agj Ти вообще правиш ли разлика между заваръчно устройство и токоизточник за такова. По така зададения въпрос оставам с впечатление че си далеч от някои неща в заваръчната техника. Та ако имаш да казваш нещо по темата моля заповядай но не с глупави като въпроси като този.
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
lov
- майстор
4408 мнения в "Избор на инверторен електрожен"
agj
- майстор
lov написа:agj По така зададения въпрос оставам с впечатление че си далеч от някои неща в заваръчната техника.Добре че колегата koveslav те е светнал по въпроса :
koveslav написа:Поляритета се обръща единствено за самозащитната(безгазова)тел.За да разбереш пък ти г-н.lov и производител на заваръчна техника

lov
- майстор
Попитах да ли знаеш какво е токоизточник и за какво се ползва и как. Къде и как и с какъв поляритет тея неща със сигурност съм ги знаел преди теб. Та за да те светна един токоизточник може да се ползва за най различни методи на заваряване стига да е проектиран за това. Може да работи както в променливотоков режим така и в постояннотоков. Отделно може да му се променя волтамперната характеристика в зависимост от вида на заваряване. Само не си мисли че е да връткаш превключвателя като на някой класически трансформаторен електрожен. Вече напълно се убедих до къде ти стигат познанията. Ти си просто един заварчик дето е научил наизуст за тази стомана такива електроди и такъв ток. А какво става реално с токовете и напреженията след запалването на дъгата ти тъмна индия. Ама то не ти и трябва реално ти не проектираш а само заваряваш и оценяваш коя машина е по по най по шареното на кутията и броя копчета на нея.Аз не съм заварчик и никога няма да бъда ма поне са ми понятни някои неща как трябва да бъдат щото на такива като теб съм се нагледал. Машината му била счупена а то реално не знае как да си я настрои и кара на налучкване. Та остави Ковеслав какво ми обяснява. Прави го в духа на форума така че и лаика да може да разбере. Не ме познава пък и не знае до къде са ми познанията.
Попитах за планетарния механизъм с който ти едва ли си работил не можа да ми отговориш а тръгна да се правиш на велик специалист по заваръчна техника. Между впрочем четох ти и великите мисли и за една друга техника, по на зад та вече няма и защо та влизам в тема. Освен да се дракаш и да се правиш на велик майстор друго нищо реално не видях.
Попитах за планетарния механизъм с който ти едва ли си работил не можа да ми отговориш а тръгна да се правиш на велик специалист по заваръчна техника. Между впрочем четох ти и великите мисли и за една друга техника, по на зад та вече няма и защо та влизам в тема. Освен да се дракаш и да се правиш на велик майстор друго нищо реално не видях.
gogo7777
- майстор
И нищо не казахте за влажността на електродите.Ако електродите са се овлажнили видимо по някаква причина е добре да се подсушат или да се бракуват. Това става в естествена среда /на проветриво място, в трици или на слънце примерно/. Сушенето в "печка" се прилага при заварки с контрол или когато технологията налага. Веднъж изсушени в "печка чрез нагряване" електродите трябва да се уползотворят иначе те отново поемат влага и се получава необратим процес на окисление......примерно при рутиловите титаниевия оксид е способен да абсорбира кислород от въздуха и впоследствие разкисляването по време на заваряване е частично. Също така обмазката става крехка и лесно се рони.
Ако видимо електродите не са влажни не ги сушете....разлика от изсушен и не изсушен електрод при заварка има, но тя се вижда само на рентгеновата снимка и едва ли касае домашният майстор

Ако правилно съхранявате електродите, няма причина да ги сушите преди заваряване.
koveslav
- майстор
Съвсем като метод за лаици или заваряващи неотговорни неща като мен,мога да предложа един "народен метод" при съмнения за овлажнени електроди.Аз приготвям предполагаемо нужно количество,примерно 10 бр от тях и върху ненужен детайл изгарям по 1-1.5см от всеки електрод на по-висок ток,за да го подгрея.Подгретите електроди нареждам на суха повърхност по реда им на подгряване.Започвам да ги ползвам от първия който съм подгрял... и те така!
ПП Подгрявам колкото ми трябват да спася положението в момента,после наистина е възможно да стане и по-лошо с веднъж сушени електроди.
ПП Подгрявам колкото ми трябват да спася положението в момента,после наистина е възможно да стане и по-лошо с веднъж сушени електроди.
agj
- майстор
lov написа:... Къде и как и с какъв поляритет тея неща със сигурност съм ги знаел преди теб. ..........Завиждам ти на самочувствието,..."приятелю"!
.Аз не съм заварчик и никога няма да бъда ма поне са ми понятни някои неща как трябва да бъдат щото на такива като теб съм се нагледал. .

kuger
- майстор
koveslav написа:Съвсем като метод за лаици или заваряващи неотговорни неща като мен,мога да предложа един "народен метод" при съмнения за овлажнени електроди.Аз приготвям предполагаемо нужно количество,примерно 10 бр от тях и върху ненужен детайл изгарям по 1-1.5см от всеки електрод на по-висок ток,за да го подгрея.Подгретите електроди нареждам на суха повърхност по реда им на подгряване.Започвам да ги ползвам от първия който съм подгрял... и те така!На работа много старата школа заварчици си имаха нещо, като пружина с дъно. Слагаха електродите, с които ще работят, и свързваха това "изобретение" с масата на заваръчния. Но там ток бол, Старите трифазни Кракра са си яки.
Avas_co
- майстор
Гога, така обяснено за електродите, вече нещата придобиват смисъл, че последно се беше изказал доста неясно и излизаше, все едно не е никак добре да си сушиш електродите.
Фокуса на Ковеслав също ми допада, като за аматьори.
М/у другото наскоро (не чак толкова, де) Георги(AIG) ми намери от някъде една доста интересна кутия за електроди, аз и викам термос , че баш на такова прилича, с капачка на винт.
Та тая кутия си е от пластмаса, но вътре дъното и стените са и метални и на нея са записани едни не лоши градуси, на които издържа и явно идеята е след като си изсушиш електродите да може да ги пъхнеш в нея още топли, ще гледам да и направя някоя снимка.
Сега ми идва наум, че ако сложа в кутията някое пакетче влаго абсорбиращи гранули ефекта ще е смятам добър.
П.С.
Георги, трябваше да се чуем да обсъдим нещо преди не малко време, но мен така ме грабнаха, че ...
Ще гледам тия дни да се обадя, пък ако остане време може и да се видим, че тия дни съм по София.
Фокуса на Ковеслав също ми допада, като за аматьори.
М/у другото наскоро (не чак толкова, де) Георги(AIG) ми намери от някъде една доста интересна кутия за електроди, аз и викам термос , че баш на такова прилича, с капачка на винт.
Та тая кутия си е от пластмаса, но вътре дъното и стените са и метални и на нея са записани едни не лоши градуси, на които издържа и явно идеята е след като си изсушиш електродите да може да ги пъхнеш в нея още топли, ще гледам да и направя някоя снимка.
Сега ми идва наум, че ако сложа в кутията някое пакетче влаго абсорбиращи гранули ефекта ще е смятам добър.
П.С.
Георги, трябваше да се чуем да обсъдим нещо преди не малко време, но мен така ме грабнаха, че ...
Ще гледам тия дни да се обадя, пък ако остане време може и да се видим, че тия дни съм по София.
koveslav
- майстор
Avas_co написа: М/у другото наскоро (не чак толкова, де) Георги(AIG) ми намери от някъде една доста интересна кутия за електроди, аз и викам термос , че баш на такова прилича, с капачка на винт.Ако тези кутии са "намираеми",потърсете и за мен една!!! Редовно ще я презареждам с Уони

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература