• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sashot - специалист
bialk написа:
Ще помисля и за дестилирана вода, но такава мога да намеря единствено от климатика.
Дейонизираната, продава се в Метро например, и в големи бутилки от по 10 л. е на доста скромна цена, би ти свършила практически същата работа като дестилираната... и дори си мисля, че е по-добър избор от дестилираната от климатика, защото по топлообменниците му, от където тя се събира, по тавичките под тях, тръбичките и т.н. кой-знае какво има... което така или иначе попада във водата.
sashot - специалист
bialk написа:
vrangelov, според теб колко време е нужно на кислорода в 4-те литра въздух да пробие серпентина с площ от 0,80 кв.м? В парното съм с отворена система. Ризата на камината прокапа на 10-та година, но серпентината на бойлера (80 литра Елдом) е все още здрава.
Ризата на камината не е защитена с нищо, най-вероятно. Просто е дебела.
Пробива не само кислородът, а серпентината се атакува и от двете страни - от флуида в слънчевата система/котела отвътре и от водата в бойлера - отвън.
В зависимост от състоянието на анодната защита и състава на водата във водопровода - различно.
В София, например, емайлираните бойлери издържат доста по-кратко, отколкото в Бургас - причината - по-слабо минерализираната софийска вода е с по-ниска проводимост, а от там анодната защита действа по-неефективно.
А емайлът винаги има някакви микропукнатинки, коефициентът му на топлинно разширение е различен от този на стоманата. С течение на времето тези пукнатинки стават по-големи от молекулата на водата и тя достига до незащитеното вече желязо. От там нататък часовникът за обратно броене започва да цъка. Ако анодната защита работи добре, процесът може да трае години, ако не - по-скоро е въпрос на месеци, защото сегашните водосъдържатели не са като едно-времешните тоталитарни, като дебелина. Отгоре на всичко във водопроводната вода има и определени количества хлор, който също "обича да си хапва желязо".

Бойлерът, направен изцяло - серпентини, водосъдържател, фланец, от неръждаема стомана е практически вечен, ако е с добро качество на заварките. Единствено нагревателите му и някои други части на електрическата му система имат някакъв ограничен живот.
fox_vt - майстор
Andri01 написа:
Кислорода във водата при DB с-мата и толкова,колкото и при една отворена система!не повече. Ако входа на ДС от към СК е под работното ниво в съда,то тогава никакъв допълнителен кислород не може да влезе във водата! Много интересни и безпочвени доводи срещу DВ: "шоково" натоварване,безопастност / с-ма под налягане била по-безопасна /,несигурност... А отдавна у нас има фирма,предлагаща такава система,но доста скъпа :(.
Доводите не са срещу дрейн бек като цяло а към факта че колектора се ползва не както трябва.В съседната тема ТУК
са пуснали една графика на която се вижда температурата на колектора при дрейн бек,колко е вярна не мога да кажа.Но пиковете са си големи.Не съм казал че не работи но да загряваш парче мед и/или алуминий което е направено възможно най тънко и след това да го обливаш с вода и да отнемеш някакво малко количество топлина надали е сред идеите на производителите.А сравнението е между дрейн бек и отворена система,затворената си е друг тип.
Andri01 - майстор
Не мога да си обясня,от къде го вадите това "шоково натоварване"?? цитат от по-горе:"...При правилно оразмерена система "шоковото термично натоварване" е равно на зададената в управлението делта Т...."! При спиране на тока ,горе може да стане 100-на гр. и тогава водата да охлади повече,но това важи за всяка една система.даже при другите ще имаш изпарение,избиване на клапан или преливане в разширителния съд. Щото по думите на Л.Ганев-UPS е българска измишльотина и е излишно да се слага / става въпрос за конвеционалните системи/ :?
LazarGanev - "Велик майстор"
vrangelov написа:
Ето един линк за две от помпените групи, които си показал и уж помпите са в плътна изолационна кутия. На страница 10 точка 5.1 в сивото квадратче до удивителната оставена в триъгълник пише: Увреждане на соларната помпена група чрез прегряване! Внимавайте за това, отворите за проветряване отгоре и отдолу на изолацията да са отворени! На снимката рисунката намираща се под точка 2.3 се виждат горните отвори.

Поздарави
Е да де, ама явно немците са преразгледали критично текста, който ци цитирал и в следващото издание това предупреждение липсва :wink: :
http://bg.documents.bosch-climate.com/d ... 811263.pdf
bialk - специалист
Именно. Най-големият температурен шок, на който е бил подложен моя колектор за 20 дни екслоатация е 7 градусова разлика от температурата в серпентината на бойлера. При по-висока температурна разлика колектора се пълни с топлоносителя и системата вече функционира като нормална отворена система. Важно е да се отбележи, че 90% от течността, която постъпва в колектора се засмукват от серпентината, където предварително е загрята до температурата в бойлера. И едва 10% от нея са от изстиналия в тръбите топлоносител.
gnt69 - майстор
Аз да питам туй нещо цял ден ли работи или цял ден празни и пълни.
kuuuuuul - майстор
Ейй,не ви ли омръзна този без мислен спор :-D няма общо с темата.Каквато и да е системата важно е какво ще влезе в бойлера.
gnt69 - майстор
Аз само питам щото не ми е ясно. В къщи имам от 10 години система от три колектора сънсистем селективни и бойлер 300 литра. Сутрин а и по обед системата постоянно включва помпата и изключва. Сутрин при първите 10-20 развъртания на помпата температурата на колекторите пада до -10 градуса под температурата на бойлера. В тоя случай как работи дрийнбека. :partyman:
fox_vt - майстор
За това си прав просто си чешем езиците,все пак съвсем скоро в тая тема горя спорът кой колектор е най хубав и кой върши най хубава работа :lol:

Апропо я кажете как си смятате добива на края на деня?Аз използвам ей тая формула Е=0.00116*80*(t1-t2) където Е е във kWh,80 е бойлера и t1 е крайна Т,t2 начална.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: