jorkata785 написа:Защо така мислиш , 30 кв. малко ли е .Съфорумците са ти казали някои неща, но си го нарисувай и ти. Може на ръка, с нанасяне на всички подробности-дебелина на стени, вътрешни допълнителни врати, отварянето им навън, или навътре, възможност на втория (да кажем неопитен) шофьор да "вкара" колата в гаража, при вече паркирана вътре кола-подход отвън и радиус на завой. Пет метра светъл отвор при две коли по 1.80 значи 0.467м между двете коли и между всяка от тях и стена. Това при идеално паркиране. Без втора(малка) врата ще ти се стъжни живота. Багаж да свалиш, нещо да забравиш, потърсиш...всеки път ли ще размяташ голямата врата?
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolson
- майстор
21 мнения в "Помощ и съвет при направата на гараж"
jorkata785
- помощник
По принцип гаража ще ми е само и единствено за колите , в къщата си имам мазета в които си държа всички ненужни работи + гумите . То колите са ми малки едната е пежо 2врата и дугата е джип пак 2рата , така че ако на дължина мога да се вмъкна в 6м , а на ширина да е 5 м , мисля че ще се съберат колите и ще има горе долу място за отваряне , ако мога да мръдна на ширина още ще мръдна , но това ви казах , че чакам да ми направят проекта да видим как ще го измислят .
PIP
- майстор
Ако парцела ти е заоблен от една страна и затова мислиш да изгубиш 5м2 по-добре го оползотвори целия и направи гаража също заоблен. С тези 5м2 ще компенсираш зидовете и ще събереш две коли.
Аз чакам за строително разрешение на двоен масивен гараж 56м2 без вътрешни колони с градоред и дървен покрив. За документи 1700лв до тук, без разрешителното.
Аз чакам за строително разрешение на двоен масивен гараж 56м2 без вътрешни колони с градоред и дървен покрив. За документи 1700лв до тук, без разрешителното.
jorkata785
- помощник
PIP написа:Ако парцела ти е заоблен от една страна и затова мислиш да изгубиш 5м2 по-добре го оползотвори целия и направи гаража също заоблен. С тези 5м2 ще компенсираш зидовете и ще събереш две коли.Ами тея ми предложиха евентуално гаража да е малко под ъгъл (как ще седи не ми е ясно така

nikolovvd
- майстор
jorkata785 написа:То колите са ми малки едната е пежо 2врата и дугата е джип пак 2рата , така че ако на дължина мога да се вмъкна в 6м , а на ширина да е 5 м , мисля че ще се съберат колите.Да се надяваме, че строителните инженери ще направят всичко, както си трябва и по съвременните изисквания.
Конкретен пример от моя житейски опит.
Преди 8 години карах една огромна за моите представи кола дълга 4.78 м. Влизаше в гаража, но при преминаване през вратата оставаха по 2 см. от края на огледалото (съответно лявото и дясното огледало) до рамката на вратата.
Като реших да сменям колата, мислех да взема по-малка от по-долен клас. Избрах колата, платих каквото трябваше, отидох в София да я взема, прибирам се във Видин и

Добре, че страничните огледала се прибират, та успях да я вкарам в гаража.
Пиша това, защото човек трябва да мисли и за бъдещето. Я някой приятел, я децата му дойдат на гости с някоя голяма лимузина и какво правиш?
Ако човек е отгледал децата си, какъвто е предполагам случая, не му трябват големи коли - една малолитражка да си свърши някаква работа по града и един джип за лов/риболов. Обаче човек не живее сам нали!
jorkata785
- помощник
Да така е по принцип . Ами ще изчакам да видя проекта , и ако мога ще разширя възможно най-много . Някой може ли да ми даде някаква ориентировъчна цена , да си почна да правя сметка горе долу от сега . Благодаря ви за съветите ! 

Christo
- майстор
По ред причини, гаражът ни е малък. Когато го правеше баща ми, вечна му памет, гледаше да се събере Москвичът му в него. Добре но това беше преди 30 години. Сега го ползваме за склад, пък съм наел гараж на близо, да има къде да си паркирам колата. Хубаво е, ако има място, гаражът да е просторен, лесно да паркират и не до там виртуозни шофьори, пък да има място за дребни ремонти, да натовариш или разтовариш и т.н.. Още повече, ако е масивен.
ni1986
- напреднал
jorkata785 написа:Защо така мислиш , 30 кв. малко ли е . Горе долу гледах спецификациите на колите и са дълги по 3,9м и широки по 1,8м. Попринцип чакам още проекта да ми направят ( и не е нужно да го правя точно както е на проекта , мога да изменя тук-там) , и да видя какво ще измислят , ама исках и съвет от вас . И някаква ориентировъчна цена.30 M2 са нищо за двоен гараж - само стените ще са ти 5-6 м2. Светлата площ за една кола е 3х6, следователно за 2 коли ти трябва светла площ 6х6=36 м2. Като добавиш и стените гаражът отива на 6,5х6,5=40 м2. Това при положение, че няма да имаш стелажи и работен плот. Имай предвид, че един гараж си ''върви'' с мивка към него.
Duke_BG
- специалист
nikolson написа:Разбира се, че ще го направиш като хората-с тухли, плоча и т.н. Имаш ли парите, ламарини, бараки и др. са излишни.....[/i][/b]защо веднага се лепва етикет "бараки"
вдигни си колоните и покрива, сложи на покрива "сандвич" панел, изгради си стените с итоннг и нека си пече лятото
а иначе : копаш стъпки, лееш колони, връзваш арматури, лееш плочи ... и за какво е цялата хамалогия ?? - за да си прибереш колите в гараж който струва повече от колите в него ???
Тема "Помощ и съвет при направата на гараж" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература