• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kiddo69 - напреднал
Здравейте. Имам въпрос като ентусиаст готвач. Трябва ми уред, който може прецизно да поддържа температура на водна баня в диапазона 40-90 градуса С. Нещо като бързовар с термостат. Да е способно да поддържа температура с точност до един градус, за работа при обем 20-50 литра, преносимо. Мислил съм в насока - модифицирано подгряване на аквариум, нагревател на бойлер+термостат, но съм технически полуграмотен и се отказах да си блъскам главата. Знам, че водата трябва да има някаква циркулация- но това мога да го правя ръчно, или да си взема един "бълбочник" за аквариум. Общо взето искам това- http://anovaculinary.com/anova-precision-cooker/, но за много по малко пари :-D
Благодаря.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
20-50 литра не можеш да ги разбъркаш с бълбочник за аквариум. Трябва ти по-принудено разбъркване. С перки или с помпа.
Има прецизни релета
Преносимо ... ако е модулно би станало. Нещо като бойлер с помпа, да го скачаш към 50-тях си литра
gogo7777 - майстор
20-50 литра не можеш да ги разбъркаш с бълбочник за аквариум.
Що да не може. С два такива "бълбочника" съм разбърквал три кубика електролит.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
gogo7777 написа:
Що да не може. С два такива "бълбочника" съм разбърквал три кубика електролит.
И си му поддържал прецизно температурата до градус?
kolev_k - специалист
n_a написа:
Може,може.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Радвам се
kiddo69 - напреднал
Разбъркването ще го измисля. Плюс това идеята е, че това нещо ще работи в горе-долу температурно контролирана среда, (ако мога така да се изразя говорейки за хладилна кутия за бира), и няма да са толкова драстични отклоненията в температурата в средата.Въпросът е какъв нагревател и как да го свържа към релето. По възможност нагревателя да е с "пълно потапяне". А разбъркването... И ветропоказател да вържа...
Благодаря за отговорите.
Christo - майстор
Не знам какво е евтино и какво е скъпо според теб....Трябва ти самообучаващ се регулируем термо контролер. Викиват внасят едни китайски ментета
https://vikiwat.com/termokontroleri-220vac.html Виждаш, че става въпрос за 65 лева. Говорим за E5CS. Това е само контролерчето, ще трябва да се купи твърдотелен контактор(може пак от тях, пак китайски), но и той струва още трийсетина лева. Не те съветвам да купиш контролер с релеен изход, защото се налагат многократни превключванета и механичното реле и контакторът след него ще сдадат багажа много бързо.Трябва да се съобрази мощността на контактора с мощността на нагревателя. Трябва и термо сонда(термо двойка)- и тя струва пари.Термо двойката се избира по диапазона на температурата, която ще се следи. В твоя случай най-вероятно ще е подходяща РТ100. Различните термо двойки изискват различни контролери. Питай дали имат контролери за тази термодвойка, защото К е до 1200
градуса и точността ще се влоши. Разгледай им сайта. Контролерът е лошо копие на аналогично нещо, производство на OMRON. Потърси на сайта на OMRON с аналогично обозначение. Имат дистрибутори в България. Цената обаче ще е мноого по-солена. Китайският работи(проверено лично), но с него няма да постигнеш точност от 1 градус. По-скоро +- 3-4 градуса. И последно: Няма да намериш евтино решение! Това не е бойлер за топла вода с датчик за 5 лева да спира директно тока на нагревателя, като достигне температурата.
kiddo69 - напреднал
Ясно. Мисля, че те разбрах. И ще се доверя на мнението ти. Търсех вариант до 60-70лв общо, защото целта не си заслужава по-голяма инвестиция на този етап, но като няма- следим температурата и доливаме гореща вода като се наложи :-D. А, дай боже един ден ако се наложи да си правя инсталация- знам какво ми трябва :-).
Благодаря.
ivanovbg - майстор
Я виж това http://olx.bg/ad/tsifrov-termoregulator ... 3dc6cdbbd2 по описание би трябвало да ти свърши работа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Прецизно регулиране на температура на водата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: