Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
kikianev - напреднал
Здравейте ,
Моля за вашето компетентно мнение по следният въпрос ....На вилата сметката за тока се увеличи като консумацията и уредите не са се променили . Имам следното съмнение ....възможно ли е в следствие на натрупан котлен камък в бойлера консумацията на ел . енергия да се увеличи ? Водата там е много,много варовита. Направи ми впечатление ,че при източване на около 6-7 литра топла вода , времето за загряване е около 15 минути и на електромера е 1 киловат . Само да поясня ,че бойлера е Елдом 72267/ 50 литров / и стой постоянно включен ,както и че изчисленията са абсолютно аматьорски ....Ще се радвам ако споделите вашето мнение и ми помогнете със съвети
kozl - майстор
Котления камък влошава топлобмена. Това означава, че ще се повиши времето на загряване на водата. Тъй като енергията е в пропорционална зависимост от времето и мощността, то при една и съща мощност и различно време на консумация няма как консумацията да е една и съща.
Т.е. при влошаване на топлообмена от натрупан котлен камък, времето за нагряване нараства и консумацията също. Колко киловата е нагревателя, че простата сметка 1 квч за 15 мин работа само на бойлера дава 4 киловата, а стандартно нагревателите са 2 или 3 киловата.
jordanvass - майстор
kozl, в това няма абсолютно никаква логика! Ако нагревателят работи при една и съща мощност, то всичката отделената от него топлина отива във водата, без значение колко котлен камък се е натрупал. Ако топлината някъде се губеше и не отиваше във водата, а някъде другаде, то това друго място за нула време би прегряло и нещо в бойлера ще изгори. Но не изгаря, нали? Нагревателят ще вдигне по-висока собствена температура поради лошия топлообмен, от което може да му се повиши малко съпротивлението и да работи при малко по-малка мощност, но едва ли ще е голяма разликата. Разбира се, нагревателят ще страда и ще умре по-бързо. Не виждам обаче как ще вкара човека в преразход на ток - за загряването на едно и също количество вода до една и съща температурна разлика винаги се изразходва едно и също количество електроенергия, независимо през колко котлен камък я вкарваш в бойлера. Ако смяташ, че нагревателят харчи примерно 2 кВт от мрежата, а вкарва във водата 1,5 кВт, то ще ми е много интересно да ми обясниш къде отива разликата. :wink:
Gnus - специалист
Аз имам друга теория: От котления камък тръбата на нагревателя се е сцепила и се е получила утечка.
Признак за сцепването е, ако бойлерът шуми, докато нагрява.
radius - майстор
И аз подкрепям йорданвас. Тая енергия все някъде отива, т.е. не може да дърпа 2 КВ, пък да топли като за 1.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Gnus написа:
Аз имам друга теория: От котления камък тръбата на нагревателя се е сцепила и се е получила утечка.
Признак за сцепването е, ако бойлерът шуми, докато нагрява.
Случвало ми се е. Постоянно загряваше, вечно нямаше достатъчно топла вода, не съм засичала консумация на ток, но се оказа спукан нагревател
jordanvass - майстор
Бойлерът може да шуми и без да е спукан нагревателят. Поради лошия топлообмен нагревателят не успява да се охлажда достатъчно, загрява много и водата в близост до него завира. А и около него винаги се натрупват много шлюпки, които затрудняват конвекцията и така температурата около нагревателя се покачва много. Водата около него в малки обеми завира, шуми, а нагоре все още е студена. Това обаче не се отразява драматично на потребяваната енергия и не води до преразход на ток. Само съсипва нагревателя.
kozl - майстор
То и аз имам теория. Променил се е цикъла награване охлаждане на бойлера. Примерно терморегулатора реагира по-бавно и водата се награва повече. Топлообмена бойлер-околно простарнсво се увеличава и те там е изтекла енергията.
Но автора не е дал отговор за мощността на нагревателя и показанията на електромера.
А освен това консумация не е = мощност. Не е променена мощността, но явно консумацията се е променила. Или електромера вече не отчита като преди.
Аз пък добавих UPS към гаражната врата и сметката с над 500% се вдигна :shock: А беше под 50 ст. и стана към 2,70 лв.
kikianev - напреднал
Благодаря на всички .Като допълнение мога да вметна ,че бойлера е 3 киловата и страшно много шуми когато го пусна . :?
iliya_i - майстор
Като не те устройва сегашното положение, отваряй и ще разбереш причината. Хем ще почистиш котления камък, хем ще видиш нагревателя здрав ли е, хем ще смениш и анода. Подготви си анод и уплътнение, а за нагревателя ще разбереш после. Успех.

Тема "Бойлер моля за помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: