• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
montoya - майстор
Милен написа:
Нещо започвам да се разколебавам :? . Действително ако има някоя и друга сълзяща връзка може да стане опасно. А и този омрежен полиетилен от вътрешната страна на тръбата, да ли е подходящ за питейна вода? Май ще се насоча към добрия стар полипропилен.

А между другото търсейки информация по въпроса попаднах на тръби за топла и студена вода от PVC-U и PVC_C http://www.goa98.dir.bg/nibco/nibco.htm при които фитингите се свързват само с лепило :shock:
Изглежда лесно на картинката, но на практика ми се струва че е доста трудоемка. В ръцете изглежда е лесно, но на стената почистването, нанасянето на лепилото и всичките му там салтанати изобщо няма да са толкова лесни.Една чуденка имам по въпроса!
След като си направил тази връзка и тръбата вече е залепена на стената, как ще успееш да завъртиш по технология минимум на 90° другата тръба, ако и тя е захваната неподвижно!?

Прикачен файл

klej3.gif
klej3.gif (13.18 KиБ) Видяна 8720 пъти
Rumen Iankov - специалист
По принцип и с който вид тръби се работи предварително трябва да се помисли откъде ще минат тръбите.Дали ще има място за поялника и т.н.При тръбите с лепило можете предварително да си разкроите цялата инсталация и после да започнете да ги лепите.Но единственият недостатък е че трябва да изчакате 2 часа след последната спойка.Но фитингите са по скъпи отколкото при полипропилена.
keke25 - помощник
Категорично съм против изграждане на ВиК инсталация с полиетиленовите с алуминиевата вложка.Те са за отоплителни инсталации или да си свържеш бойлера както е при теб.Направи си я от полипропиленови тръби или тези НИБКО които се лепят с лепило.Това е най-удачно.И да не забравя още един съвет.Изгради инсталацията изцяло с тръби за топла вода щом си с бойлер.Оскъпяването е нищожно на фона на това което те чака ако си поставил плочките и ти върне бойлера,а си с тръби за студена.Успех.
Цецо - специалист
На няколко места във форума masteradmin споделя,че отдавна прави водопроводни инсталации само с тръби с алуминиева вложка,като посочва и предимствата.Прочетете и няма да сгрешите.
Чаро - Акълия
Мичо, баце да ти върна съвета... ходи си купи един поялник има туски по около 40 лв и не се занимавай да правиш постоянен водопровод с разглобяеми връзки.... и както каза keke25 си вземи ПН20 -за топла вода... не мисля че ще се затрудниш да сложиш некое и друго коленце... имай в предвид че ПЕХ тръбите се огъват до опр. градус а той никак не е малък (ако ще замазваш тръбите след това) и се пречупват иначе ти трябва пружина -от 6 до 20 лв че и отгоре...
естетически няма голям шанс да ги напасваш (лично мене ме дразни като криволичат)

а поялника си остава нищо че е турски -карат с години непрофесионална експлоатация.. че и професионална..има в комплекта накрайници за различни цолажи ...
пък и става за секунди с ППР
keke25 - помощник
Милен,ако си от Бургас или региона ще ти услужа с поялник.Имам и турски с който изкарах много години и още си е читав и професионален Дитрон.Моите уважения към колегата Мастерадмин,всеки си има някакъв стил на работа.Категорично бих заложил на полипропилена.Най-добри са или Майбахът на ВиК тръбите това са неръждаемите тръби,след това са медните,но са много скъпи въпреки,че имат над 100 години експлоатационен период.На полипропилена експлоатационния период е около 50 години в зависимост от тяхното качество,киселинност на водата и т.н.Аз лично работя само с тези на Екопластик,но не съм имал проблеми с другите които съм ползвал. :wink:
Милен - майстор
Благодаря за мненията на всички.
От темата ми се изясниха плюсовете и минусите на различните варианти на изпълнение на тръбна инсталация. Извода е: бегом към магазина за поялник и полипропиленови тръби PN20. Експеримента с PEX/AL/PEX може да ми коства много ядове в бъдеще и за сега ще останат само на бойлера вместо меки връзки.
montoya - майстор
Милен написа:
Благодаря за мненията на всички.
От темата ми се изясниха плюсовете и минусите на различните варианти на изпълнение на тръбна инсталация. Извода е: бегом към магазина за поялник и полипропиленови тръби PN20. Експеримента с PEX/AL/PEX може да ми коства много ядове в бъдеще и за сега ще останат само на бойлера вместо меки връзки.
:2thumbs:
Полезен съвет:
Сложи изолация 22/6 на всичките тръби включително и за студената вода, не толкова да не ти замръзват или топлоотдават търбите, колкото да има къде да се поеме линейното температурно разширение, което го дават 9мм за метър. Така няма да се пораждат излишни напрежения.
Още един полезен:
В цифровата ера е хубаво преди да замажеш инсталацията да и понаправиш някоя снимка, за да не се наложи да си буташ плочките от монтажа на някоя сапунерка.
Аз си правя ето такива снимки

Прикачен файл

Бързия англичаните тръбата за лирата.jpg
Бързия англичаните тръбата за лирата.jpg (56.3 KиБ) Видяна 7970 пъти

Прикачен файл

Photo-0005.jpg
Photo-0005.jpg (70.25 KиБ) Видяна 7970 пъти

Прикачен файл

Photo-0008.jpg
Photo-0008.jpg (72.78 KиБ) Видяна 7970 пъти
  • 1
  • 2