Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
За кой ли път трябва да дам пример с първия закон за назора на съдовете под налягане. Значи и ние трябва да сме също идиоти и след като са загинали повече от 40 деца. И това в по миналият век.
nikolov333 - майстор
lov написа:
Сега направих проверка на място. Фазата на всички контакти е в дясно. При мен зануляващия е изместен на долу от центъра но стандарта е разновидност и се ползват и двата. Той и английския стандарт на разположение е същия. При мен има както щепсел с 3 пера така и показания класически френски стандарт. Зануляващия щифт да е на контакта.
lov, я кажи, че не разбрах заземяващия шип, отгоре или отдолу се намира при тебе, че това не го разбрах..?
radius - майстор
Ей тук има доста шашави стандарти, но явно си ги има..
http://www.worldstandards.eu/electricit ... d-sockets/
На лов трябва да е http://www.worldstandards.eu/electricit ... sockets/j/
toolegittoquit - майстор
valentino76bs написа:
Друго може да се види!На повечето ел. дом. уреди щепсела е Г-обр.!Дали положението на щифта/кабела който се прекъсва от разните му там бутони ключове и т.н. е на едно и също място?
Ключовете на 50% от уредите изключват само единият проводник и уредите разчитат на изолацията, за да не те удари тока. Шуко-то е един от най-безопасните дизайни, защото не можеш да включиш щепсела, така че да прави контакт с фазата и едновременно с това да има фуга между контакта и щепсела, където да бръкнеш с пръст и да те удари тока.
Г образните щепсели са такива, за да пестят място, не за друго.
lov написа:
За кой ли път трябва да дам пример с първия закон за назора на съдовете под налягане. Значи и ние трябва да сме също идиоти и след като са загинали повече от 40 деца. И това в по миналият век.
Има такава наредба. По принцип парните системи трябва да имат предпазни клапани.
lov - майстор
Заземяващия шип или дупка за такъв ми е отдолу. Бих ти го снимал ама се оказа че в новия апартамент нямам ни един по френския стандарт. А тъкмо днеска приключих с него. Кога писах бях в него.
Чесно казано тук е някакъв малък ужас с контактите в магазините пълно с различни преходници. Зависи кога е строено и от коя част е бил проектанта или и аз не знам какво си. Освен шиповете има и разлика в диаметрите че даже и разстоянието между тях както и формата на отвора дето влиза щепсела. Днеска ударих едно кадро на това което се продава в магазина и кат се остоне време ще разгледам дали вече са затвърдили нещо като за последно. :)
Последна промяна от lov на вт юни 07, 2016 11:21 pm, променено общо 1 път.
lov - майстор
toolegittoquit написа:
Има такава наредба. По принцип парните системи трябва да имат предпазни клапани.

Тинки не наредба а цял закон и то първия в Европа. И не миналия век а по миналия.
След трагедията се събрали умни хора и са дали основа такива умници кито теб да нямат думата. За времето си е бил нещо и после е дописван сигурно стотици пъти щото сигурно ще се до сетиш. Ако ли не жалко за теб.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
След трагедията се събрали умни хора и са дали основа такива умници кито теб да нямат думата.
Не ме тинквосвай, защото немското шуко е най-добро. Ако вземеш любимите ви американци, контактите са им убийци. Щепселът не влиза във влъбнатина, може да се включи така че да прави контакт и да можеш да пипнеш щифта му с фазата. Парните инсталации винаги са се наблюдавали. Но за това има и предпазни клапани, за избягване на аварийни ситуации. Има и обратна връзка, компютъризирани състеми.
Стига спори, ами погледни английските или израелските контакти. Дори австралийските контакти са убийци.
Най-удачните са Шуко-то и модифицираното френско Шуко. Аз съм за шукото, че е по-лесно за използване.
И в двата случая те са не полярни. Не можеш да очакваш щепселът да е завъртян по определен начин.
nikolov333 - майстор
Добре де, хайде да обсъдим, някой случай, при който има значение спазването на фазата при включване на уреди, удължители или разклонители... Примерно разклонителя, който показах има ключе за вкл/изкл...какво ще стане, ако сме изключили прекъсвача, но разклонителя е включен с не спазена фаза примерно в "шуко" контакт и реално прекъсвача е прекъснал нулата в разклонителя, а фазата към уредите свързаните в него, остава включена..??? Струва ми се, че спазването на правилното включване на фаза и нула е в полза на безопасността..понеже ми се е случвало да разчитам, че като съм изключил разклонителя от копчето, уредите включени в него няма как да са под напрежение.. :idea:
krasi92 - майстор
Ключето ако не прекъсва и фазата и нулата няма място в разклонитела така че си купил някои боклук а с цел безопастност си сложи един изправител 60 ампера на входа и карай на прав ток.
nikolovvd - майстор
krasi92 написа:
... сложи един изправител 60 ампера на входа и карай на прав ток.
И като включи жената прахосмукачката, шевната машина или вентилатора да видиш ти сеир.

Тема "Правилно свързване на фаза и нула в контактите френски стандарт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: