• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
sasi4 - специалист
Преди 10 дни си купих хлебопекарна gorenje. Има книжка с рецепти към нея. Няколко пъти си правих хляб както е описано в книгата, рецептата е за ''бял традиционен хляб'' спазвам всички грамажи стриктно и хлябът не се получава, превтасва, затиска отдушниците, прелива (повдига капака). Машината е с две опции за 900г. и 1200г. хляб. Моля дайте някаква друга рецепта, защото е възможно при превода от друг език на български да са объркани грамажите.
Chefo77 - майстор
Ако използваш жива мая, вместо суха такава, там е разковничето. Рецептите в книжките на пекарните са със суха мая.
Половин кубче жива мая (20 грама) се равнява на едно пакетче (7 грама) суха такава. Жената така каза :)
Намали наполовина количествата (и това каза жената).
sasi4 - специалист
Използвам суха мая. Пакетчето е 7 гр. на Dr.Oetker
Chefo77 - майстор
Опитай с пропорционално намаляване на количествата тогава.
sasi4 - специалист
Грамажа на всички съставки на половина ли ?
bigdragon - майстор
sasi4 написа:
Грамажа на всички съставки на половина ли ?
Намалявай маята.
Аз за малката доза използвам 1/8 от кубчето.

ПП Кубчето мая по рецептите е за 2 килограма брашно,
значи аз слагам около два пъти по-малко...
Илчо Илиев - майстор
Аз си правя чер хляб,но предполагам,че ползваната рецепта ще работи и с бало брашно...
Слагам 2-3 с.л.олио,1 малка ч.л. захар,разтварям 1/3 кубче мая от по - малките или 1/4 от по- големите(42 г) мая в 500 мл топла вода и я наливам,след това сипвам 700 гр брашно и накрая ,върху брашното,1 не пълна с.л. сол.
Моята машина има заводска настройка за средно изпечена кора,нормален,голям хляб при включване,иначе има много възможни варианти,но този вариант работи добре...
Това превтасване може да е от много мая и/ или много захар,може да слагаш повече от нужните продукти...
timo1 - специалист
За бял хляб,900гр.
500 гр.брашно
300 мл.вода (хладка)
1/3 от кубче мая я разтварям във водата заедно с една мерна лъжичка(голяма) от машината дето е захар.
Всичко това в машината и наи отгоре една малка мерна лъжичка от машината сол и олио около 50 мл.
Печем го на наи слабото за по тънка кора.И аз скоро я купих и брах ядове докато докарам рецептата :weedman: ,при мен беше проблема в брашното че не съм в Бг,а тук са обозначени с нули и т.н.
Гледаи като бърка ако лепне по стените добавяи малко брашно и Успех :partyman:
angelfilev - специалист
sasi4 написа:
Използвам суха мая. Пакетчето е 7 гр. на Dr.Oetker
Имам същата машинка и винаги става добре. Пакетчето от 7г мая стига за 3-3,5 пъти. Брашно 3 пластмасови чаши, чаена лъжица захар, по-малко сол. Олио вече не слагам. Вода чаша и половина от онези които продаваха с шише Ямболска ракия. Уточни си го опитно като отвориш капака и проверяваш на твърдост тестото.
gnt69 - майстор
Ние в къщи от няколко години си правим хляба по една рецепта, от книжката там е на лъжици преобърнал съм го на грамажи. 330 вода, 15 захар, 10 сол, 25 олио, 530 брашно, и половин пакетче мая доктор йоткер. Маята е важна само с йоткер става, с друга марка не става. :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с хлебопекарна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: