Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Моята сега е отворена отгоре до колектора с вертикална тръба, защото мократа тръба се всмуква като бутало в цилиндър като вземе да се изпразва...
Иначе старата система с алуминката беше с клапан, но на топлата тръба, както казваш ти. Ако тръбите са с достатъчно голям диаметър, ще стане, както казах с бълбукане. Все едно да кажеш, че ако обърнеш една бутилка от вино с дълго и тясно гърло, тя няма да се изпразни, защото няма откъде да влезе въздух.
Andri01 - майстор
За бутилката си прав !Но тука ще имаш и вертикална тръба с вода от серпентината до СК! И друго-тръбичките на СК са с диаметър 6-8мм. Ако тръбата след МВ и помпата е с голям диаметър,то помпата трябва да е доста якичка.
fbr - майстор
Логически Andri01 е прав. Да поразсъждаваме. Точиш с маркуч вода от кофа, запушваш долния край на маркуча и вдигаш средата на маркуча по- нагоре от нивото на водата в кофата. Ще се изпразни ли маркуча. Според мен- не. Тази фирмена схема дезинформира нещо.
Evgeniy - майстор
Да, но като се отвори клапана, все едно вадиш долния край на маркуча във въздуха. Ще се изпразни ли тогава маркуча?
Andri01 - майстор
какво се получава: след отваряне на клапана,водата "с бълбукане!?" започва да слиза срещу въздуха към съда,през помпата и клапана. В същото време,водата от вертикалната тръба между серпентината и СК "изчаква" до нея да стигне въздуха и тогава тръгва през серпентината също към доп. съд. Или тя веднага тръгва на долу в най-високата точка за известно време се получава вакуум? Нещо не ми се връзват нещата ,но може и аз да греша.Просто на картинката клапана е вързан погрешно,според мене!
Evgeniy - майстор
Да, получава се значително подналягане, което при мен и при един колега всмукна вакуумните тръби навътре с около 10 см. В случая би трябвало да стане както при обърнатото шише - изтича малко количество, което прави вакуума, в тръбата след клапана се получава кухина, тъй като няма какво да държи вода в тръба с голям диаметър по целия обем. Оттам тръгва мехур нагоре и заема малко място в най високата част на колектора. И така, както бутилката се изпразва с "къл-къл" ще се изпразни и колектора. Разбира се, по-лесно ще се случи всичко, ако е вързано на топлата, но с цел опростяване на монтажа - само студената линия да минава през тази "централа" предполагам че са го направили така.
Andri01 - майстор
Не знам как става при вакуумните тръби,но при другите СК ,с тръбички по 6 мм. малко трудно ще се получи такова изтичане! И ако стане,то ще е поне час!?
П.С.: На клипа помпата е мембранна т.е. има самозасмукване и за това е сложена над доп. съд.А при центробежните / каквито се ползват в повечето случаи/ помпата ще трябва да бъде под работното ниво на съда!
Последна промяна от Andri01 на пон май 30, 2016 2:00 pm, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Възможно е. Има специални инструкции за първото пълнене - отбелязваш докъде е пълен съда, пълниш, изпразваш и ако има разлика в нивата, да не се ползва с вода, а с пропиленгликол.
Което значи, че и те допускат не съвсем 100% изпразване.

Тема "Размисли (лаишки) върху свързването на дренажния съд в ДБ система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: