Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Значи, като натисна газта до долу и алтернаторът прави 24 000 оборота. Най-после научих нещо ново.
todortv - майстор
Примерно в багажника на голфа http://www.onlinemashini.bg/benzinov-ge ... -2kw-/3635
Няма да стане твойта работа...... :-D
Има и на батерии, зареждането е по-лесно, голфа това го може. :lol:

Като си извадил трите фази, я кажи какво измери с уредчето?
vandu - специалист
Търси учебника „Проектиране на електрически машини” техника 1988г. на И. П. Копилов. Ако го намериш ми кажи че и аз го търся. Спомените от даскалото са ми че намаляването на честотата може да подпали трансформатора или двигателя (ако не намалиш пропорционално напрежението), за увеличението не казваха че влияе лошо. Но и работа на трансформатори при такива честоти не сме и учили. При увеличение на честотата се намалява магнитния поток и се увеличават индуктивните загуби. При 200 HZ, може реактивния ток да е равен активния и за 1 кв ще ти трябва доста голям траф.
ktamen - специалист
Аз май го имам този учебник, но не е при мен в момента. Доколкото си спомням в него нямаше нищо, което би ми помогнало за трифазен траф, в смисъл имаше интересни неща, но аз общо взето ги помня и нямам нужда от опресняване на знанията. Все пак не пречи да го попрелистя за всеки случай.
Смятането на трафове беше доста подробно разгледано в друг учебник, май беше "Промишлена Енергетика". Ама не съм много сигурен. Така или иначе и той не е при мен.
Жиците ги извадих заради фаровете, фаровете вече си светят. Реших да си слагам траф, щото е просто и евтино. Никак не ми е спешно.
Вероятно засега ще намотам набързо монофазен траф, да си имам 220, пък трифазния ще го оставя да втасва.
vandu - специалист
Вчера нямах време да съм по-подробен в отговора че времето ме притискаше. С трансформатори не съм имал честа да се занимавам, само съм ги учил. С двигатели съм се занимава, и от там правя връзка и аналогични предположения. Не можах да намеря формулата за магнитния поток в трансформатора, мисля че тя е основното нещо, но според мен трябва да е нещо от типа: Ф=sin*2пf (намерих я в един учебник за ел машини). Ламелите които се използват за двиг. и трансформатори са до 2 тесла намагнитване. Предполагам че при проектиране на трансформатор размера на магнитопровода се изчислява за насищане до около 2 тесла
Ако го изчислиш за 300Hz, a пуснеш 200, това значи 1/3 по-малък магнитен поток, следователно горе-долу толкова по-малък намагнитващ ток и т.н., и не е проблем. При увеличаване пък на честотата както казах по-горе се увеличава индуктивното съпротивление, магнитния поток, повърхностни загуби и т.н.
Не знам защо търсиш проектиране на трансформатор за 200Hz. Намираш формулите за 50Hz, и в която формула участва честота смяташ с 200Hz, после смяташ с най-високата която предполагаш че ще имаш, и така нагласяш нещата докато получиш резултат, или разбереш че с налични средства няма как да сглобиш съответния траф.

ПС: не съм сигурен на 100% че формулата за магнитния поток е точно тази която ти трябва. При двигателите е Ф=U/w.f, (ако е така нещата са коренно обратни) почти съм сигурен че и за трафа трябва да е така, но в този учебник който имам в момента пише тази.
ktamen - специалист
Смятането на траф се свежда до смятане на дросел в който тока да не е повече от 10% от номиналния за трафа. Вторичната изобщо не влиза в тези сметки. И сметките са за най-ниската честота, защото тогава токът е най-голям. При вдигане на честотата токът спада и затова спадат и загубите в стоманата (въпреки увеличените токове на Фуко), обаче се увеличават загубите от излъчване.
Проблемът е, че при три фази сметките са доста по-различни, отделните фази създават магнитни полета с различна посока и затова броят на навивките е по-малък отколкото при една фаза. Разбира се ще бачка и с повече навивки, ама това се отразява на размерите и труда за изработване. Този абзац е мое свободно съчинение и не съм много убеден, дали е точно така. И ако е така, как изглеждат тези разсъждения в числа :?: Явно никой от вас не е смятал трифазен траф и ще ми се наложи да изобретявам топлата вода.
Стоманите не са едни и същи. Всички трифазни трафове, които съм виждал са със студено валцована ламарина, а двигателите с горещо валцована. Като всеки от тези два вида има сигурно поне по 20 различни марки и дебелини.
Основната разлика е, че при горещо валцованата, магнитната проницаемост е приблизително еднаква във всички посоки, а при студено валцованата има драстична разлика напречно и надлъжно на ламелите, затова завиването на магнитните линии е малко по-специфично. Ама това всичкото са подробности, те са лесни.
Сложното поне за мен е да намеря някакви примерни данни за траф с подобни размери. Иначе, както се казваше в подписа на един колега, ще си правя три дни глупави експерименти за да си спестя половин час четене. Ама като не мога да намеря къде да чета........
vandu - специалист
Нали съм български реотан и малко бавно загрявам. Но се сетих че при трансформаторите проверка за междунавивково късо съединение се прави или с импулсно напрежение или с повишена честота. При 220V 100Hz в една бобина разликата между потенциала между два слоя проводници ще бъде 220V.Не знам при 500Hz. дали ще бъде 1100V или пак 220.
ktamen - специалист
sstefanov написа:
Може би това ще ти е от полза:
http://www.proektant.org/index.php?topic=25582.0
http://studsoft.narod.ru/prog.htm
Благодаря :prayer:
Линковете водят към някви програми, дето са над моите компютърни възможности и/или възможностите на компютърчето ми. А и поне на единия линк мернах нещо за мощности над 25кВт, демек 100 пъти повече от моето трафче. и дори да се бях оправил с програмите пак нямаше да ми свършат работа.
Ама благодарение на тях стигнах до ето тази книжка http://publ.lib.ru/ARCHIVES/T/TIHOMIROV ... _P.M..html . На първо четене тя трябва да ми е достатъчна за сметките, ама за половин час четене главата ми си увеличи обема двойно и смятам да и дам почивка. Във въпросната книжка прочетох, че един трифазен траф е с 19% по-лек и ефективен от три монофазни. Ако наистина е така ми се изяснява защо никой не прави маломощни трифазни трафове - За 19% от няколко килограма и десетина вата не си струва да си усложнявам живота с трифазен траф. Ще я поразгледам още веднъж, но вече взех да клоня към три монофазни. Те поне са ми позната територия и понеже ще ги направя тороидални е много вероятно да ги компенсирам тези 19% с излишък.
Така или иначе книжката е супер и си струва да се поразгледат картинките.
Още веднъж ти благодаря за линковете :partyman:
vandu, Някой си е направил майтап за тези 220В между слоевете или ти нещо не си разбрал. Напрежението между слоевете ще си остане едно и също (почти) в целия диапазон между 50 и 500 херца.
vandu - специалист
Аз ти казвам че така сме изпитвали секции на двигател (6 KV) със 100 Hz. Има ли някъде слабо между навивките се чува и вижда.
Но ти май искаш да чуеш точно определено мнение което ще потвърди твоята хипотеза и нищо друго.

Тема "Трифазен трансформатор 1кВт 200Хц?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: