Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Извадих трите фази от алтернатора на голфа. Искам да му вържа трафче и да си имам 220В. Ама нямам представа как се смята такова животно.
Някой може ли да помогне по въпроса?
Предварително благодаря.
elman - напреднал
Какво точно искаш да постигнеш с този траф.? Трифазно напрежение на 220V или монофазно на 220V и защо на 200Hz? Дай малко подробности.
ktamen - специалист
Защото алтернаторът не дама 50 херца, а значително повече.
Трифазно 220 за да ползвам пълната мощност на алтернатора. На самите консуматори вероятно ще им подавам изправено напрежение 220В. На по-маломощните променливо напрежение.
Не открих справочна таблица за трифазни трансформатори, ясно че няма да е за 200 херца, но пак ще ми е много полезна.
elman - напреднал
Незная с какво точно ще задвижваш този алтернатор, но предполагам си наясно, че с промяната на оборотите му се променя напрежението и честотата. Ако ще включваш трифазни консуматори като товар след трафа, защо ще изправяш напрежението? За по-маките консуматори как ще осигуриш 220V 50 или 60Hz.
ktamen - специалист
Ще го върти двигателят на голфа, както и досега. Ще го изправям за да вкарам цялата мощност в две жици, щото флекса ми няма трета.
Напрежението си е стабилизирано, а честотата не ми пречи да е различна от 50 херца.
elman - напреднал
Таблица за трифазен и аз неможах да намеря. Може да си изчислиш 3 монофазни трафа и да ги свържеш в трифазна схема. В известна степен това ще те улесни от към магнитопровод. С малко повече търсене можеш да си намериш и готови такива с подходящата за целта мощност, което няма да е много евтино при мощнос от 1kW.
ktamen - специалист
Един трифазен траф ще е около 2 пъти по-лек от 3 монофазни. Трудът също ще е много по-малко. Готови трафове за 200 херца едва ли ще намеря. Разбира се мога да използвам и мрежови, ама това пак означава няколко пъти повече излишни килограми.
elman - напреднал
За килограмите си прав. Изключил ли си опцията с DC/AC инвертор, като се има предвид че и трафа няма да е никак евтин?
ktamen - специалист
Трафът трябва да е десетина пъти по-евтин. Така, че инверторът е изключен.
Трафът вероятно ще има и опция за удвояване на мощността.
hidrazin - майстор
ktamen написа:
Така, че инверторът е изключен.
Както и трансформатора е изключен.
:partyman:

Тема "Трифазен трансформатор 1кВт 200Хц?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: