Всички въпроси за вилата.
dimitrov - напреднал
А какъв е варианта за редукция при винтовите помпи?
dimitrov - напреднал
Прикачен файл:
4117itln49601-potopqema-monofazna-vintova-pompa-za-matna-voda-4qgd-1250037--055-kw-voden-stalb-107-m-100-mm-4-.jpg
4117itln49601-potopqema-monofazna-vintova-pompa-za-matna-voda-4qgd-1250037--055-kw-voden-stalb-107-m-100-mm-4-.jpg (16.78 KиБ) Видяна 1735 пъти

Как?
Andri01 - майстор
Намалява се потока на входа с кран.
kozl - майстор
Andri01 написа:
Намалява се потока на входа с кран.
А къде е входа на потопяемата помпа и как крана шъ са врътка под водата :?
Последната потопяема помпа що видох на яве е с честотно регулиране на оборотите на ел.двигателя.
Ма мноо солена цената. По дбре с буферен съд и втора помпа
шоп - майстор
dimitrov написа:
Прикачен файл:
4117itln49601-potopqema-monofazna-vintova-pompa-za-matna-voda-4qgd-1250037--055-kw-voden-stalb-107-m-100-mm-4-.jpg

Как?
като се запушат част от смукателните отверстия :-D

но всички тези редукции само намаляват дебита, като разхода на ел. енергия не се намалява.
Аз препоръчвам покупката на по-маломошна помпа с изход 1/2
Andri01 - майстор
Извинявай.говорих по принцип как се прави. А за потопяема-може по съвета на на Др. Шоп :) - с затваряне на чест от входните отвори. С проба-грешка.
krasi92 - майстор
torbalan написа:
LazarGanev написа:
torbalan написа:
Аз не случайно публикувах диаграмите...

Прекарва по-малко, защото му е по-трудно :)

Имаше нещо такова, че когато затвориш вентилатор да върти в кутия, го облекчаваш... Но това са ми мнооого далечни спомени :)
Но не мисля, че същото важи за помпите...
Мнооого далечни спомени :) . Не ми се вижда естествено да разяснявам на инженер, ама щом се налага...
Затворен кран на изхода -> по малко дебит -> прехвърлен по малък обем течност -> по-малко работа -> по-малко натоварване. Центробежната помпа е досущ като вентилатор, за разлика от обемната помпа, която можеш да сравниш с компресор :wink:
Работата освен за прехвърляне на течност има и за преодоляване на съпротивленията...
По твоята логика излиза, че ако помпата вади вода от 15 метра ще и е по-лесно, отколкото ако е на 2 метра. Нали от 15 метра ще вади по-малко вода, значи ще работи по-малко :)

И какво толкова ненормално виждаш. Механика на флуидите съм учил два семестъра преди повече от 20 години. От тогава никога не ми се е налагало да се разправям с подобни неща.

Центробежната помпа е досуш, като вентилатор, но водата и въздуха имат някои дребни разлики :)
Направи експеримент с една центробежна помпа амперклещи и кран за да си на ясно на практика а не само на теория.
LazarGanev - "Велик майстор"
torbalan написа:
По твоята логика излиза, че ако помпата вади вода от 15 метра ще и е по-лесно, отколкото ако е на 2 метра. Нали от 15 метра ще вади по-малко вода, значи ще работи по-малко :)
Помпата се товари повече, като върши повече работа, при по-малко работа се товари по-малко. При затворен кран на изхода не върши никаква работа, а харчи енергия само за покриване на собствените загуби.
Свършената работа от помпата не зависи от дебита на помпата. От физиката Работа е сила по разстояние. В случая с помпата работата е равна на произведението на теглото на пренесената течност по разстоянието на което тя е пренесена

Тема "Потопяема помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: