Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
profesionalist_wood - майстор
Начи пластмасовия МТД няма никакви мустачки по ръбовете,явно шприц машината е много добра и има вид за 300 лв....А една смотана бензинова резачка на Хускварна от най- нисък клас беше пълна с мустачки и нееднороден вид на покритието
bulhomes2 - майстор
keymaker написа:
...относно материала на ножовете определено е стомана ,но с изискване към закалката ,а тя е около 44 HRC ,което означава че може и да не супер качествена.
Може ли малко разяснение за това, че не го разбрах!
nanobanano - специалист
Най-накрая и аз си купих косачка.HECHT 1010 за 90 лв.15 квадрата е мястото,но вчера го окосих за 2 минути,а с тримера за дооооста повече.И как равничко става,като нарисувано направо :prayer: Само ми е интересно как чистите косачката?С маркуча предполагам не е препоръчително?С четка не става,а не ми се търка всяко ръбче на ръка с гъба или парцал.Коша е лесен.
strashko7 - специалист
Stefan_62 написа:
strashko7 написа:
аз се спрях на макитата защото е значително по евтина от штила,но незнам как е като качество,за пръскачка специално
Имам и пръскачката и косата на Щил, само че пръскачката е модел SR-430 /разликата е, че 450 може и да рапръсква тор и прахообразни препарати/, а косата е FS-94 С-Е.
Не знам Макитата на какво разстояние пръска, но щилката пръска до 14м. хоризонтално и до 10м вертикално, а това е от значение ако пръскаш високи дървета. Доволен съм и от двете машини, икономични на гориво, и железни на работа. Лошото е, че Щил имат една политика от където си закупил машината там ти правят гаранционият ремонт, ако се случи нещо. Ако разполагаш с парични средства не се цигани за някой лев отгоре, а си вземи качествена машина, аз на времето допуснах тази грешка и сега имам две косачки. И все пак покупката зависи и от размера на обработваемата площ, за 10-15 дървета не си струва човек да затваря пари за моторна пръскачка и за 500кв. трева да купув скъпа коса, но ти си решаваш. Успех при избора, Олео мак също предлагат качествени машини.
Spray Range (Horizontal/Vertical): 16 / 13 m
относно цената 450 паунда/това е цената която ще платя/а щила е 540 паунда нее кой знае колко голяма,просто искам най -доброто,същото еи с хондата и щила косачките макар да клоня повече към хондата
keymaker - специалист
bulhomes2 написа:
keymaker написа:
...относно материала на ножовете определено е стомана ,но с изискване към закалката ,а тя е около 44 HRC ,което означава че може и да не супер качествена.
Може ли малко разяснение за това, че не го разбрах!
-------------------------------------------------
Ами има стомани които могат да се закаляват до големи твърдости ,което не означава че задължително се гони максимума ,а има и такива стомани ,които колкото и закалки да им направиш немогат да добият високи нива на твърдост .Разбирасе имат и много други свойства ,които зависят от рецептата за производство и употребата. Има значение и последващата обработка ,коване ,валцоване и още други. Ако една стомана е направена набързо и не се е ''излежала '' в тигела тя няма да е много хомогенна и съответно ще има участъци с добри и лоши показатели => слабо качество.
Производителите имат различни методи на обработка на ножовете , ефтините освен ,че са от калпава стомана са само източени на някакъв шлайф или шмиргел без необходимото охлаждане,а и едвали преминават закаляване и от там с ниска себестойност и съответния краен резултат. По-скъпите също се шлайфо-шмиргеловат ама само за финиш ,там формата на клина се получава с валцоване или коване и последваща закалка.
Нещата стоят по същия начин както при ножовете от магазин за лев ,веднъж се уцели три пъти не ,може и обратната зависимост и така.
А твърдението ми ,че е стомана следва , от това че е закален инструмента ,щото тенеке колкото и да го печеш на твърдост едва ли ще го докараш и до 26-30.
Stefan_62 - майстор
strashko7 написа:
относно цената 450 паунда/това е цената която ще платя/а щила е 540 паунда нее кой знае колко голяма,просто искам най -доброто,същото еи с хондата и щила косачките макар да клоня повече към хондата
Това е добре, но имай впредвид че повечето пръскачки постигат по-далечно пръскане след поставяне на допълнителна нагнетателна помпа, /която се продава отделно/ въпреки че в инструкцията им дават по-големи параметри. При Щилката това се постига без такава помпа.

п.п. При този четиритактов двигател ме съмнява да мята на такова разстояние без допълнителна помпа.
bulhomes2 - майстор
keymaker написа:
Ами има стомани които могат да се закаляват до големи твърдости ,което не означава че задължително се гони максимума ,а има и такива стомани ,които колкото и закалки да им направиш немогат да добият високи нива на твърдост .Разбирасе имат и много други свойства ,които зависят от рецептата за производство и употребата. Има значение и последващата обработка ,коване ,валцоване и още други. Ако една стомана е направена набързо и не се е ''излежала '' в тигела тя няма да е много хомогенна и съответно ще има участъци с добри и лоши показатели => слабо качество.
Производителите имат различни методи на обработка на ножовете , ефтините освен ,че са от калпава стомана са само източени на някакъв шлайф или шмиргел без необходимото охлаждане,а и едвали преминават закаляване и от там с ниска себестойност и съответния краен резултат. По-скъпите също се шлайфо-шмиргеловат ама само за финиш ,там формата на клина се получава с валцоване или коване и последваща закалка.
Нещата стоят по същия начин както при ножовете от магазин за лев ,веднъж се уцели три пъти не ,може и обратната зависимост и така.
А твърдението ми ,че е стомана следва , от това че е закален инструмента ,щото тенеке колкото и да го печеш на твърдост едва ли ще го докараш и до 26-30.
Интересно. Говориш толкова убедително, все едно си го чел някъде. А някои от нещата са доста хумористични за човек, който това е учил. Това е основен недостатък на нета, че всеки пише каквото си иска и нищо не пречи някой който не знае - да повярва.

Не е по темата, но ще пообясня. Стоманата е сплав на желязо и въглерод. При нагряване протичат изменения в структурата на кристалната решетка. Въглерода.... всъщност така е по-лесно - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0 ... 0%B8%D1%82 Та може да се обобщи, че за да имаме закаляване трябва да имаме въглерод. Колкото по-въглеродна е стоманата, толкова повече мартензит имаме след закалка. Опитвам се да обясня, че такова нещо като "калпава стомана" няма. Има различни марки с различно съдържание на въглерод и другии легиращи елементи.

"...колкото и закалки да им направиш..." Закаляването се прави само веднъж. При повторно нагряване мартензита си става пак аустенит и предходната закалка изчезва.

"Има значение и последващата обработка ,коване ,валцоване и още други" След закаляването се прави (задължително) само отвръщане (загряване до определена температура за сваляне на напреженията). Механична обработка като коване и валцоване не може да се прави на закален детайл.

"Ако една стомана е направена набързо и не се е ''излежала '' в тигела тя няма да е много хомогенна и съответно ще има участъци с добри и лоши показатели => слабо качество." С това твърдение някой металург може да получи инфаркт от смях. Стоманата се получава от чугун. Той също е сплав на желязо и въглерод, но въглерода е от 2,14 до 6,67%. Разтапя се в Бесемеров конвертор. Най-просто казано разтопения чугун се продухва с кислород, който изгаря част от въглерода до постигане на желаната марка стомана.

Не те познавам и със сигурност ще се засегнеш от поста ми, но не това ми е целта. Против съм изказването на категорични мнения, които са далеч от реалността и могат да подведат някого.
strashko7 - специалист
Stefan_62 написа:
strashko7 написа:
Това е добре, но имай впредвид че повечето пръскачки постигат по-далечно пръскане след поставяне на допълнителна нагнетателна помпа, /която се продава отделно/ въпреки че в инструкцията им дават по-големи параметри. При Щилката това се постига без такава помпа.

п.п. При този четиритактов двигател ме съмнява да мята на такова разстояние без допълнителна помпа.
демек силно препоръчваш щтила :?
lov - майстор
Веско не се впрягай толкова макар че някой от даскалите дори и от някой техникум може да получи инфаркт с това обяснение на колегата. Но то е така когато се опитваш да обясниш на "високо ниво" така че да покажеш колко са ти знанията и да продадеш нещо си. То целия пост с беше направо за бисерите ама бех по летищата кога го четох и нямаше как да го направя. Колегата няма и най малко основание да се сърди. Аз по нагоре се опитах по простичко да обясня как се правят в реалния свят такива ножове. И то не защото трябва непременно да гоним ниска цена макар че това е от значение защото са си консуматив. Но трябва да се търси и безопасност при работа и като срещнеш някой циментоов дирек както му се е случило да се получи точно това а не да се пръсне на парчета и да заминат краката на работещия или някой сеирджия от страни. :)
И аз не знам как "излежева" в тигел няколко стотин тона стомана щото не сме в началото на желязната ера ма и тогава след като се отлее някаква стомана има последващи обработки като коване и валцоване за да се подобри структурата на изходния материал. И сега както в случая след многократно валцоване като стане на ламарина се щамповат въпросните ножове и тъй като материала си е най обикновенно тенеке. Да ме прощават колегите ама по просто обяснение няма как да направя. Не всички четящи този форум има образование технология на машиностроенето или нещо подобно. Та в тази ламарина съдържанието на въглерод е ниско и тя няма как да се закалява и освен да е пластична нищо друго не и е останало като качества. Дори не трябва да се нарича стомана. И за това с последващата обработка наречена циментация се обогатява само повърхностния слой с въглерод и там твърдостта надминава дори получената от средния клас стомани след закалка. В общи линии процеса на циментация е лесен и евтин и масово използван в машиностроенето. За добавка ще поясня че почти всички зъбни колелета се изработват и обработват по този начин и максималната дълбочината на циментация която се постига е средно около 0,4-0.5мм. напълно достатъчна да върши работа. В случая при ножовете дори и по малка дебелина е достатъчна което се и прави. Няма какво да се лъжем има си и ментета но пък и не е показателен и факта с обяснението за дрънчащите като тиган ножове. Дори и минимален слой грунд или боя нанесен на повърхноста което се и прави за да има търговски вид променя звука при почукване и може да излъже за качествата. Но по- добре такъв мек нож от колкото да ви се налага шев и кройка в някое хирургично отделение. :x
bulhomes2 - майстор
Не се впрягам изобщо. Просто ми се ще форума да е място, от което да научиш нещо. Но такива постове...
Да вземем да довършим урока по металознание! Мартензитната структура след закалката е твърда, но крехка. Като стъклото. Затова се гонида имаме твърда повърхност и жилава сърцевина. Ако не може да се ползва повърхностна закалка само на нужния ни участък, се ползва нисковъглеродна стомана, която се навъглеродява повърхностно (цементацията). И вече при закалка само навъглеродения участък остава с твърдата мартензитна структура.

Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: