта.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Ел. котле - изчисление за разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: