• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ktamen - специалист
От коя от трите решетки става засмукването?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
rosenmvr написа:
..... на вилата беше -16 градуса (от септември не беше ходено) запалих камината към 11 часа и до 17-19 часа в хола беше 29 градуса а по стаите около 16гр ....
Благодаря. С все още по-голям интерес следя темата
jordanvass - майстор
n_a написа:
Моят опит с вентилатори е, че са ОК, когато работят по 2...На всеки изход по един малък обикновен (евтин)? Да изтегля?
И аз имам същия проблем с дебита на слънчев колектор за топъл въздух. Лошото е, че в стаята влиза на 75-80 градуса. А евтините вентилатори продухват въздуха през мотора и лагерите. Изпитвам леееки съмнения, че няма да доживеят до дълбока старост тия вентилатори, щото не са пригодени за работа при такава температура. Последиците са предвидими. Затуй още се мисля дали да слагам. Иначе ефект има, спор няма.
шоп - майстор
jordanvass написа:
n_a написа:
Моят опит с вентилатори е, че са ОК, когато работят по 2...На всеки изход по един малък обикновен (евтин)? Да изтегля?
И аз имам същия проблем с дебита на слънчев колектор за топъл въздух. Лошото е, че в стаята влиза на 75-80 градуса. А евтините вентилатори продухват въздуха през мотора и лагерите. Изпитвам леееки съмнения, че няма да доживеят до дълбока старост тия вентилатори, щото не са пригодени за работа при такава температура. Последиците са предвидими. Затуй още се мисля дали да слагам. Иначе ефект има, спор няма.
В моите въздушни слънчеви колектори ползвам български канални вентилатори ф 150 работещи при температури до 160 градуса. Монтирам ги на входа на колектора и така работят на стайна температура 22-25 градуса. Смятам, че няма смисъл да пържа моторите въпреки че са проектирани да рабоят високотемпературно.

П.П ако се слагат два вентилатора последователно, то те трябва да са с еднакви параметри. В противен случай, по-слабият се явява като тапа.
rosenmvr - специалист
ktamen написа:
От коя от трите решетки става засмукването?
Засмукването става и през трите решетки в долната част на булото на камината.
Въздушната риза е отворена от долната страна, това е и причината да не мога да сложа нагнетателен вентилатор.
За да ползвам нагнетателен трябва въздушната риза да е затворена и да има отвори само за вентилатор и за въздуховодите.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
rosenmvr написа:
...
Въздушната риза е отворена от долната страна, това е и причината да не мога да сложа нагнетателен вентилатор.
За да ползвам нагнетателен трябва въздушната риза да е затворена и да има отвори само за вентилатор и за въздуховодите.
Има разлика в работата на вентилаторът без товар и с товар (печката), нали
jordanvass - майстор
шоп написа:
В моите въздушни слънчеви колектори ползвам български канални вентилатори ф 150 работещи при температури до 160 градуса. Монтирам ги на входа на колектора и така работят на стайна температура 22-25 градуса. Смятам, че няма смисъл да пържа моторите въпреки че са проектирани да рабоят високотемпературно.
По същата причина и аз съм сложил на входа два вентилатора със същата мощност и същия дебит като твоя, но от другия край на колектора дебитът е нищожен и в стаята влиза много малко въздух. Като сложа пробно на изходящата розетка допълнително един малък вентилатор, ефектът е поразителен. Само високата температура ме плаши.
rosenmvr - специалист
n_a написа:
rosenmvr написа:
...
Има разлика в работата на вентилаторът без товар и с товар (печката), нали
Да разбира се то от там идва проблема кривата на товара му е гадна.
Ето я:
Прикачен файл:
156.jpg 540 куб. КАМ 160
А ето пример с друг на двойна цена:

Прикачен файл

en_cheminair-1.jpg 400 куб. CheminAir 400

Прикачен файл

en_cheminair-2.jpg 600 куб. CheminAir 600
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
За мен е логично, просто да търсиш как да вкараш въздух в ризата
шоп - майстор
n_a написа:
За мен е логично, просто да търсиш как да вкараш въздух в ризата
+ 1 и за мен това е логичното решение. Студеният въздух е по-плътен и дебита ще се увеличи. Знам, че това е свързано с преустройство и само автора на темата знае дали си заслужава промяната или нов вентилатор ще е по-евтино и лесно решение.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Повишаване дебит и налягане на вентилатор за топъл въздух." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: