Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
lov - майстор
За парите и от мен вярно ама в последно време почнах да се замислям дале нещо ми трябва и дали мога да мина без него. И в место да събира прах по добре да ги изхирча за душата. Дето се казва виждал съм 2 и 200 та сега по полека и най вече редовно.
При мен е още по зле щото докото излезнах в пенсия инструмент и техника бол а сега само детски играчки. Па и не съм се спрял да работя но вече.сам съм ти началник.
А що ти викам за болтчето и клищите. Тука имам провлеми с кабелите. Дойде един от Swisscom само да установи че кабела не е в ред дето и аз го виждам с най обикновен уред. Не че ми е работа де ама не ми се чака це и телевизия нямам. Сега ще чакам чак в понеделник да дойдели други да сменят 20 метра кабел. А цялата работа може да стане и по бързо. Ма айде де нема такива като Тинки тука. 2дна спайка с тиксо и готово. :lol:
Avas_co - майстор
Хайде и аз да се включа в тая лакърдия и да се изакам.
С 4 мм. електроди ми се е случвало да заварявам точно два пъти.
Първия път ми се случи като заварях едни по-дебели железа и така и така имах около кутия дърти вежени( то тогава все с такива си перках, вежени де) и те така.
Втория беше след като се понаучих да работя с базични и реших да се пробвам с една четворка ЕВБ 50 и кво да кажа, получиха се нещата, докато не падна предпазителя на времянката.
Та от бая време насам всичко се кара с 2,5 базични и даже си мисля да зареждам и по малко 2 мм. ( по препоръка на Ковеслав), но последно не съм имал къде да заварям нещо повече и само прикапвам някакви дреболии, та още не мога да издухам остатъците от последния обект с повечко заваряване.
Моето мнение е, че за домашни, а и не само нужди повече от 140, хайде 150 А не са нужни, ако и машината е с някакво реално 50-60 процента ПВ ( то на марковите машини е и още по-надолу).
За останалото Щайгата го е обяснил съвсем на място.
Аз лично никога не съм имал сработила защита на машини ми, то щеше и да е изненадващо де, въпреки, че ми се е случвало да ги понъпъна.
agj - майстор
Avas_co написа:
Моето мнение е, че за домашни, а и не само нужди повече от 140, хайде 150 А не са нужни, ако и машината е с някакво реално 50-60 процента ПВ ( то на марковите машини е и още по-надолу).
.
Моето мнение е че НЕ трябва да се купува по малка машина от 140 -160 Am !50-60 процентовото ПВ ,дори и да е реално то е на максималния ток!Ако искате машината Ви да работи винаги в оптимален режим избирайте е по 100%-товото ПВ, ..т.е машина с реално 100%-тово ПВ на около 100-110 Ампера е напълно достатъчна за домашни нужди ,пък и не само !
Avas_co - майстор
agj написа:
Avas_co написа:
.
Моето мнение е че НЕ трябва да се купува по малка машина от 140 -160 Am !50-60 процентовото ПВ ,дори и да е реално то е на максималния ток!Ако искате машината Ви да работи винаги в оптимален режим избирайте е по 100%-товото ПВ, ..т.е машина с реално 100%-тово ПВ на около 100-110 Ампера е напълно достатъчна за домашни нужди ,пък и не само !
Май за една Мария говорим.
Нямам намерение да се заяждам, и е ясно, че си много по компетентен от мен.
Но все пак да те питам - при работа с 2,5 мм. и ПВ на машината, да кажем 80 процента при 100 А.(реални) , има ли шанс да видим сработила защита, пък било и за не баш домашна употреба.
shtaiga - напреднал
Стига сте залитали по това ПВ.Не съществува нормален електрожен 140-160 А ,който да го изключиш по температура при работа с 3.25(освен ако това не е целта, но това не е заваряване ,а безцелно горене на електроди).За ПВ се мисли при телоподавка ,където имаш 2.5км тел което ти осигурява практически безкраен заваръчен шев.И пак обикновенно първо се предава ръкохватката.
Не визирам електрожените които са ви се паднали от зрънчо..
ПП рязането на винкели на 200А направо ме замисли-напоследък нещо не съм виждал да се жъне жито с ...подводница.....
agj - майстор
Avas_co написа:
agj написа:
Avas_co написа:
.
Май за една Мария говорим.
Нямам намерение да се заяждам, и е ясно, че си много по компетентен от мен.
Но все пак да те питам - при работа с 2,5 мм. и ПВ на машината, да кажем 80 процента при 100 А.(реални) , има ли шанс да видим сработила защита, пък било и за не баш домашна употреба.
Не ми е ясно защо почти всяко мое включване тук, се счита като заяждане с някого! Просто намерението на мнението ми , бе да се до уточнят нещата !
Относно въпроса - струва ми се леко безсмислен !А също така ми е много интересно кой е производителя който дава в характеристиката на машината ПВ на 80% :? Обикновено ПВ- то се дава при максимален ток и при на 100% :partyman:
Последна промяна от agj на нед юни 12, 2016 1:06 am, променено общо 1 път.
agj - майстор
shtaiga написа:
Стига сте залитали по това ПВ.Не съществува нормален електрожен 140-160 А ,който да го изключиш по температура при работа с 3.25(освен ако това не е целта, но това не е заваряване ,а безцелно горене на електроди)..
Ако на теб не ти е попадал такъв електрожен, то това не означава че не съществува!Един колега си продаде Кемпито точно поради тая причина :wink:
dragozow - майстор
Има си ъглошлайфи за рязане, който има електрожен обикновено има и ъглошлайф.
agj - майстор
dragozow написа:
Има си ъглошлайфи за рязане, който има електрожен обикновено има и ъглошлайф.
Има места където ъглошлайф няма как да се ползва! :cool: Но Въпроса тук не е дали ще режеш с електрожена или не!Рязането или пробиване на дупки се ползва много рядко и за кратко :) и то едва ли ще включи защитата!Въпроса е да се купим точно такъв електрожен който ще ни върши работа а не след втория електрод да пушим цигара :lol: Обикновено потребителите с цел да спестят пари , си купуват електрожен на около 100 или още по зле на 80Ам. което е абсолютна грешка такива електрожени дори да работят с 2.5 електроди те са на границата на възможностите си , и или бързо им се задейства защита или след време фалират ! :-D Имаме си пример тук във форума , но ....тоя потребител така и не може да разбере че проблема му не е нито в марката нито в страната производител а в това че електрожена е много слабичък ! Е да ,пак ще кажете тоя се заяжда ...,съжалявам но за по добър пример не се сещам!
fore - майстор
agj, и аз се опитвам да обясня същото, но тук нещо не ме разбират майсторите...............

Купил съм си ТДИ, 131 коня с 9 сек ускорение до 100 км. Но това не значи че винаги го ръчкам докрая. Знам че когато искам да мина ТИР имам това ускорение и няма да се кръстя дали ще го мина. По същественото е че когато поддържам 140-150 на 5 или 6 предавка, колата не загрява и дори по байр дърпа. Тоест тя работи оптимално в средните си обороти ( 3000 ) и не прегрява. С Инвертора е същото. 80 амперов е като да изпънеш Трабант на магистралата с 120 и да искаш да ги поддържа и не само но и по баир без да загрява.

Рязането с Инвертор е само когато се налага и е неудобно за флекс, пробиването също. Инцидентно, но е по добре да го може.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: