Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sashonikolov - специалист
stomanata написа:
Ясно :)
Май най-изгодно излиза тук: http://www.pumpstrade.com/srad/strad.htm
160/60 е 151лв с ДДС (по тел ми я казаха тази цена). Казаха, че на нагънатата площ липсват 10см по височина,
т.е нагънатата част (м/у двата панела) е 50х160.
А и го дават 3,8KW. Не могат да ми кажат колко литра събира и колко тежи, но мощността не
изглежда зле :)
абе да ама не точно.Днеска купих от тях 6 радиатора турско производство.Като цяло пича от фирмата е доста светнат по радиаторите и кой от къде.Коректен е немога да кажа нещо лошо за него.
За радиаторите...тези,които взех аз не им липсват 10 см от височината на серпентината а 20 см.Взех панелни радиатори на 600 мм височина.Серпентината е точно 40 см.От горе не започва от най-високата част и не стига до най-ниската.Т.е. серпентината е посредата на панелите.Другото което ми направи впечатление е,че серпрнтината е с по-малка площ от другите панелни радиатори,които съм купувал преди 10тина години пак турски.В смисъл по-малка площ не само по височината на радиатора а и по големината на самата серпентина.На старите ми радиатори немога да си пъхна пръста между ламелите,които са един срещу друг на двата панела а тук на тези има разстояние поне 3-4 см.Демек самия конвектор е по-нисък.
Обикалях много да търся панелни радиатор читави но само австрийските,които намерих бяха хубави но цените...за панелен радиатор 600Х1000 цената беше 168 лв. с ДДС.
За това тук надвиших размерите на радиаторите.Тези мощности по каталог изобщо не отговарят на реалната и затова взех по-големи радиатори от колкото са ми нужни.
Плюс това тези мощности на радиаторите са при вход 90 градуса на топлоносителя.
Аз поне незнам никой нормален човек да си държи на 90 градуса котела..
Така,че аз поне хубави панелни радиатори на поносима цена не намерих.Ако трябва да се дават пари за австрийските радиатори по-добре да взема алуминниеви но пък там цената е доста прилична и не ми е по възможностите.
В Бау макс преди няколко месеца имаше турски панелни радиатори но на тях серпентината започва от горе но точно до половината на радиатора.
Имам един такъв 600Х1000 и стая от 14 кв.м. неможе да я загрее над 18 градуса вече цяла седмица...като температурата на котела обикновенно е между 50 и 60 градуса но около 13-14 ч в денонощието.
За сравнение на долния етаж от старите Старпан турски радиатори с цял конвектор от горе до доло с голяма серпентина,температурата в същата по квадратура стая е 24-26 градуса като радиатора се притваря на половината за да е по-ниска температурата.
За този радиатор от Бау макс мога да кажа,че има разлика в температурата между вход изход 4 градуса.Незнам колко трябва да бъде по принцип.
Сега като се замисля несъм се сетил да премеря на долния етаж на радиаторите разликата в температурата между вход и изход.
За тези радиатори,които купих днес незнам още какво ще покажат.Като ги монтирам ще дам мнение.
Температурата на радиаторите я измервам с безконтактен инфра червен термометър.Сравнявал съм го пак с такъв но доста по-скъп и с гарантиран клас на точнност и моя дава разлика в рамките на 1 градус така,че за такива не толкова отговорни измервания мога да му вярвам.
stomanata - специалист
Хм. Значи лъжат с обясненията по телефон.
А ето какво дават в сайта си:
"ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ – Панелни стоманени радиатори тип 22

Юлстрейд ЕООД предлага на Вашето внимание панелни радиатори тип 22 PKKP два панела два конвектора. Нашите панелни радиатори са с целият конвектор до долу което е допълнителна гаранция за по голямо топлоотдаване за разлика от масово предлаганите продукти с полвин или по малък конвектор нещо което автоматично рефлектира върху мощността на продукта."
То това е кофтито да си поръчаш през интернет без да си го видял и пипнал :)
Мерси за споделената информация
sashonikolov - специалист
аз го видях но какво от това......при положение,че не намерих по-добри радиатори на същото съотношение цена мощност и качество.
Умишлено отидох на място да ги видя и според това,което бях видял до момента прецених,че дали ще е до половината конвектор или ще е посредата с по-ниска серпентина разлика в площа според мен няма.Има разлика само в цената,която е по-ниска при по-горе посочената фирма.
Иначе както казах намерих австрийски панелни стоманени радиатори с цял конвектор с хубава серпентина но за размер 600Х1000 цената е 168 лв с ДДС
А тук взимам 600Х1200 с почти същата площ на топлоотдаване като на австрийските радиатори с по-малкия размер но на доста по-ниска цена в случая 120 лева.
Като калкулирах разликата при купуването на 6 радиатора единият от които е 600Х1800 се получи доста сериозна разлика между австрийските и тези,които по думите на фирмата са турски но пък никъде няма марка,табелка и т.н. от коя фирма са произвеени и в коя страна.
Ако трябваше да взимам австрийските стоманени радиатори,общата сума излизаше с малко по-ниска от колкото да се оборудвам с алуминиеви радиатори но както казах в предишното ми мнение не ми е по финансовите възможности в момента.....
здравейте,имам въпрос и моля за съвет.ще газифицираме жилището,което е 90 кв.апартамент с направена инсталация за котел на твърдо гориво.спряли сме се газов котел BOSH CONDENS.Не ми е ясно кой да избера от двата модела Condens 2000w ZWB 24-1 AR 23 или Condens 2500 WBC 28-1 DCE23.Разликата в цената е 600лв.интересува ме,ще има ли значение при избора ми,като ме вълнува да ми е топло и по-малки месечни сметки.когато питам специалистите ,отговора е и по-евтиния става,но ако имаш пари вземи по-скъпия.как да постъпя,някой може ли да ми помогне при избора?
другото ,което ме вълнува е избора на радиатори-корадо класик или корадо кинград?доколкото получих информация в нета,серията класик е по-скъпа,но конвектора на радиатора е по-голям ,а от там по-висока мощност.което означава ли по-малък радиатор на класика или по-голям радиатор на кинград?моля за съвет!благодаря.
naskov - майстор
Турските панелки са достатъчно качествени и на по-добра цена от Корадо. Нямал съм проблеми с тях, а ги монтирам от 15г.
nokoniko - специалист
Имам от турските панелки/доволен съм/, но няколко са ми от панелните от комунизма/нови са монтирани двупанелни-35/160 нямат ламарина между двата панела/. Та въпроса ми е - какъв обем вода събират старите панелни радиатори 35/160? За новите панелни има информация по сайтовете, но за старите не. Предполагам, има разлика. Идеята ми е да изчисля какъв обем ми е системата. Не ми се източва иначе с водомера/ако показва точно :-D / при пълнене ще е най-добре.

Тема "Сравнение на радиатори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: