• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sashot - специалист
Мисля така, защото проводниците, свържващи гръмоотвода със земята, а и самото им заземяване не са с нулево, а някакво, макар и малко, но крайно съпротивление. И то, по ред обективни и субективни причини, често не е толкова малко, колкото ни се иска. При директен удар от мълния, върху гръмоотвода, токът, през заземяващите го проводници/шини, макар и за един много кратък момент може да достигне до десетки, а то и стотици хиляди Ампера. (Заземяващите гръмоотвода шини, а и самият гръмоотвод не се стопяват или директно изгарят от протичането на толкова силен ток само и единствено, защото всичко се случва за много кратко време и те просто не успяват да получат необходимата за това порция енергия.) Т.е. напрежението в горната част на заземяващия гръмоотводния щир проводник/шина ще е няколко десетки, а може и стотици хиляди волта или повече. Ако гръмоотводът е свързан със СК, то напрежението върху последния също ще е с някаква подобна стойност. Водата, макар и да не е идеален проводник, все пак провежда не особено лошо електрически ток и по нея под токов удар може да попадне човек, имащ лошия късмет да се къпе или мие по време на гръмотевичния удар. А попадането под няколко десетки или стотици хиляди волта, дори и за съвсем кратко, колкото трае мълнията, най-вероятно ще е фатално. Още повече за човек с мокра кожа, стъпил бос върху мокър под.

Не зная какво точно имат предвид от Бош, с цитираните думи, но на стр. 7 от техническото описание на СК с топлинни тръби на Елдом, в раздел "Мълниезащита" изрично пише: Не се допуска свързване на колекторното поле към гръмоотвода на сградата. Трябва да се спазва предпазно разстояние от минимум 1 м до възможни съседни проводими обекти.
fox_vt - майстор
Мълнията не е просто прескачане на искра :-D Реално гръоотвода неутрализира до някъде мълнията и я привлича ако не успее да я неутрализира.И тука има един кофти момент самата мълния е предходена от натрупване на потенциал между облака и земята най образно казано.Дефакто най високите части се зареждат с потенциал доста преди да удари мълния ако изобщо удари.И при спускането на мълнията в един определен момент от най високата точка на повърхноста се издига такава за да се съединят и да протече разряда.Къпането е строго забранено при гръмотевична буря без значение дали имаш солар или не :!: Не че е голяма вероятноста да пострадаш така отколкото да ти отпадне нулата във таблото,но все пак е написано черно на бяло.И разбира се да пуснем един хипотетичен вариант-имаш колектор който е на ниво или по високо от гръмоотводите,ако си го свързал към гръмоотвода при попадение върху гръмоотвода и повреда във заземителните линии то към колектора ще дойде доста ток.Но ако не си го свързал към гръмоотвода и при същата повреда или по друга причина мълнията реши че трябва да удари колектора,ти лично би ли гарантирал че целия ток на мълнията няма да ти влезе в банята :?: Елдом казват така,това добре,бош обаче обратното ти на кои би повярвал :?: Ами ако при пробиването за анкерите на плосък покрив закачиш арматура на панелния блок която също е заземена тогава какво :?:
sashot - специалист
Колекторът не само може, но и трябва да е заземен (или в краен случай занулен, защото нулата така или иначе е заземена в таблото и трафопоста). Но отделно, а не през заземяващите гръмоотвода шини, за да не се случи това, което съм описал.
Ако е хванат с анкери върху бетонна основа, той си е относително заземен, дори и без да е уцелена арматура, защото бетонът е нелош проводник. Но по-добре да не се разчита на това.
bialk - специалист
В петък вечер в къщи нямахме консумация на топла вода и в събота убих легионелата в бойлера :rock:

Прикачен файл

25051.jpg

Прикачен файл

2805.jpg
fox_vt - майстор
sashot написа:
Колекторът не само може, но и трябва да е заземен (или в краен случай занулен, защото нулата така или иначе е заземена в таблото и трафопоста). Но отделно, а не през заземяващите гръмоотвода шини, за да не се случи това, което съм описал.
Ако е хванат с анкери върху бетонна основа, той си е относително заземен, дори и без да е уцелена арматура, защото бетонът е нелош проводник. Но по-добре да не се разчита на това.
Каква е разликата във това в червеното :wink: Горе на покрива на моя блок всички гръмоотводи са свързани в мрежа от арматурни проводници 8мм.Какъв е смисъла да се пуска нов заземителен кол само заради колектора,при положение че има най малко два за целия блок ама най вероятно са повече.В моя случай заземителния проводник минава близо до стойката но съм убеден че масовите колектори във бг не са заземени.Както и да е де ще чакаме да трясне и да видим кой колкетор ще пострада дали заземения или този на 15 метра от мен.
И нещо по темата,ето какво сътворихме тая неделя-бош 5000,на стойка на керемиден покрив със три позиции на ъгъла лято зима и преходни сезони пролет есен.Бойлер елдом със натурелското управление като на колегата по горе ще видим какви резултати ще покаже.
Прикачен файл:
IMG_20160529_171117.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160529_171124.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160529_171136.jpg
sashot - специалист
fox_vt написа:
sashot написа:
Каква е разликата във това в червеното :wink:

Още веднъж. Пада гръм върху гръмоотвода. През проводниците/шините, които го заземяват, протича ток от 100 000 А. Тяхното общо съпротивление към земя е примерно 1 Ом (а реално, уви, често е доста повече). U = I*R = 100 000 В напрежение върху колектора, спрямо земя, ако той е свързан към гръмоотвода.
Ако колекторът е заземен с отделни проводници, това просто няма да се случи. Най-много да се появи някакво индуктирано елекричество, ако е близо до гръмоотвеждащите шини (затова хората са написали да е не по-близо от 1 м. от тях). Но то ще бъде значително по-слабо и ще бъде безопасно отведено на земя от собственото заземяване на колектора.
radius - майстор
fox_vt написа:
...
Това на Чакъра блока ли е? Тия струпаните керемиди да не ги отвее вятъра като духне! Изобщо ми се струва слабо място ХИ при монтаж на колектор ...
fox_vt - майстор
sashot написа:
fox_vt написа:
sashot написа:

Още веднъж. Пада гръм върху гръмоотвода. През проводниците/шините, които го заземяват, протича ток от 100 000 А. Тяхното общо съпротивление към земя е примерно 1 Ом (а реално, уви, често е доста повече). U = I*R = 100 000 В напрежение върху колектора, спрямо земя, ако той е свързан към гръмоотвода.
Ако колекторът е заземен с отделни проводници, това просто няма да се случи.Ако колектора е заземен със отделна линия към земята и го удари гръм и тока и напрежението ще са при него,но няма да са 100К а доста повече Най-много да се появи някакво индуктирано елекричество, ако е близо до гръмоотвеждащите шини (затова хората са написали да е не по-близо от 1 м. от тях).Както казах върху целия покрив има проводници като фарадеев кафез които са заземени на няколко места и затова е доста вероятно съпротивлението да е доста под 1ом. Но то ще бъде значително по-слабо и ще бъде безопасно отведено на земя от собственото заземяване на колектора.В крайна сметка щом съм на една височина със най високия гръмоотвод на блока то определено искам връзка със земя но не и да пускам моя само една линия която ако се издъни и амин
radius керемидите са временно там тъй като е запенено понеже не са пускани тръбите още.Какво е това ХИ :?:
sashot - специалист
fox_vt написа:
Ако колектора е заземен със отделна линия към земята и го удари гръм и тока и напрежението ще са при него,но няма да са 100К а доста повече
При наличие на правилно разчетена и изпълнена гръмоотводна инсталация и съобразено с нея монторане на колектора, пряко попадение на мълния върху СК е изключено. Единствено изключение, за което се сещам - кълбовидна мълния, но тя е много рядко явление.
fox_vt написа:
Най-много да се появи някакво индуктирано елекричество, ако е близо до гръмоотвеждащите шини (затова хората са написали да е не по-близо от 1 м. от тях).Както казах върху целия покрив има проводници като фарадеев кафез които са заземени на няколко места и затова е доста вероятно съпротивлението да е доста под 1ом.
Масова практика през последните години е, за заземители да се използват вместо медни, поцинковани шини, които се вкопават в земята. Нормативните документи явно го допускат... а напразно. Само след няколко години, като правило, от поцинкованата шина остава куп ръжда. От там съпротивлението на заземяване става доста над 1 ом. А познай дали контролните органи си правят труда редовно да замерват параметрите на заземяването на гръмоотводите на сградите.

fox_vt написа:
В крайна сметка щом съм на една височина със най високия гръмоотвод на блока
Това, по мое скромно мнение, е абсолючтно недопустимо!!! Освен ако гръмоотводната инсталация не е от модерните, които "привличат мълниите" като по този начин са еквивалент на по-висок гръмоотвод. Ефективността им е несъмнена, само че цената им е ...

Далеч съм от идеята да ти внушавам своите виждания и разбирания. Просто се опитвам да ги изложа аргументирано. Но в края на краищата всеки сам си избира какво да прави и как да го прави.
fox_vt - майстор
Блока е на 50 години и гръмоотводите са пръчки арматурно желязо същото като на това което отива в земята.Няма си на идея дали все още има заземителни колове ако ли не то нищо по покрива не е заземено тогава :) ВСЕКИ гръмоотвод привлича мълниите тъй като осигуряват на разряда готов лесен път до земята.Тези със магнитното поле още повече привличат мълниите.Ако колектора е заземен със собствена линия то тя трябва да е в допир със металната рамка и тогава няма как да не
пряко попадение на мълния върху СК е изключено
Ако направиш гръмоотвод без да се допираш до СК то тогава сам си противоречиш ти и тия от елдом,тъй като си на по близо от 1 метър със всичките последици от индукцията.Ако си по далече то пък оставаш незащитен :-D НАпълно ми е ясно за опасноста от мълния вчера по новините даваха за подпалена сграда от такава.Но лично за мен ми е по спокойно да имам милисекундна част от напрежението отколкото от секундно Max Load и откъм А и откъм V.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: