• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
Мисля че това ще ти помогне.

Изображение

А тук има елементарен онлайн калкулатор. Има за единичен диод има и за последователно свързани светодиоди.
Калкулатор за светодиоди и резистори
Най последния калкулатор не го използвай. :-D
:partyman:
jordanvass - майстор
Мерси, Хидра. Обаче аз ще го сметна сам. Предполагам, че калкулаторът ще даде същото.
Да приемем 2,1V. Имаш 2 варианта - по 4 или по 5 в група. Ако избереш по 5, ще икономисаш малко резистори и електроенергия, но силата на светенето ще се влияе повече от разликите в напрежението при запален и загасен двигател. Ако избереш 4 диода в група, ще светят с по-малка разлика. Всъщност ти не каза тая табела ще се ползва ли по време на престой или само в движение ще свети. Това би опростило задачата. Моят съвет е да избереш по 4 диода в група.
Така 4 диода ще имат 8,4V сумарно. До 15V разликата, която трябва да погасиш, ще е 6,6V. При работен ток 15мА ще ти трябва резистор 6,6/0,015=440 ома. Избираш стандартна стойност 430. Мощността ще е 6,6х0,015=0,1W. Избери 0,25W със запас. С тази конфигурация при загасен двигател ще имаш за погасяване 12,5-8,4=4,1V. Диодите ще светят при ток 4,1/430=9,5мА, което според мен ще е достатъчно светло.
patronkata - напреднал
Като задам 13 в напрежение, 2 волта на работа на диода и 20мА.
Изкарва ми че ми трябва 270 омов резистор. Дава точно 250 ома, но най близкия до 250 е 270 ома който мога да намеря по магазините. Да речем че ще в движение ще свети табелата.
И какви резистори да взимам защото по нагоре ме посъветваха да карам с 240 ома и 250 миливата???? :?:
jordanvass - майстор
Онези 240 ома бяха за съвсем друга конфигурация, други диоди и друго захранващо напрежение.
Мисля, че вече получи достатъчно теоретична обосновка кое как се прави и смята, а и Хидрата ти даде калкулатори... Полезно ще е за теб да се помъчиш сам да си сметнеш туй-онуй и да си съставиш нужната конфигурация.
toolegittoquit - майстор
patronkata написа:
:shock:
Сметките зависят от вида свързване и броя диоди в група. Аз предлагам група с 3 диода и напрежение 15V за изчисленията. Съображенията са ми следните - колкото повече диоди са в група, толкова повече идва изискване за стабилизиране на напрежението. Примерно смяташ резистора на 15V, а то всъщност се оказват 12 в даден момент. Под прага на адекватно сработване и табелата ти мъждука.
Лично аз бих сложил един стабилизатор и това е моето мнение. Спестява излишни предположения и подсигурява оптималната работа на устройството. Напрежението на запалката може да варира от това на акумулатора(на контакт) до 14.5V и това да е нормално.
patronkata - напреднал
toolegittoquit написа:
patronkata написа:
:shock:
Сметките зависят от вида свързване и броя диоди в група. Аз предлагам група с 3 диода и напрежение 15V за изчисленията. Съображенията са ми следните - колкото повече диоди са в група, толкова повече идва изискване за стабилизиране на напрежението. Примерно смяташ резистора на 15V, а то всъщност се оказват 12 в даден момент. Под прага на адекватно сработване и табелата ти мъждука.
Лично аз бих сложил един стабилизатор и това е моето мнение. Спестява излишни предположения и подсигурява оптималната работа на устройството. Напрежението на запалката може да варира от това на акумулатора(на контакт) до 14.5V и това да е нормално.

Тока от запалката идва от преобразовател от 24-12в така че запалката не е главно свързана с акумулатора на камиона. И какъв тип стабилизатор мога да сложа ако се налага. :?
kozl - майстор
Провери си напрежението в запалката при престоял неработещ и работещ двигател. Ако е еднакво има стабилизатор в схемата на преобразувателя 24-12. За по-сигурно проверката на напрежение трябва да се направи и при различно натоварване.
patronkata - напреднал
Измерих го грубо е 13в. На запален двигател отива до 13,2 а на изгасен 12,5-8волта
jordanvass - майстор
Свържи ги по 4, сложи по 1 резистор 330 ома и си готов. Не ти трябва нищо друго.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Светодиодна табела." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: