Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
scorp - напреднал
Здравейте уважаеми форумци !
За мен е удоволствие да посещавам форума и да трупам знания от споделения опит.
Конкретно питането ми е за схемичка за вързване на лунички, както следва:
3 бр. по 35W с трансформатор на Релко 150W/12V
4 бр.по 35W със същия тип трансформатор.

Разстоянието м/у луните е около метър, вк..диагоналите. (става дума за бани).

От магазина ми дадоха подходящ кабел и устер клеми. Имам изведен кабел на тавана (гредоред с гипсокартон и вата) съответно свързан с ключ. Мисля, да разположа трафовете върху гредите (в някакви кутии или примерно върху керемида, а над луничките също да сложа примерно някаква кутия за да няма допир с ватата.

Доколкото 12В изход е само един предполагам, че трябва да захраня първо едната луна (с клема) от нея да подам към следващата и т.н.

Ако някой желае да съдейства, ето и схемата (разположението на отворите на луничките):

Благодаря предварително.

Прикачен файл

bani.jpg
bani.jpg (13.21 KиБ) Видяна 12136 пъти
tokuro40 - специалист
правилно мислиш, защото луничките се свързват паралелно
Харалампи - специалист
Като си слагах лунички на тегера в кухнята монтирах пласмасово капаче, така че да имам достъп до трафа. Ей така за всеки случай. На пазара има много видове и размери такива капачета за ревизионни отвори. Монтирай си едно в ГК-то над трафа.
scorp - напреднал
Мерси за отговорите. Достъп до тавана имам, така че не ми трябват ревизии. Ще връзвам паралелно от луна до луна. Надявам се трафа от 150 В да издържи четирите луни по 35В, т.е 10В резерв.
Поздрави.
2v6 - майстор
scorp написа:
Мерси за отговорите. Достъп до тавана имам, така че не ми трябват ревизии. Ще връзвам паралелно от луна до луна. Надявам се трафа от 150 В да издържи четирите луни по 35В, т.е 10В резерв.
Поздрави.
По-добре ги връзвай с отделни кабели до една разклонителна клема. Другия вариант от лампа на лампа успоредно, но "-" да го подадеш на 1-вата, а "+" на последната.

Ако подадеш захранването директно на 1-вата ще има разлика в силата на светене, особено между първата и последната!
Elmon - помощник
внимавай какви кабели ще им сложиш.Ако ги слагаш от първата на втората и т.н. трябва да тръгнеш поне с 2,5 мм2 кабел.
Съвет:
1. купи си задължително силиконов кабел 1мм2 или 1,5мм2
2. пусни си кабел от всяка луничка до трафа - и без това са само четири-няма да ти се усложни работата много.Иначе ще трябва да пускаш инсталация с кабели с различни сечения.
mitcd - специалист
Само да допълня. Tози траф където и да го слагаш имай в предвид че му трябва охлаждане.Да не го захлупиш или увиеш така,че да не може да диша !!!
scorp - напреднал
Благодаря много, ще се вслушам в съветите ви !
scorp - напреднал
Ето и резултата след монтажа на луничките.
За да ми е по лесно първо на земята разпределих и вързах всички кабели към трафа и фасунката на луничките. Използвах 2х1.5 кабел, клеми. Нарязах няколко керемидени капаци, както и две подложки от керемиди за трафовете.
Вече на тавана, отвих ватата, разпределих кабелите към отворите, поставих над тях капаците и върнах ватата обратно. Над съответно стоящата дървена греда (тавана ми е гредоред облечен с гипсокартон) фиксирах изрязаните парчета от керемиди и фиксирах с пирон за да не се местят (то не че някой ходи по гредите де ) и върху тях поставих трафовете, предварително свързани с ел.кабела подаващ 220В. Надявам се трафовете дори ида греят, керемидените подложки да изолират топлината към гредата. Самите капаци също осигуряват достатъчно място за вентилация на луничките. Вече след като свърших на тавана, отдолу закрепих телата, самите лунички и резултата е налице...
Благодаря за съветите...И двете бани са осветени чудесно...

Прикачен файл

baniel.jpg
baniel.jpg (24.84 KиБ) Видяна 11829 пъти

Тема "Хелп за свързване на лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: