• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sashot - специалист
bialk написа:
Не е вярно твърдението, че при първоначалното пълнене на колектора след стартиране на помпата при дрейнбек система, течността която постъпва в колектора охлажда датчика и това довежда до спиране на помпата. Тъкмо обратното - след обливане на гилзата с датчика при пълнене, температурата се покачва. Това се дължи на факта, че тръбите на празния колектор са топли и когато топлоносителя първоначално премине през тях, той се затопля и отвежда топлината към датчика на изходната тръба. Температурата от датчика се покачва с 3-5 градуса в рамките на 1-2 минути, като след което се нормализира.

ПС - описаната ситуация е при дебит 2 литра в минута.

Това малко не го схванах. Тръбите в сухия колектор са достигнали някаква температура. Практически същата е и температурата на датчика, който е или поне би трябвало да бъде ако не в пряк, то в добър контакт с тях... ако ще и през стените на гилзата. В колектора влиза вода с температура по-ниска от тази на нагретите тръби на колектора и тя няма как да се загрее до температура, по-висока от тази на тръбата на колектора. После тя облива гилзата на датчика. От къде накъде температурата на датчика ще се покачи?
bialk - специалист
Говоря за това как е при мен, но и други с ДБ споменават това явление. Гилзата е в тройник на изхода на топлата тръба. Възможно е температурата в тръбите на колектора да е по-висока.

Обратното явление също е интересно. Забелязвал съм този датчик сутрин преди изгрев да показва температура с 3-4 градуса по-ниска от околната.
Andri01 - майстор
При първоначално тръгване на помпата наистина температурата отчетена от датчика на колектора се повишава с 3-4гр. за около 5сек и след това започва да пада постепенно. Тръбите на СК имат сравнително по голяма площ от тази на датчика,освен това той е изолиран и се допира само до изх. тръба. за това се получава и това моментно повишаване на температурата. Предполагам,че и в другите с-ми се получава същия ефект при пуск на помпата!?
sashot - специалист
bialk написа:
Гилзата е в тройник на изхода на топлата тръба. Възможно е температурата в тръбите на колектора да е по-висока.

Обратното явление също е интересно. Забелязвал съм този датчик сутрин преди изгрев да показва температура с 3-4 градуса по-ниска от околната.
Така съм съгласен. Датчикът е извън тръбата на колектора и е нормално температурата му да е по-ниска от нейната, която непрекъснато получава топлина от колектора. Между другото това може да означава, че този тройник не ти е добре изолиран и от там губиш по малко енергия.
Другото явление също сигурно има някакво разумно обяснение, например с изпарение на някакъв конденз.

В моите колектори има вградени гилзи за топлинен датчик - медна тръбичка, ако не греша ф6, разположена до тръбата на колектора и вътре запоена за нея. Тройник с гилза ще слагам само на входа, а иначе мога да следя температурата на изхода на всеки един колектор поотделно, което може да е интересно.

Направих още един експеримент с помпата. Качи без проблем 7 м с приличен дебит, но колко е той точно не замерих, защото се оказа че нямам под ръка секундомер, с който да отчета за колко време източи една 12 литрова кофа. Освен това използвах 20 метров градински маркуч 1/2' (промоция в "Кауфланд"), чието хидравлично съпротивление със сигурност е по-голямо от това на 28 милиметровите медни тръби, с които ще работи помпата реално.
Много ме зарадва захранването - поддържаше си стабилни 24 В, (с точност до 0,1 В, толкова отчита уреда) на изход, независимо от натоварването на помпата.

Още тестове на помпата

За малко под 15 сек., имайки предвид и времето на стартиране на помпата, преодоляване на височина от около 7 м. със запълване на 20 м. градински маркуч 1/2' (по груби сметки, около 2.5. л. За 1 минута източване на около 12 литра вода при денивелация от 7 м., т.е. около 700+ л/час или сравнително точно (по китайски точно де) покриване на параметрите дадени в графиката, имайки предвид сравнително високото хидравлично съпротивление на градинския маркуч (не съм сигурен, че нямаше и прегънати места).
Последна промяна от sashot на нед май 22, 2016 5:35 pm, променено общо 1 път.
fox_vt - майстор
При това положение обаче делта Т вече не е 7 градуса а 7+5 градуса или 13 градуса разлика. :-D А и не е сигурно че водата е поела цялата топлина и даже може да е повече.Защо през този тройник датчика не е вкаран във самия колектор?Аз си направих самоделна гилза от 6 мм тръбичка запоена към пробита тапа която е навита на тройника на изхода посока вътрешноста на СК.Така датчика се пада точно по средата на панела на горната събирателна тръба.
bialk - специалист
Гилзата е достатъчно дълга и влиза около 3-4 см в колекторната тръба, в съседната тема съм пуснал снимка, на която се вижда как гилзата се показва извън компресионния фитинг. Така ме посъветва Лазар. Тройникът е добре изолиран с изолационна лента К-флекс. Иначе обмислях да я пъхна от другата страна на мястото на тапата - така щеше да навлезе дълбоко в колектора. Не мисля, че това оказва някакво фрапиращо влияние върху делта Т, тъй като системата си бачка без проблем.
bialk - специалист
При всички положения температурата на въздуха в тръбите е по-ниска от температурата на самите тръби. Самият процес на топлопредаване е следния - слънчевите лъчи нагряват абсорбера, той отвежда топлината към тръбите, а те затоплят въздуха в тях. После този въздух се качва и от своя страна затопля гилзата, а тя предава топлината на датчика. Това е сравнително бавен процес. Когато обаче загрятите тръби се напълнят с вода, процесът на топлопредаване от тръбите към водата и от водата към гилзата става по-бърз (водата е по-добър топлоносител от въздуха) и затова се явяват тези аномалии с първоначалното покачване на температурата на датчика на изходящата тръба.

За всеки случай при ДБ система е хубаво да се задава по-малка делта Т, за да се преодолее инертността, породена от различията в температурите на водата и въздуха.
fox_vt - майстор
Аз затова говорех че има температурен шок а вие се смяхте,но е факт че разликата между Т на влизащата вода и Т на самите тръби е доста по голяма от делтата която сте задали.Дали това ще е проблем не се наемам да гадая,времето ще покаже.
Задаването на по малка ДТ при ДБ обаче може да влоши нещата тъй като поради много по малкия температурен капацитет на празните тръби те ще акумулират по малко енергия и водата ще поеме по малко такава.Но ако при тръгване на помпата тя не спира цял ден както е на графиките в другата тема това няма да е проблем,само при непрекъснати цикли пълнене източване,ако изобщо има такива цикли де,вероятно в по рехаво време.
Andri01 - майстор
"Температурния шок" ще се обуславя от делта Т и разликата в температурата входяща тръба/датчик. А тя е не повече от 3-4 градуса/ предполагам/. При конвенционалните с-ми тази разлика е може би 2-3 градуса,а това не е нищо,което би трябвало да се взема в предвид. Все пак СК са конструирани да издържат до към 120гр. и ако един такъв "шок"повреди СК ,то значи е че е бил пълен боклук! :lol:
fox_vt - майстор
Наблюденията на bialk обаче са други особено когато датчика не е във СК а във тройник на изхода му.Ако обаче датчика на серпентината е на кофти място примерно във водосъдържателя на бойлера а не в самата серпентина,може да се получи така че Т която ще измери там да е по висока от Т на водата във съда за източване.СК издържат даже и до по големи температури но те са инцидентни а не всекидневни.Но така или иначе няма как да се каже дали изобщо ще има вреда за СК.Примерно след десетина години който има ДБ система ще знае дали има или няма някаква вреда.

пп и понеже се отклонихме от темата сетих се за един подобен феномен при мен.Когато започне да върти помпата ,Т в колектора според датчика леко се покачва и след това започва да намалява.Датчика е на средата на горната събирателна тръба,горе долу където е при Солар 5000 на бош.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Соларна инсталация - параметри" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: