Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
fore - майстор
Еми това е една от професиите с 90% мърлячи в нея. А и пестят от макарата.
gnt69 - майстор
Аз пък имам приятел който е работил в по големите корабостроителници в Европа. И според него 99% от параходите се заваряват с телоподаващо. Вие сигурно заварявате самолетоносачи с електрожените. Аз си имам телоподаващо и без да съм заварчик си заварявам. Много по лесно е да се заварява с телоподаващо.
Ако имаш да заваряш рога на мотокари трябва електрожен но за в къщи и на вилата няма какво да заваряваш с електрожен. Това е мое мнение не съм заварчик. :partyman:
pansim - майстор
Аз не споря с никой. Кой с какво иска да си заварява. А у дома и на вилата на село, имам достатъчно неща направени лично от мен със заваръчен инвертор.
А параходи май отдавна нне се правят :) - шегичка.
А иначе нито един не съм видял да заварява оранжерия с телчарка. Всеки метод си има приложение. Отново казвам - няма добър или лош метод на заваряване. Има различни предимства и недостатъци, за всеки конкретен случай.
fore - майстор
Аз лично заварявам винкели и асми. Поръчката за танковете и самолетоносачите я изпуснах. :lol:

Всеки избира сам с какво да работи и как да заварява. Дори и със сегашните инверторни телоподаващи пак тежестта им е 13 кг. А да не говориме за старите трафови.

Метни си ги на гърба с ремък колега gnt69 тия 13 кила. :cool: А и не те знам твоят ако е трафов, тогава той ще те метне през дръжката си по скоро. :mrgreen:

Даже на някои и моят инвертор с 8-те си кила им се струва тежък.

Та сигурно е много по добре да се работи с телоподаващо, но то пак е по тежко и по слабо мобилно и изисква по скъпи консумативи-ролк тел, спреове против запепване, шлангове и тнт.
А и според мене когато се заварява дебел профил от порядъка на 2-3 и тнт милиметра, електорда от поне 2 мм е по доброто решение.

Електроди се продават във всяка железария, докато ролка тел не.

И не на последно място - апаратът е по скъп от обикновеният инвертор при равни параметри на заваръчният ток.
Krass - майстор
И не на последно място - апаратът е по скъп от обикновеният инвертор при равни параметри на заваръчният ток.
Не само, ами бутилка, манометри, кранове... Не можеш всичко това да метнеш на гърба и хоп, на асмата :) Телчарката е по-скоро за стационарна професионална работа. И нищо не казахте за влажността на електродите.
fore - майстор
Е нали със сухи електроди е по добре да се заварява. И за това на кутията даже пише - да се сушът на 150 градуса и тнт за 15 минути.

То нали имало тел с флюс в нея и тогава заваряваш без газ и тнт. Но пак е по скъпо.

А и има хора които купуват 100 Амперови машини за да е евтино.
gnt69 - майстор
Ето оранжерия с телчарка. Направена с 3 кила тел и 3 кила СО2 и 400м тръби 18/1,5мм.
dragozow - майстор
Даже сушилни за електроди има. Иначе всеки метод има предимства и недостатъци. Конкретно телоподаващите са незаменими за кърпене на ламарини.
koveslav - майстор
fore написа:
По скоро предимството му е в това че заварява тънка ламарина за разлика от електродъговият метод с електродите. То основно там му е силата да заварява ламарина, а не винкел.

Пансим и ти ли купуваш телоподаващото или само ще го тестваш ?
Показах ти заварка на 0.8мм ламарина и върху 15мм дебели детайли.Стига сте повтаряли тези "ламаринки".Без да купуваш и да сменяш дебелини електроди,с телоподаващото просто приключваш с единия детайл,само пренастройваш напрежението и скоростта на телоподаване и продължаваш да заваряваш другия.Скоростта на заваряване е в пъти по-висока и е много по-евтино.Да не говорим,че е най-лесния метод за заваряване,трябват само няколко часа упражнение и всичко вкъщи започва да ти се получава от първия път. Доброто телоподаващо прави непрекъснат шев и на 0.8мм и на 8мм материал.
Предимствата на електрожена са само при много големите дебелини.Особено откакто започнаха да поевтиняват инверторните телоподаващи.
agj - майстор
dragozow написа:
Конкретно телоподаващите са незаменими за кърпене на ламарини.
Това е най точно казано- "кърпене на ламарини" !Но със заваряване на ламарини се справят много малко модели. Иначе с добро телоподаващо може да се заварява всичко, даже и отговорни заварки подлежащи на контрол!Пример -голяма част от заварките по хидравличните цилиндри се изпълняват с телоподаващо .Основното предимство е високата производителност, а с автоматизирано заваряне се постига още по качествени и красиви заварки.Така че :
pansim написа:
Има различни предимства и недостатъци, за всеки конкретен случай.
А в случай и аз съм напълно съгласен с това мнение.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: