Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
MammaMia - помощник
Здравейте майстори!

Тази тема я пуснах и в раздел Саниране, но нямам отзиви там, затова я пускам и тук с надеждата за съвет!

Предстои ми ремонт на стара кирпичена къща на село - тя е почти на 90 г. Прилагам 4 снимки на стените, те са точно по 4-те посоки, и както е видно, западната е най-зле - като вали, все оттам набива дъжда. Имало е някаква хоросанова мазилка, но както виждате там съвсем е паднала, докато на северната страна се държи. Моля ви за съвет как да процедираме за измазване на стените! Имаме предложения за наковаване на рабицова мрежа и измазване, или пък външна изолация като на панелките? Вие какво ще кажете?
А, и да питам за дограмата, която ще трябва да я сменим - пак за тази западна стена както навявява, дали обикновена дървена ще издържи?

Прикачен файл

Stena-Sever.jpg
Stena-Sever.jpg (53.69 KиБ) Видяна 9442 пъти

Прикачен файл

Stena-Yug.jpg
Stena-Yug.jpg (63.57 KиБ) Видяна 9442 пъти

Прикачен файл

Stena-Iztok.jpg
Stena-Iztok.jpg (66.12 KиБ) Видяна 9442 пъти

Прикачен файл

Stena-Zapad.jpg
Stena-Zapad.jpg (83.36 KиБ) Видяна 9442 пъти
marinskikt - специалист
"наковаване на рабицова мрежа и измазване" Според мен, само това е решението.
detelin - специалист
рабица и мазане или бутане и нова 1 вариянт е по ефтин :?
Стефан - майстор
Аз предлагам друго решение. Премахваш всякаква стара мазилка, докато се открият тези дървени греди в стените. Обработваш ги поне 2 пъти с безир. Върху тях закрепваш летви/примерно 30х30 мм/ с подложни дървени трупчета за изравняване на нивото. Върху летвите закрепваш ОСБ плоскости, като в кухината можеш да сложиш стиропор. Върху ОСБ плоскостите поставяш изолация от Стиропор 50 мм, мрежа, и измазване както си му е реда. По този начин ще имаш равни и прави стени, много по-добра изолация, и никой няма да знае какво има от долу. А и по този начин финансово няма да се натовариш много, и ефекта ще е поразителен. Съвет от мен - не ти трябва фирма, а си го направи сам.
Успех!
pipbel - майстор
Предложеното от Стефан е много разумно
Подкрепям напълно
MammaMia - помощник
Стефан написа:
Аз предлагам друго решение. Премахваш всякаква стара мазилка, докато се открият тези дървени греди в стените. Обработваш ги поне 2 пъти с безир. Върху тях закрепваш летви/примерно 30х30 мм/ с подложни дървени трупчета за изравняване на нивото. Върху летвите закрепваш ОСБ плоскости, като в кухината можеш да сложиш стиропор. Върху ОСБ плоскостите поставяш изолация от Стиропор 50 мм, мрежа, и измазване както си му е реда. По този начин ще имаш равни и прави стени, много по-добра изолация, и никой няма да знае какво има от долу. А и по този начин финансово няма да се натовариш много, и ефекта ще е поразителен. Съвет от мен - не ти трябва фирма, а си го направи сам.
Успех!
Благодаря за съвета! Сама няма да се справя, жена съм, но ще го обсъдя с мъжа ми. Един въпрос за обработката с безир - понеже гредите са изсъхнали дали ще попие, или не се цели това? Защо трябва да се маже с безир?
hrisvas - специалист
мога да Ви дам съвет от личен опит- ремонтирахме на село две такива къщи (само че плетарки, а не от керпичени тухли)- за едната съм писала във форума тук, качвала съм и снимки- но при нея фасадата е само с кал и вар....при другата къща имаше хоросанова мазилка, която падаше- и майсторите я свалиха изцяло, залепиха с кал начупени керемиди (вместо рабица) и след това направиха нова хоросанова мазилка...качвам снимки, ако имате въпроси, питайте
:yawinkle:

Прикачен файл

house_almost.JPG
house_almost.JPG (10.79 KиБ) Видяна 9018 пъти

Прикачен файл

house_middle.JPG
house_middle.JPG (21.04 KиБ) Видяна 9018 пъти

Прикачен файл

house_predi2.JPG
house_predi2.JPG (13.68 KиБ) Видяна 9018 пъти

Прикачен файл

house_predi.JPG
house_predi.JPG (19.27 KиБ) Видяна 9018 пъти
hrisvas - специалист
забравих да кача снимка как изглежда къщата сега (само дето това, което беше вход, сега е заградено- там сложихме тоалетната, а сега използваме входа от другата страна)... доста голяма промяна, нали? :-D така че дерзайте и не слушайте съвети да бутате и строите наново...
по отношение на прозорците- сменихме крилата, а оставихме касите, но май трябваше да направим всичко изцяло, защото сега има луфтове, и пантите от външната страна са малко нестабилни, защото касите са изгнили от вътрешната страна)... на другата плетарка направихме изцяло каси и прозорци, и стана много по-добре
успех

Прикачен файл

house now.JPG
house now.JPG (59.83 KиБ) Видяна 9008 пъти

Тема "Съвет за стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: