• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
plastkomfort - специалист
Горелката си гори слънчогледови пелети но ще станеш чирак да изхвършяш пепел.
Аз прдпочитам да горя качествени пелети и един път на седмица да чистя.
andy_forresite - майстор
Аз ще взема 2 тона слънчогледови и толкова дървесни. Като трябва и по три пъти на ден ще го шомполирам. Въобще не е трудно. Вдигаш капака и почистваш за 1-2 минути с помотването.
От октомври до Бъдни вечер ще съм на слънчоглед, после на дървесни до края на февруари и целия март пак на слънчоглед. 3 месеца х 3 чистения с четката са 270 пъти почистване. По две минути са 9 часа по тази манипулация. Ама с това ще спестя 200 лева, т.е. 200 лева срещу 9 часа. Според мен си струва. Но стига безумни изчисления, щото може и нищо да не спестя... :)
Стига Стайо, аз и други да не се разочароваме, ще очертаем тенденция на разрастване на Зеления отбор. Тема няма да си правим, защото не виждам какво толкова ще пишем в нея.

Работата на слънчоглед ме тревожи, както и това дали не губи топлина през капака подобно на бош 2000В, при който капакът също няма щипки и си припушва доволно от там, особено като почнеш до го "душиш" с клапите. От друго като че ли не се притеснявам :? . Може би и за пазара на пелети, но то не е само за мен това.
Стоян Петришки - специалист
plastkomfort написа:
Горелката си гори слънчогледови пелети но ще станеш чирак да изхвършяш пепел.
Аз прдпочитам да горя качествени пелети и един път на седмица да чистя.
колега нищо лично но аз горя само слънчогледови пелети и чиста котела на седмица - седмица и половина и зимата е изкарах със 700 лева. Да ти кажа чесно купувал съм и дървесни пелети и то не от един производител за проба и установих че явно много трудно се намират хубави дървесни пелети за които да си заслужава да се дадат парите които им искат. При мен лично разликата е минимална и няма смисъл да давам 350 лв за тон боклук
[quote="Staio1"]Ама да питам гори ли слънчогледови и по некачествени пелети или не гори. От една седмица питам и никой не отговаря. Всеки обяснява че нямало смисъл от слънчогледа ама слънчогледа е по 150 пари. Явно във форума няма ползватели а само продавачи.
[

staio във панагюрище съм пробвал всички дървесни пелети които се продават и те съветвам да търсиш някъде другаде тука даже съм попадал и на по лоши и от слънчогледа (говоря за калоричност, разхода който дават) единственото предимство им е че не прават пепел. пробвал съм и пелети от 550 лв тона за тях мога да кажа че са супер от 4 чувала даже и пепел нямаше в пепелника ама са равняват на 3.5 тона слънчоглед
fox_vt - майстор
gnt69 написа:
Ама да та питам слънчогледови и евтини не клас А гори ли. Моята кола е дизел и ако и сипя мазут или бензин няма да върви и върви на скорост която аз включа.Ама и да питам ти имаш ли такъв котел или само си чувал. Аз търся мнение от ползватели. И да ти кажа ако отида на почивка или в друг град ресторант си избирам по това където има хора не по това кой с какво се хвали.
Ами колега не искам да ме разбираш погрешно и да се засегнеш нещо но питаш това
...Не разбрах как сменя степените кой му казва и на колко градуса....
Отговорил съм ти а ти веднага се мяташ на мазут и дизел,толкова ли не схвана примера с колата ти :?: Нямам такъв котел но постоянно съм до такъв.
И да ти кажа ако отида на почивка или в друг град ресторант си избирам по това където има хора не по това кой с какво се хвали.
По тая твойта логика в този форум по голямата част от хората са със грейко,вземай един такъв и се присъедини към масовката и си свиркай.Те повечето хора са така затова и легендите за пернишките гоУфове :lol:
Слънчогледовите пелети са дъвкани и писани многократно но,оставам с впечатление,че ти искаш да таковаш дявола във въздуха.Разбери едно ние сме най скръндзливата и сметкаджийска нация (Бай Ганьо и сие) и ако слънчогледовите бяха манна небесна цяла България щеше да е на такива.ЛИчно мнение ако слънчогледа ти е без пари гори го иначе всичко идва на кантар със дървесните.
LazarGanev - "Велик майстор"
fox_vt написа:
ЛИчно мнение ако слънчогледа ти е без пари гори го иначе всичко идва на кантар със дървесните.
На кантар идва количеството изгорени слънчогледови и дървесни пелети, но като цена на енергията на слънчогледови пелети идва под 50% от тази на дървесните. Това е от моя личен опит и от опита на 95% от тези, които са ги сравнявали, т.е. изгорили са поне 1 тон слънчогледови пелети
LazarGanev написа:
fox_vt написа:
ЛИчно мнение ако слънчогледа ти е без пари гори го иначе всичко идва на кантар със дървесните.
На кантар идва количеството изгорени слънчогледови и дървесни пелети, но като цена на енергията на слънчогледови пелети идва под 50% от тази на дървесните. Това е от моя личен опит и от опита на 95% от тези,
които са ги сравнявали, т.е. изгорили са поне 1 тон слънчогледови пелети[/quote

при мен на слънчоглед разхода е не повече от 10-15% по висок даже като са замисла 15% са много. Сега като грея само бойлера лятото даже не мога да усета разлика
andy_forresite - майстор
Дойде ми на ум друга аналогия с автомобилите - все едно бензинова кола да се кара на газ - леко по-малко върви, малко повече харчи в литри, цената е кажи-речи наполовина и в крайна сметка хората дават между 800 и 2000 лева за да ползват по-евтиното гориво. Тук не е точно същото, но почти. Поне при котела не купуваш нищо допълнително за да ползваш по-евтиното гориво. Даже не съм сигурен дали се амортизира по-бързо, което при газта и двигателя е факт, от колкото и кладенци вода да ми носят че било по-добре от на бензин. Файда има де, стига да не е някой безкомпромисен спортист който е направен от скъпи леки материали и нашия му слага бутилка. Колкото повече караш, толкова по-евтино. Като при котел - колкото повече тонове излизат през комина, толкова по-добре като се ползва по-евтино гориво.
hr.hristov57 - специалист
Честито и от мен Стайо! Направил си правилния избор и съм убеден,че безпроблемно ще ползваш системата Торч.
Както и в други теми някои "съфорумци" си изляха завистта и злобата,но това не трябва да те притеснява. Ползвателите на тази система не сме нито един нито двама,а доста,доста повече... просто не пишат хората защота нямат проблеми с експлоатацията, а и "майсторите" от форума едвали биха били полезни,при идеалната възможност да се консултираш с производителя.
На всички които горят палети, независимо дали са дървесни или слънчогледови трябва да е ясно простото правило - пепелта и полепите по стените трябва да имат тъмно сив цвят. Побеляването на котела е признак за много излишен въздух, който понижава температурата на изходящите газове и създава илюзията за високо КПД. Черните полепи и пепел са признак за недостиг на въздух за изгаряне на горивото. Нека всеки си погледне котела и да разбере къде е.
Поздрави на всичк!
n.ganev - майстор
:) Много пъти съм писал, че най добро КПД е при Тдг= 120-130*С ама всеки се старае да смъкне тази температура под 100*. А за количеството кислород има начин да се нагласи както трябва ама - до тук.
hr.hristov57 написа:
Ползвателите на тази система не сме нито един нито двама,а доста,доста повече... просто не пишат хората защота нямат проблеми с експлоатацията, а и "майсторите" от форума едвали биха били полезни,при идеалната възможност да се консултираш с производителя.
hr.hristov57, Защо тогава беше отворена тема специално за ПРОБЛЕМИ с тази система
viewtopic.php?f=10&t=48823 ?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 21

Тема "КАКЪВ ПЕЛЕТЕН КОТЕЛ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: