• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BobyD - напреднал
Да поговорим за Пелетна камина:
DA VINCI / 14 kW/ С ВОДНА РИЗА - 2980.00 (с електронно запалване 3380 лв - трябва ли ми такова, каква му е функцията)
BURNiT Comfort PМ 15 Мощност излъчване: 3 kW; Мощност водна риза: 12 kW - 2 433,64 лв
Prity Prity PLW13 - около 2500 цена
Diplomat Сизоматик 15 Номинална мощност: 15 kW обем до 250 куб м- 2 198,00 лв
Bisolid Commo Мощност водна риза: 17 kW Мощност излъчване: 4 kW, обем до 350 кубически метра - 3 467,50 лв

Кой оттези е най-добрия вариант откъм качество/надеждност и кой е оптималният откъм цена/качество?
Или може би има и други варианти...
nikolson написа:
Палет-тон-кубик.
Благодаря значи мога да складирам около тон и половина на окомер може би 2 което е добре
то каквото и да е отоплението щом има захранване на ток ако спре за над 2 часа си вече аут :)

jabata
в хола има климатик, който даже и лятото рядко се пуска - наистина въздуха е друг и направо ми замайва главата :)

П.С. имам възможност да взимам слънчогледови пилети буквално на себестойност - дали има ли камина която да ги понесе без проблем че тогава няма какво да го мисля ще ми е без пари топлото...
Последна промяна от BobyD на пет май 20, 2016 2:58 pm, променено общо 1 път.
andy_forresite - майстор
Не бързай да изключваш всичко "ел" от списъка. 4300 лева видях че струва ТП въздух-вода. Третата в поредицата от линка. Тя отдава до 9,5 киловата. Нищо не знам за нея, да не помислиш че ти я навирам в ръцете.
Само че трябва да вземеш конвектори. Един конвектор с управлението му струва около 450-500 лева. Става въпрос за подов с предно засмукване и тангенциален двигател (перка). Това може да духа и студено ако му кажеш. Иначе подовото е най-хубаво с такава ТП заради по-ниската работна температура. Грее с малко ток, това е (с подово).
С тази изолация не знам какво са смятали във фирмата. Леле! Глей са. Спокойно залагай средномесечна t° 0 градуса за 6-те месеца от първи октомври до края на март. Така си смяташ парите за ток. Гледам квадратурата ти, гледам изолацията и не мога да си представя как 8-9 kwh няма да те стоплят. Понеже компресорът е LG, пък аз им нямам много вяра доколко смогват при -10 и надолу, една-две "духалки" от 20 лева не е зле да има човек да помага в студа.
50° от конвектора, респ. вътрешно тяло на климатик, плюс отоплени стени, не предизвикват усещане за хлад, студ, вятър, течение и прочие. Просто е топло. Като се изкъпеш, спокойно заставаш под/над конвектора без опасност струята да ти докара настинка. 100%.

С пелетната камина може да си ползваш резервното захранване от твоята печка. Би трябвало да имаш такова. И да спре тока може часове да се отопляваш. Моето е 150 вата, батерия от едната кола 54 ач. Някой ми беше сметнал 6-7 часа, не знам точно, при консумация 35 вата от помпата. Нещо от този род беше. Няма зима да не се е включвало това захранване. При мен токът си спира всеки месец по няколко пъти.

п.п. ей, много пишете ... пелетна камина - алфа плам (бисолид я кръщават у нас) комо 15 киловата - 2720 кинта. Това ти е оптималният вариант за парите. Двадесет и единицата ще ти идва в повече. С комо 15 трябва да си предвидиш радиатор в стаята с камината защото отдава по-малко от 21-цата. Тя е по-новия модел комо и с по-голям КПД.
torbalan - Дървен философ
BobyD, престани с това акумулиране на топлина. То е само недостатък.

Колкото по-инертна е системата (акумулира топлина) толкова по-трудна е са управление, хеле пък от човек, дето не се занимава с това... Сам си се убедил, докато си бил на дърва :)

Най изгодно е да поддържаш относително постоянна температура, ако жилището се обитава постоянно... А ако примерно 10 часа няма никой в къщи, да намалиш малко температурата примерно до 18 градуса, а в момента в който се прибереш - засилваш до колкото ти е кеф...

Лично аз държа постоянна температура, дори когато оцъстваме за няколко дни през зимата.

За радиатора си прав, това не го съобразих :)

Това, че няма радиатор е плюс, ако решиш с термопомпа.

Идеята на Зоро беше не да купуваш нова камина, а да изкараш още една зима с тази. Аз поне така го разбрах :)

Термопомпите, които ти показах почват от около 4 - 5 хил. лева. До колото огледах параметрите им - на теб ти е необходим най-малкия модел. Допълнително още едни конвектор за хола 400 лева (или по-малко не знам). За труд ще трябват още малко пари и си готов.
По една духалка във всяка стая за случаите, когато ти е много, много, много студено и така :)

Майтапа на страна - у дома жената е по-топлолюбива. Смятал съм отоплението за вкъщи при -12 външна и 22 вътрешна... Да, но в Козлодуй има седмица-две, когато температурите трайно падат под -12 и вътре си става доста хладничко. Жена ми обикаля къщата с една духалка. Където се спре - първо си включва духалката. :)

Единствения недостатък, който виждам на термопомпата е, че цената на тока ще се повишава...
torbalan - Дървен философ
andy_forresite написа:
...
Само че трябва да вземеш конвектори. Един конвектор с управлението му струва около 450-500 лева. Става въпрос за подов с предно засмукване и тангенциален двигател (перка)...
Миналата година купувахме 2 конвектора от произведени в Лом. С най-голямата мощност, с добълнително незнамкаквоситам, с управлението - 400 лева бяха.
На него ще му трябва един и то с по-малка мощност.
В спалните спокойно може с радиатори. Ако пък реши, че му е много студено - не е проблем и там да сложи конвектори.

У дома навсякъде е с радиатори, но като изключим две от спалинте, са доста по-големи от обичайното...
crez - майстор
radius написа:
crez, спри с тези йонизации, че не ти прилича на годините :razz: :lol:
Защо, :? какво различно съм писал освен това което пишат производителите на тези котли. Може би търговски трик, ами ти защо вярваш на прозводителите на гуми, че има зимни и летни, за мен също е търговски трик. :lol:
BobyD - напреднал
Не мога да продължа със сегашната камина щото протече - и така и така ще се сменя се оглеждам за алтернатива, която да ми облекчи живота на параджия тъй че това не е вариант.

Термопомпата също не ми се вижда вариант защото около 5-6 хил са ми множко - мога да се напъна до към 4 и то пряко сили, а и съм в балкана има си бая студ въпреки всичко вечер пада и до -20 -25 някои седмици

съсредоточавам се към алтернативата на пелетите
от гореизброените котлета кое би било най-добро

п.с.
crez написа:
ами ти защо вярваш на прозводителите на гуми, че има зимни и летни
...ами щото съм каарал с летни зимата и със зимни лятото :) все си е кофти тръпка а не трик ::
та вземи си купи поне всесезонни :)
jabata - специалист
BobyD написа:
Да поговорим за Пелетна камина:
DA VINCI / 14 kW/ С ВОДНА РИЗА - 2980.00 (с електронно запалване 3380 лв - трябва ли ми такова, каква му е функцията)
Чиста проба българска камина. Доколкото си спомням това е чиста пелетна камина без помпа разширителен съд, и т.н. Електронното запалване ти трябва задължително, защото то следи температурата на водата, и когато се вдигне много я спира, после я пуска. Но доколкото знам няма модулация, или поне беше екстра за която се доплаща.
BobyD написа:
BURNiT Comfort PМ 15 Мощност излъчване: 3 kW; Мощност водна риза: 12 kW - 2 433,64 лв
Ако не ме лъже паметта са македонски, но Sunsystem и слагат друга марка. Сервиза от Sunsystem е гола вода, много хора се оплакват, и менюто е отвратително. Много хора от форума имат такива, някой притежават сервизната документация и с нея ако пипаш сам е по-добре. ако чакаш техниците да настроят нещата, ще умреш от студ. Така че, ако не те е страх да пипаш сам, можеш да вземеш такава. Цената е респективна на качеството и сервиза.
BobyD написа:
Prity Prity PLW13 - около 2500 цена

Ако не ме лъже паметта китайска. Нищо особено, не я препоръчвам, минимума, защото са малко разпространени, нямат читав сервиз, и ако нещо недай си боже стане, няма кой да ти помогне.
BobyD написа:
Diplomat Сизоматик 15 Номинална мощност: 15 kW обем до 250 куб м- 2 198,00 лв

Също китайска, и също не я препоръчвам, поради същите причини като Прити.
BobyD написа:
Bisolid Commo Мощност водна риза: 17 kW Мощност излъчване: 4 kW, обем до 350 кубически метра - 3 467,50 лв

Ако правилно си спомням сръбска, в БГ ги предлагат Ерато. От всички гореизброени марки, имат най-добрата сервизна база в България. И мисля че от всички изброени съотношението цена качество е оптимално.
BobyD написа:
П.С. имам възможност да взимам слънчогледови пилети буквално на себестойност - дали има ли камина която да ги понесе без проблем че тогава няма какво да го мисля ще ми е без пари топлото...
Това за камина не се лъжи да го вземаш. Много шлака дава, и задръства страшно. Има смисъл само за самопочистваща се горелка.

Иначе ако отделиш малко повече 4.5 - 5 можеш да вземеш италиянска които са по-добри като качество, параметри, но и цената им е повече.
BobyD - напреднал
Значи ако обобщя... тия, които мога да си позволя не си струва да ги взимам.. а тия, които си струва не мога да си ги позволя... страшно успокоително... е то накрая ще идем там дето съм си и сега - 500 лева за камина на твърдо гориво с водна риза и спестените 4 бона за "заплата" като параджия... :?
crez - майстор
BobyD написа:
та вземи си купи поне всесезонни :)
Ми..аз си карам с такива от 25г. ладите ми нямаха такива, а след това с всесезонни, ходя на ски,риба(вкл и зимен риболов) и лов и нямам никакви проблеми.....
andy_forresite - майстор
torbalan, радиаторите му на мен ми се малнеят за камина, а за ТП да не говорим. Сметнах ги 9100 вата :? Предполагам че са три радиатора, значи са по 3000 вата средно. Взимаме един 3000 вата радиатор и го слагаме в режим 50/40/24°. Какво излиза? Ще отдава към 2/5 от обявеното. Не съм сигурен, но минимум трябва да ги удвои като глидери. Стават малко големички, а конвекторите са малки и бързо стоплят. Отделно ако вече е сложил алуминиеви Н400 със сигурност няма да има накъде да удължава. Трябва да слага по още един и то по-добре конвектори да си вземе. Радиаторите в о-ел-екс точка беге.
Одеве като казах управление не се сетих, че ТП си ги управлява 8-[ , така че 400 си е напълно реална цена за хубав конвектор.
Взимай алфа плам 15 и хубави дървесни широколистни пелетки и чакаме отзиви след 6 месеца :) . Няма да си помисляш за дърва и въглища и ще се чудиш защо не си го направил досега.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Ел. котле - изчисление за разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: