• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bialk - специалист
gnt69 написа:
Аз да питам туй нещо цял ден ли работи или цял ден празни и пълни.
Зависи от времето и от зададената делта Т. На ст.13 има графика с работа на помпата при слънчев ден и дт 7-3 градуса. Помпата е работила без прекъсване, което означава, че колектора изобщо не се е източвал през деня.
gnt69 - майстор
Нещо усвояването през серпентината е малко. Аз сега съм натрупал котлен камък 10 години не съм го пипвал бойлера / тая година на лято мисля да го отворя и изгреба котления камък/ но когато беше нова до 3-4 година дт беше на 2 градуса и пак спираше и тръгваше дори и по обяд в най голямото слънце. После със всяка година взех да дигам дт сега съм на +8 градуса.
kuuuuuul - майстор
Ако датчика и управлението са изправни,голямо значение за цикъла на помпата има мястото на което е поставен датчика на бойлера.
gnt69 - майстор
Датчика е долу. При серпентината на солара на около 40 - 50 см.
kuuuuuul - майстор
Не става ясно къде точно е,но пробвай да го сложиш на изхода на серпентината и виж какъв ще е ефекта.Трябва да направиш няколко опита за да разбереш къде ще е най добре.
gnt69 - майстор
Аз не се оплаквам само констатирам. Според мене датчика си е на точното място по средата на серпентината на солара. Точно тая вода искам да стопля която е в досег със серпентината, пък като се стопли да отива по нагоре в бойлера.
vrangelov - специалист
LazarGanev написа:
Е да де, ама явно немците са преразгледали критично текста, който ци цитирал и в следващото издание това предупреждение липсва :wink: :
http://bg.documents.bosch-climate.com/d ... 811263.pdf

Де да беше! И аз бих си сложил помпа, която да мога да опаковам като коледен подарък.
От линка, който си дал: страница 22, точка 6.5, фиг. 43. Надписът е над фигурата.
шоп - майстор
Нека в тази тема споделя и нещо дори по-важно от добър сл. панел, а именно бойлера.

Много колеги дават четрицифрени суми за бойлери 300-500 литра направени от черна ламарина и обработени с емайл или стъколотерамика. Всички знаем, че такива бойлери имат ограничен живот и често изкарват мялко повече от гаранцията си. Купуването на 300-500 литров неръждаем бойлер с една или две серпентини е меко казано солена инвестиция. Бойлери със серпентини от черен метал ужасно бързо се пробиват и задръстват с боклуци соларните системи.

За мен друг бойлер освен неръждаемият не съществува, а същевременно инвестицията ми се струва прекомерна реших да вървя по друг път.

Купих от ОЛХ и базар 5 бр 80 литрови неръждаеми бойлери и гърнета по 60 лв и два 120 литрови неръждаеми бойлера по 100 лв. Сметката е 640 литра бойлери за 500 лв.

Понеже бойлерите са без серпентини преминах на външен неръждаем топлообменик, който купих за 150 лв. Всичко е втора употреба, но здраво и на практика вечно. Системата е с две помпи ( това е неудобството на външните топлообменици) но всичко съм направил с мисълтта за надграждане. Могат да се добаваят още произволно количество бойлери и още 12 колектора по 2.5м2. Модулният принцип в случая е доста удобен.

Прилагам и снимки на суровата система. Тя е на два дни ( единият бойлер от 80л. още не е подвързан, защото му оправям фланеца, единият от 120л. бойлери утре ще го присъединя.) Повечето тръби са още неподредени и без изолация. Налягането е около 3 бара. Разс. съд е 50 литра ( голям е, но такива имах под ръка и е подходящ за надграждане на системата. Колекторите, които в момента съм подвързал са 4 бр ( 20 и 30 бр вакумни тръби и 2 бр плоски медни селективни х2.5м2)
Сутринтта стартира системата от 20 градуса и преди час бе в основната си буферна час около 70 градуса.

В две от баните е ползвана топла вода за къпане, както са и пускани 2 съдомиялни и 2 перални през деня.

Хубавото на рециркулацията между бойлерите е, че няма разлика в горната и долната част на бойлерите- температурата е еднаква и обема от 640 литра се оползотворява напълно.

Както всяка система и тук има недостатъци. Има два помпи и малко повече тръби за изолация-съответно повече загуби.

Прикачен файл

SAM_8759.JPG

Прикачен файл

SAM_8760.JPG

Прикачен файл

SAM_8761.JPG

Прикачен файл

SAM_8762.JPG

Прикачен файл

SAM_8763.JPG
шоп - майстор
още снимки