• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Staio1 - специалист
И аз на този етап съм без изолация, но си мисля че при мен тя би имала доста слаб ефект, защото съм със залепени къщи и от двете ми страни и заради балконите от другите 2 страни външните стени са почти 0. Единственото което би имало ефект евентуално е да изолирам таваните и най-вече този на 2ри етаж, но това до година или 2 че сега има други задачи и така.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
В крайна сметка ако се зададат 65 градуса на водата, а стаите ще се затоплят с 57° в дадения ден, управлението ще свали мощността до минимум. За времето до достигане на 10 градуса над зададените при 3 киловатчаса топлинна мощност (в случая 75 градуса) може някоя термоглава да отвори и да поеме от температурата.
Логиката на управлението на Торч е сбъркана, вижда се от графиките. На този 150 килограмов котел му трябва буфер или малък и голям кръг с балансиране на температурите в двата през вентил със задвижка. С него големия кръг ще работи на нужните градуси, а в малкия ще държи 2, 5, 10 или 20 градуса по-висока температура на котела, като резерв, ако някоя термоглава или бойлер се отворят и ще пази котела от по-често изстиване под 40 градуса, което също се вижда в графиките.
fox_vt - майстор
6osi6 написа:
andy_forresite написа:
В нормалните управления с тази функция градусите на инсталацията могат да се свалят до 5, или да се променят спрямо външната температура или от приложение на телефона :yawinkle:
Защо си мислиш,че "нормалните" масови управления са идеал за стандарт :wink: Както казва Лазар Ганев като си проектираш системата със правилните радиатори няма значение каква е температурата навън.Но кучето е другаде заровено и лека полека ще го разберете със тия рехавите зими и адски променливите преходни сезони.

пп логиката шоши е в идеята за бърз и гъвкав котел,ясно е че 500 кила жилязо няма да се влияят много от това каква е системата но всички съвременни отоплителни системи се градят да са гъвкави.На никой не са излишни една торба пари за буфери и стотици литри загрята бам бадева вода.Това е машина която да я сложиш я някое ъгълче и тя да си работи без да я пасеш постоянно.На никой не му трябва да си строи котелно като тенис корт :)
6osi6 - майстор
fox_vt написа:
Защо си мислиш,че "нормалните" масови управления са идеал за стандарт
Нормалните управления са с 8 сензора. Торч е с 4 - няма функция за управление на вентил със задвижка.
fox_vt написа:
кучето е другаде заровено и лека полека ще го разберете със тия рехавите зими и адски променливите преходни сезони.
Системата ми отоплява без проблем и претопляне при 17, 19, и 20 гр. външна температура. Управлението държи през задвижката на вентила 52 - 60 гр. на малкия кръг - котел и бойлер, централният кръг работи с 30 - 45 гр. Може да работи и на 5 гр. - функция против замръзване. Буфер още нямам.
fox_vt - майстор
А кой е казал че със торч има претопляне? Защо да намалят градусите на водата а не на горелката.
andy_forresite - майстор
Той отговори на моите разсъждения, в които споменавам "претопляне"... в края, където предположих как ще работи при 120 квадрата с изолация по съвременните нормативи и над 10° навън.
"Зеленият" ми харесва с това че е компактен, има добър дизайн, видях мострата, пипнах ... и ще е такъв. Дано така да изглежда и моя.
За тези пикливи 80-85 кв.м. не става да взимам някакъв грандиозен модел с 42352 възможности. Това ще топли 4-5 стаички. Не ми трябват задвижки, клапани, клапи, датчици, да се губя в менюто и като му светнат лампите да се чудя къде съм заврял печката лъч. Пък и нека има мнения за различни котли. Утре ще дойде някой новак с въпрос какъв котел да си вземе и ние ще срамуваме щото пробваните са колкото пръстите на едната ръка :)
gnt69 - майстор
Пробваните са повече но не знам защо не пишат ползвателите. Дали е от срам или са много доволни и нямат нужда да споделят. Може пък да е безгрижно ползването затова не влизат и пишат по форумите.
andy_forresite - майстор
Повече са, да.
Да е телевизор или тостер, може да го изпробваш на място. Купуваш го, вкъщи го включваш, разбираш как работи и ако не ти харесва може да го върнеш.
При покупка на котел не може да се правят проби. Плащаш, караш го у вас, свързваш тръбите и разбираш как работи чак като го инсталираш. Харесва ти, не харесва ти, върши, не върши ти работа - това е положението, не може да го върнеш. Супер :rock:
Възможни са и двата варианта.
Staio1 - специалист
Хайде честито на мен! Днес доставиха системата. За сега фирмата производител се оказва доста коректна и ночна. Първоначялните ми впечатления от продукта е много добро, но това само от оглед отвън и от вътре на компонентите. До края на месеца предполагам инсталацията ще е готова и тогава ще имам и първи впечатления от работата на уредите. Иначе се оказа лесен за транспортиране и доста компактен минава лесно през врати, стандартни някогашни врати от дърво. И така остава да чакам монтажа на инсталацията и да зареждам гориво!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Честито! Дано си доволен!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21

Тема "КАКЪВ ПЕЛЕТЕН КОТЕЛ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: