• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
PCL82 написа:
Обикновено предпочитат 2х16мм2 алуминий, усукани две черни жици черна полиетиленова изолация-супер евтин- около 1,40лв-2лв/м.
Проблемът на алуминиевият кабел е, че трябва да се свързва с биметални клеми или гилзи.
PCL82 - майстор
toolegittoquit написа:
PCL82 написа:
Обикновено предпочитат 2х16мм2 алуминий, усукани две черни жици черна полиетиленова изолация-супер евтин- около 1,40лв-2лв/м.
Проблемът на алуминиевият кабел е, че трябва да се свързва с биметални клеми или гилзи.
Да за алуминия това е вярно. При "френския" кабел според един електротехник не е чист алуминий, а алуминиева сплав, която не се окислява така. ЧЕЗ не използват винаги биметални клеми. Кербовъчните им муфи са от алуминий. Не съм се ровил в каталозите за този вид кабели, за да видя кое е правилно и кое не.

Електроматериалите от месинг със сребристо покритие могат да се ползват за алуминиеви проводници без нужда от биметални клеми. Стоманените и поцинкованите клеми също.
ktamen - специалист
Алуминият и с алуминий не прави надежден контакт.
Иначе единственият случай, в който съм имал реален проблем е заради контакт между алуминий и желязо.
В предпазителите го мушкам директно, проблем засега не съм имал. В крайна сметка има и алуминиеви гребени, аз никак не ги одобрявам, но не знам някой да е имал проблем от тях.
valentino76bs - майстор
PCL82 написа:

Енергото пускат двужилен кабел. По закон (Наредба 3) са задължени той да е мин. 2х10мм2 мед или 2х16мм2 алуминий. Обикновено предпочитат 2х16мм2 алуминий, усукани две черни жици черна полиетиленова изолация-супер евтин- около 1,40лв-2лв/м. Известен като "френски кабел". а тръба.
Скоро купувах около 300 метра такъв ''френски кабел" 2x16 AL/R ,платих го на касата и отивам до склада да го взема и гледам една макара с две отделни жила :? въй лошо ми стана.Връщам се и им казвам и те - ми тва е така се продава,звънях и в друг магазин и те потвърдиха.Съжалих ,че не взех свт-А.На този метъра му е 95 стотинки!А всъщност наистина ли са две отделни жила?
fikata - майстор
ktamen написа:
В крайна сметка има и алуминиеви гребени, аз никак не ги одобрявам, но не знам някой да е имал проблем от тях.
Много отдавна търся алуминиев гребен.Би ли помогнал откъде мога да си го купя?
PCL82 - майстор
valentino76bs написа:
PCL82 написа:

Енергото пускат двужилен кабел. По закон (Наредба 3) са задължени той да е мин. 2х10мм2 мед или 2х16мм2 алуминий. Обикновено предпочитат 2х16мм2 алуминий, усукани две черни жици черна полиетиленова изолация-супер евтин- около 1,40лв-2лв/м. Известен като "френски кабел". а тръба.
Скоро купувах около 300 метра такъв ''френски кабел" 2x16 AL/R ,платих го на касата и отивам до склада да го взема и гледам една макара с две отделни жила :? въй лошо ми стана.Връщам се и им казвам и те - ми тва е така се продава,звънях и в друг магазин и те потвърдиха.Съжалих ,че не взех свт-А.На този метъра му е 95 стотинки!А всъщност наистина ли са две отделни жила?
Да два отделни усукани помежду си проводника с единична полиетиленова изолация са. Предвиден е за въздушно полагане със специални клиновидни опъвачи и за полагане в гофрирани тръби и върху скоби по стени. Ползват се специални клеми, подобни на токовите, но изолирани, със зъби, които пробождат изолацията, без оголване. Тези клеми имат гумени уплътнения и са подходящи за отклонения от въздушни кабелни мрежи.
valentino76bs - майстор
PCL82 написа:
Да два отделни усукани помежду си проводника с единична полиетиленова изолация са. Предвиден е за въздушно полагане със специални клиновидни опъвачи и за полагане в гофрирани тръби и върху скоби по стени. Ползват се специални клеми, подобни на токовите, но изолирани, със зъби, които пробождат изолацията, без оголване. Тези клеми имат гумени уплътнения и са подходящи за отклонения от въздушни кабелни мрежи.
Ами като е така да си го водят 1x16,то иначе просто няма логика! Да се чудя как да ги привързвам двете жила и да си усложнявам работата за 20 ст по малко.
fikata - майстор
Проводник за въздушно окачване (познат като Френски кабел), усукан със алуминиеви жила.
http://www.elkab-bg.com/page.php?n=56797
ktamen - специалист
fikata написа:
.Би ли помогнал откъде мога да си го купя?
Нямам представа, тук има едно парче около 15- 20см, ако ти върши работа ще ти го подаря.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Съвет за домашна ел мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: