Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
keymaker - специалист
Ресурса на 2 микс и 4 микс моторите не се различава кой знае колко ,не че на макита и хонда 4 тактовите с картер(без смесване на гориво и масло) са кой знае колко по ресурсни от другите ,по простата причина че оборотния диапазон на тия двигатели е сходен ,а охлаждането идентично.
Разхода определено е различен ,но при изразходване на 5-10л. бензин годишно едва ли ще има някакво значение.
Двутактовия двигател има преимуществото ,че е по лек и същевременно по мощен ,при еднакви кубатури . При него имаме възпламеняване на гориво на всеки оборот ,а при четиритактовия възпламеняваме на всеки 2 оборота ,от тук идва разликата в мощността. А масата естествено от повечето части в самия двигател.
LyuboS - напреднал
keymaker написа:
Ресурса на 2 микс и 4 микс моторите не се различава кой знае колко ,не че на макита и хонда 4 тактовите Двутактовия двигател има преимуществото ,че е по лек и същевременно по мощен ,при еднакви кубатури . При него имаме възпламеняване на гориво на всеки оборот ,а при четиритактовия възпламеняваме на всеки 2 оборота ,от тук идва разликата в мощността.
Аз много не разбирам от двигатели , ама може ли да обясниш как при четиритактовия има възпламеняваме на всеки 2 оборота ?
keymaker - специалист
Ами ей сегичка ще разкажа;
Значи при четиритактовия имаме:
1 – всмукване
2 – сгъстяване
3 – разширяване
4 – изпускане
Изображение
всяко от изисквания за работа на двигателя се извършва самостоятелно
При двутактовия имаме:
1 – изпускане, пълнене и сгъстяване
2 – разширяване и изпускане
тука нещата са малко комбинирани
Изображение
Stefan_62 - майстор
LyuboS написа:
Аз много не разбирам от двигатели , ама може ли да обясниш как при четиритактовия има възпламеняваме на всеки 2 оборота ?
Ето ти по-точно обяснение:
http://dvigateli.info/articles/read/6
"keymaker" има впредвид, че възпламеняване на сместа се получава при всеки два оборота на коляновият вал, докато при двутактовите това е на всеки оборот на коляновият вал.
koveslav - майстор
LyuboS написа:
keymaker написа:
Ресурса на 2 микс и 4 микс моторите не се различава кой знае колко ,не че на макита и хонда 4 тактовите Двутактовия двигател има преимуществото ,че е по лек и същевременно по мощен ,при еднакви кубатури . При него имаме възпламеняване на гориво на всеки оборот ,а при четиритактовия възпламеняваме на всеки 2 оборота ,от тук идва разликата в мощността.
По-доброто пълнене и по-пълното издухване на изг. газове водят до много по-добро и по-пълно изгаряне и по-добро КПД при четиритактовия.
За еднаква кубатура обаче двутактовия винаги е по-мощен и по-лек,начина на работа на механиката му,принципно му позволява работа при по-високи обороти,но за единица мощност изразходва по-голямо количество гориво и по принцип има по-малък ресурс.Непълното разделяне на изгорелите газове и прясната смес в горивната камера винаги води и до ред други характерни капризи при работата му.
Механиката на двутактовия в теорията на проектиране на ДВГ я приемат като механизъм без ударни натоварвания.Това му позволява да работи нормално и при значителни износвания и луфтове на биелен лагер,лагер бутален болт и луфт между бутален болт и ушите на буталото.Буталото при него винаги е натоварено от налягането на изгарящата смес или от сгъстяването на прясната смес и биелата му е натоварена единствено на натиск.
При четиритактовия след такт издухване следва всмукване,при който коляно-мотовилковия механизъм "дърпа" буталото,биелата се натоварва на опън и "луфтовете" на кол.-мотов. механизъм се обират в обратна посока.Поради тази причина при сравнително по-малки хлабини и износване на лагеруванията,двигателя започва да "причуква" и ударните натоварвания които се получават бързо довършват белята.Така че при малогабаритните мотори,без мазане с картерно масло под налягане много от предимствата по отношение на ресурса на нормалния четиритактов двигател "избледняват". Остават като предимства икономичността и значително по-безвредните изгорели газове в сравнение с двутактовите.
Георги Иванов(алцек) - специалист
LyuboS на Руски е но се разбира,графиката е за четирицилиндров двигател ,но си представи че е едноцилиндров.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ilZyCD-QlJg[/youtube]

А ето и двутактовия.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1R0KsIyhytc[/youtube]
profesionalist_wood - майстор
Айде утре живот и здраве отивам до магазина да купя бюджетна косачка. :-D
Днес е ден за размисъл за трите варианта,но клоня към на колегата с Raider gbc 02 ,42.7куб.см.направо да й сложа със кордова глава на олео мак. Другите два са GRasko и MTD,и двата са по 42 кубика
ssiderov - специалист
vrangelov написа:
Моята косачка е подобна на тази, за която пита човека.Основната разлика е в антивибрационната система и в ъгловата предавка, но двигателят е същият. Двигателят е двутактов. Доволен съм от нея. За мощността мога да споделя, че когато я използвам за косене на ниска трева ми идва малко мощна т.е. и с по-малко даване на газ се справя добре, но когато бурените са по-големки, нали уж се води храсторез, давам яко газ и пак си мисля, дали нямаше да е по-добре да взема най-голямата. Моторът на настоящата е 2,3 к.с. Нека колегата си прави изводи.
Това за най-голямата да го чете и колегата iivanov в, и да не се чуди на мастерът.

Поздрави!
Колега има ли толкова големи преимущества тази антивибрационна система на твойта машина?След работа въобще ли не ти търнат ръцете?Понеже не съм хващал такава машина питам!Мойта няма антивибр. с-ма и често ми търнат ръцете после.Иначе машината се оскъпява с около 200 лева заради нея!Заслужава ли си?
По повод на мощността при голяма трева,този ефект за който споменаваш при косене на етажи ли се появява?Действително като я подхванеш отдолу,двигателя почва да се товари яко!Но дали тогава и 50-те кубика на FS 490 ще ти помогнат?При нея вече отиваме на 3,3 к.с. и по-натам няма!С нож и диск би трябвало да иска по-малко мощност машината.Но не на всякъде става стях,че не се знае отдолу какво се крие!Може би е въпрос на модел корда и технология на косене? :?
vrangelov - специалист
Не зная, дали са толкова големи преимуществата, защото не съм ползвал други, но според мен си заслужава човек да се опитва да се предпазва. Минусът е, че машината става доста по-тежка.
Не съм усещал тръпнене на ръцете, въпреки, че имам лошия навик да кося без ръкавици.
Моторът умалява при по-гъсти треви с корда 3мм, сега съм се върнал отново на 2,7мм и моторът работи, като че ли по леко, но разходът на корда е поне двоен спрямо по-големия размер.
С трилъчевия диск работи най-леко, но аз не го харесвам и не го ползвам.
Твоята машина кой модел е?
ssiderov - специалист
Така е,утежняват се машините!Пази те от вибрации,но пък ти тежи повечко на раменете.
Сложих и аз 2,7 мм. да изпробвам новата корда на Щил с усукания квадратен профил,трицветната.Но действително дето казваш повечко върви разхода,но добре реже тревата!Явно тези 0,3 мм. разлика си влияят,което много не вярвах!Но човека в магазина ме предупреди,че така ще стане!С 3 мм. е по-дурако устойчива,пак квадратна,но като нагази в голямата трева,почва да вие мотора!Няма угодия :lol:
С диска е по-леко,колкото и да е дебел!Но с кордите май най-доброто решение ще се окаже тези назъбените като трион на Орегон.Не съм пробвал от тях,само съм гледал реклама!Трябва повечко инвестиции там.Искат и по-мощна машина в зависимост от броя корди.
Имам на Олео мак 440-та.Не лош модел,средна хубост!И те имат на нашия пазар два модела с антивибрационна система.Може би малко избързах,че си не взех някой Щил.Сега ги заглеждам повечко!Не че е кой знае какво тръпненето като оставиш машината,ама малко неприятно!За това си взех после щилска резачка с малко вибрацийки,тампончета по нея и други бъзикни!Не се усещат вече такива ефекти!Виждал съм отблизо работа с твоя модел и 490,но като го вдигнеш то си тежи 10 кила+!
Иначе не е лоша новата им корда!Не се слепва вътре в главата,добре се развива.Само цената не и е за нашия пазар!С тези малки ролки излиза около левче метъра за 3 мм.!
Поздрави!

Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: