Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tanciora_gele - специалист
ktamen написа:
Полза ще има, но поне 80% от топлината ще остава в стаята с печката. Ако двете стаи са близки по размер, значи за да се стопли и втората стая в първата трябва да стане сауна.
Защо мислиш, че подобен начин за отопление не е особено популярен?
Направи си зидана печка между двете стаи или използвай две печки.
Разгледай тази тема viewtopic.php?f=23&t=54418
При теб разликите в температурата ще са по-големи.
Мисля го да го направя така с двете лири, понеже нямам място за втора печка в другата стая. Има го и като опция, ако не успее да се посгрее стаята с лирите, да се оставя отворена вратата на стаята с печката.
Не искам да се заяждам, само разсъждавам "на глас" : след като не бих имал полза от тая лира, то тогава защо е измислена ?
Hoвoceлckи - майстор
Това нещо работи може би от 10-ина години безупречно. Печката е на долен етаж. Когато го правих се презастраховах да може да се байпасира ако нещо ... а и за икономия на гориво, когато не е необходимо да се отоплява горната стая. Със собственика наскоро си говорихме и каза, че е много доволен.
ktamen - специалист
За да се свали при нужда температурата на газовете излизащи от комина. В някои случаи са твърде горещи и се слага лира, а в някои случаи са твърде студени и на и комина се слага изолация.
Явно не си счел за нужно да разгледаш другата тема.
Един колега има много хубав подпис за такива случаи:
Три дни глупави експерименти, икономисват половин час четене.
Прочети и другата тема. Това, че нямаш вентилатор не значи, че не се отнася и аз теб :!:
Случаят от линка на Новоселски е различен. В горната стая си има и "подово", то върши половината работа.
Ако някой се заяжда, това съм аз. Печката си е твоя и проблемите с нея също. Аз се опитвам да те предупредя пак да премислиш, преди да къртиш, но решението си е твое. Аз съм просто един сеирджия.
Последна промяна от ktamen на пон юни 20, 2016 1:09 pm, променено общо 1 път.
zmiori - специалист
Според мен няма да студуваш. Сумата и селски къщи има дето така се топлят.
Според мен ще е по добре вместо лирите да отидеш на теникиджия и да ти направи 2 Т-етки и с 4 кривола да си направиш 2 тръби във втората стая. На село в кръчмата бе така. Другото е поредица от криволи 6-7-8 колкото можеш да събереш идеята е да удължиш пътя на газовете. Проблема тук е в чистенето.
Проблема на тази система е сериозната звокопроницаемост.

Преди години в една железария видях тръби за печка с П образни ребра по дължина. Явно са целили коминен ефект.
ktamen - специалист
zmiori написа:
Проблема тук е в чистенето.
Ако газовете се охладят твърде много, чистенето ще стане голям проблем. Ако не се охладят толкова много, ефектът от лирите ще е твърде малък.
шоп - майстор
При така зададеният въпрос, никой не може да каже дали ще е топло в стаята.
Питащият не задава никакви изходни параметри. Колко м3 е стаята, каква е дограмата, изолацията...респективно топлозагубите. Не знаем и каква е печката... Не казва и каква температура иска да поддържа в помещението.

Затова и всичко казано дотук са догадки.

Системата по принцип е работеща. При добра изолация на къщичката дори с една пернишка печка могат да се топлят две стаи по 50м3 всяка.

Ако в стаята с печката е прекалено топло, не е проблем част от нея да се изолира с каменна вата за да се намали топлоотдаването. Така се повишава температурата на димните газове и лирите ще работят на 100%

За да да са още по ефективни лирите зад тях може да се сложат по един вентилатор, ... но това вече са екстри.
шоп написа:
При така зададеният въпрос, никой не може да каже дали ще е топло в стаята.
Питащият не задава никакви изходни параметри. Колко м3 е стаята, каква е дограмата, изолацията...респективно топлозагубите. Не знаем и каква е печката... Не казва и каква температура иска да поддържа в помещението.

Затова и всичко казано дотук са догадки.

Системата по принцип е работеща. При добра изолация на къщичката дори с една пернишка печка могат да се топлят две стаи по 50м3 всяка.

Ако в стаята с печката е прекалено топло, не е проблем част от нея да се изолира с каменна вата за да се намали топлоотдаването. Така се повишава температурата на димните газове и лирите ще работят на 100%

За да да са още по ефективни лирите зад тях може да се сложат по един вентилатор, ... но това вече са екстри.
Прав си , това пропуснах да кажа :
Стаята с печката е около 20 кв.м и е висока 2.60, т.е приблизително 50 куб.м, стаята с лирите около 10 кв.м, приблизително 25 куб.м.
Къщата е с външна изолация и доста добра PVC дограма.
Като температура, която искам да поддържам е около 22-23 градуса в стаята с печката /щерката ще си играе там/, а в тази с лирите може и 17 - 18 градуса да е /ще се ползва само за преспиване през нощта/.
Идеята с вентилаторите също ми е бошувала в съзнанието. Имам два вентилатора на 12 волта, безшумни и с що годе добър дебит /на усет де :) /
Мисля си, че наистина ако е много жега в стаята, както стана дума по-горе ще е практично да сложа "заграждение" от каменна вата с картон отстрани. Така хем ще пазя малката от горещата печка, хем и ще вдигна температурата на лирите.
Това е като инфо, което мога да дам :wink:
ktamen - специалист
Щом втората стая е толкова малка и не държиш на същата температура, вероятно ще се получи задоволително отопление и само с лирите.
ktamen написа:
Щом втората стая е толкова малка и не държиш на същата температура, вероятно ще се получи задоволително отопление и само с лирите.
Точно на това се надявам, радвам се че успяхме да намерим общ език, на който да се разбираме с теб :partyman:
torbalan - Дървен философ
Някой вече го спомена по-горе...

Ако в еданта стая стане прекалено горещо, а другата е студена - изолират се две, ако трябва три страни на печката...

Така лирата ще стане доста по-гореща :)

Не разбрах баня, коридори няма лида се топлят?

Тема "Отопление на две стаи с една печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: