gnt69 написа:Аз да питам туй нещо цял ден ли работи или цял ден празни и пълни.Зависи от времето и от зададената делта Т. На ст.13 има графика с работа на помпата при слънчев ден и дт 7-3 градуса. Помпата е работила без прекъсване, което означава, че колектора изобщо не се е източвал през деня.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bialk
- специалист
437 мнения в "Избор на слънчев панел"
gnt69
- майстор
Нещо усвояването през серпентината е малко. Аз сега съм натрупал котлен камък 10 години не съм го пипвал бойлера / тая година на лято мисля да го отворя и изгреба котления камък/ но когато беше нова до 3-4 година дт беше на 2 градуса и пак спираше и тръгваше дори и по обяд в най голямото слънце. После със всяка година взех да дигам дт сега съм на +8 градуса.
vrangelov
- специалист
LazarGanev написа: Е да де, ама явно немците са преразгледали критично текста, който ци цитирал и в следващото издание това предупреждение липсва:
http://bg.documents.bosch-climate.com/d ... 811263.pdf
Де да беше! И аз бих си сложил помпа, която да мога да опаковам като коледен подарък.
От линка, който си дал: страница 22, точка 6.5, фиг. 43. Надписът е над фигурата.
шоп
- майстор
Нека в тази тема споделя и нещо дори по-важно от добър сл. панел, а именно бойлера.
Много колеги дават четрицифрени суми за бойлери 300-500 литра направени от черна ламарина и обработени с емайл или стъколотерамика. Всички знаем, че такива бойлери имат ограничен живот и често изкарват мялко повече от гаранцията си. Купуването на 300-500 литров неръждаем бойлер с една или две серпентини е меко казано солена инвестиция. Бойлери със серпентини от черен метал ужасно бързо се пробиват и задръстват с боклуци соларните системи.
За мен друг бойлер освен неръждаемият не съществува, а същевременно инвестицията ми се струва прекомерна реших да вървя по друг път.
Купих от ОЛХ и базар 5 бр 80 литрови неръждаеми бойлери и гърнета по 60 лв и два 120 литрови неръждаеми бойлера по 100 лв. Сметката е 640 литра бойлери за 500 лв.
Понеже бойлерите са без серпентини преминах на външен неръждаем топлообменик, който купих за 150 лв. Всичко е втора употреба, но здраво и на практика вечно. Системата е с две помпи ( това е неудобството на външните топлообменици) но всичко съм направил с мисълтта за надграждане. Могат да се добаваят още произволно количество бойлери и още 12 колектора по 2.5м2. Модулният принцип в случая е доста удобен.
Прилагам и снимки на суровата система. Тя е на два дни ( единият бойлер от 80л. още не е подвързан, защото му оправям фланеца, единият от 120л. бойлери утре ще го присъединя.) Повечето тръби са още неподредени и без изолация. Налягането е около 3 бара. Разс. съд е 50 литра ( голям е, но такива имах под ръка и е подходящ за надграждане на системата. Колекторите, които в момента съм подвързал са 4 бр ( 20 и 30 бр вакумни тръби и 2 бр плоски медни селективни х2.5м2)
Сутринтта стартира системата от 20 градуса и преди час бе в основната си буферна час около 70 градуса.
В две от баните е ползвана топла вода за къпане, както са и пускани 2 съдомиялни и 2 перални през деня.
Хубавото на рециркулацията между бойлерите е, че няма разлика в горната и долната част на бойлерите- температурата е еднаква и обема от 640 литра се оползотворява напълно.
Както всяка система и тук има недостатъци. Има два помпи и малко повече тръби за изолация-съответно повече загуби.
Много колеги дават четрицифрени суми за бойлери 300-500 литра направени от черна ламарина и обработени с емайл или стъколотерамика. Всички знаем, че такива бойлери имат ограничен живот и често изкарват мялко повече от гаранцията си. Купуването на 300-500 литров неръждаем бойлер с една или две серпентини е меко казано солена инвестиция. Бойлери със серпентини от черен метал ужасно бързо се пробиват и задръстват с боклуци соларните системи.
За мен друг бойлер освен неръждаемият не съществува, а същевременно инвестицията ми се струва прекомерна реших да вървя по друг път.
Купих от ОЛХ и базар 5 бр 80 литрови неръждаеми бойлери и гърнета по 60 лв и два 120 литрови неръждаеми бойлера по 100 лв. Сметката е 640 литра бойлери за 500 лв.
Понеже бойлерите са без серпентини преминах на външен неръждаем топлообменик, който купих за 150 лв. Всичко е втора употреба, но здраво и на практика вечно. Системата е с две помпи ( това е неудобството на външните топлообменици) но всичко съм направил с мисълтта за надграждане. Могат да се добаваят още произволно количество бойлери и още 12 колектора по 2.5м2. Модулният принцип в случая е доста удобен.
Прилагам и снимки на суровата система. Тя е на два дни ( единият бойлер от 80л. още не е подвързан, защото му оправям фланеца, единият от 120л. бойлери утре ще го присъединя.) Повечето тръби са още неподредени и без изолация. Налягането е около 3 бара. Разс. съд е 50 литра ( голям е, но такива имах под ръка и е подходящ за надграждане на системата. Колекторите, които в момента съм подвързал са 4 бр ( 20 и 30 бр вакумни тръби и 2 бр плоски медни селективни х2.5м2)
Сутринтта стартира системата от 20 градуса и преди час бе в основната си буферна час около 70 градуса.
В две от баните е ползвана топла вода за къпане, както са и пускани 2 съдомиялни и 2 перални през деня.
Хубавото на рециркулацията между бойлерите е, че няма разлика в горната и долната част на бойлерите- температурата е еднаква и обема от 640 литра се оползотворява напълно.
Както всяка система и тук има недостатъци. Има два помпи и малко повече тръби за изолация-съответно повече загуби.
Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература