• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Имах предвид само водата веднага след отваряне на крана, когато все още не е постъпило голямо количество студена вода, което да обърка сметките
Иначе си прав, че само си чешем клавиатурите в глупави опити да докажем, че сме по-по-най от някой друг.
Успех и на теб :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Christo написа:
Човекът питаше за един градус и аз за един градус писах..... Той да си преценява трябва ли му този градус или не. За боба и аз си мисля, че не е чак толкова фатално, но пък не съм професионален готвач, от де да знам?....
За готвенето е важен градусът, особено умножен по времето. Но всичко завси от готвача. Този модерен уред не готви сам.
lov - майстор
малко отклонение от темата но е свързано с готвенето на колегата щото все пак говорим за точности. И понеже някой спомена по горе PID контрол и инкубатори та навремето яко се запалих по темата с люпенето на пилци. Почна се от едноточков контрол и после се оказа че температурата в зависимост от каква позиция са люлките мърда в доста широки граници. Та стигнах до 6 точков и хистерезиз 0,05 градуса с всичките му глезотии. Ама се оказа че на пустите му пилци не им харесва и не щат да се люпят. Искат си температурата да плува и по широки граници. И от целия мерак за точности се получи едното нищо. щото тя природата го е измислила преди нас.
Та и твоя случай ще е същата работа и както ти е обяснил колегата всичко е маркетингов номер и няма да различиш дали джоланчето е вряло с 5-10 градуса разлика.Такива температури с такава точност дори и в лабораторни условия трудно се постигат. Че дори и тези които там се изхвърлят по рекламките няма да разберат че е вряло даже и без никакви регулатори на котлона. Повтарям колегата и най вече колежката с опит в манджите, ама дано се убедиш сам.
Ползвай това за което се насочи още в началото от алито. Твърдотелното реле е за предпочитане нищо че някои от регулаторите имат релеен изход за голям ток и нагревателя може да се върже директно. Многократните превключвания си казват бързо думата и после ще питаш от де да вземеш друго реле щото в силовата част китайските ватове и ампери не са като нашите. :lol:
kiddo69 - напреднал
Мерси. Да знам, че всичко си е реклама и бла-бла-бла, но да кажем, че си имам причини да го искам този 1 градус толерантност.
Прави сте- никой няма да познае дали един джолан е правен 36 или 40 часа и дали е бил на 56.5 или 58 градуса.
Да- свързано е с време х температура= безопастност на храната. едно е да пушираш една риба на 45градуса, съвсем друго е на 40...
Както и да е. Да се върнем към темата. Ти като си се занимавал с инкубатори, мислиш ли, че един инфрачервен кабел 3мм/150W, мога да го вържа към един терморегулатор, да се направи направи нещо като скара на дъното( или да не се прави :-), и да свърши работа?
Благодаря.
8180 - майстор
kiddo69 написа:
но да кажем, че си имам причини да го искам този 1 градус толерантност.
Еми, ако не са тайна - дай да ги чуем тези причини.
Например за джолана - през цялото време ли ти трябва да е 56°С или може да варира 54-58 примерно, като средното е приблизително 56? Или да е нещо си ок. 55, а контролер да коригира времето за компенсация?
Не са произволно измислени въпроси - улесняват или затрудняват (оскъпяват) техническите решения.
Отделно (писа се) без специални технически решения трудно ще се постигне тази желана прецизност по целия обем.
Допускам, че някои от изискванията са да не се достигат опасни за продукта ГРАНИЧНИ СТОЙНОСТИ, което също е др. "опера", различна от прецизност на регулирането.

Две думи за устройството за 400лв. от въпроса ти - http://anovaculinary.com/anova-precision-cooker/:
Според техните твърдения: Temperature Range - 77°F to 210°F ± 0.01°F / 25°C to 99°C ± 0.01°C, излиза, че когато се мери в °F, уредът е два пъти по-прецизен. Отделно такава прецизност е техническа глупост - няма как да отчетеш на индикацията по прецизно от ± 0,05 ТЕОРЕТИЧНО! Нататък имаш маса др. грешки - от регулирането и неравномерност в недефиниран съд, дори със помпа "360 degree directional pump"!? :)

Ти си знаеш какво и защо гониш - няма лошо, но не за тия пари.
Прочети внимателно и поста на Колегата lov.

П.П. Ако заданието се сведе до нещо рационално, може и да продължа участието си в Темата.
ktamen - специалист
kiddo69 написа:
толерантност.
Само малка поправка на правописа - пише се толерастия :prayer:
p.v.x - майстор
Не знам какво ще се готви , но на мен ми намирисва на кристализация на :weedman: . :-D :lol: :lol:
lov - майстор
След тези допълнителни уточнения нещо темата ми намирисва за едни други ''готвения'' на водна баня само че за химически реактиви а не за джоланчета и разни други мръвки. Или ще бъдем открити а не така само със завоалирани изисквания за някакви си температурни градуси.

п.п. колегата почти ме е изпреварил само че за нещо друго по безобидно
kiddo69 - напреднал
Еми, ако не са тайна - дай да ги чуем тези причини.
Например за джолана - през цялото време ли ти трябва да е 56°С или може да варира 54-58 примерно, като средното е приблизително 56? Или да е нещо си ок. 55, а контролер да коригира времето за компенсация?
Каква тайна. Този градус "толерастия", всъщност стават 3 градуса. Примерно 54,55,56, което ме устройва. И така търсим нещо около 55. Но не 54/58. Свързано е с времето за превръщане на колагена в желатин в месото, и за да сме сигурни, че ефекта е постигнат, се стремим да сме около точната температура за оптимално време. Ако сме го готвили на по- ниска температура, трябва да удължим времето. Има си и графика на пастьоризация на различните меса. На какви температури, след колко време са безопасни за консумация. Ако те интересува темата- тук има доста информация:
http://www.seriouseats.com/2015/07/the- ... reast.html
А относно Anova- абсолютно си прав- манги и реклама и т.н... За това гледаме да сглобим нещо непретенциозно, за не много пари, което да върши прилична работа. Погледни го все едно правим подгряване на аквариум. И аз ако си имах понятие как точно да го постигна- щях да го измисля.
Лошото при нас- аматьорите в тази област е, че имаме повече идеи от колкото практичен поглед и знания по съществото...
Как да е. Конкретният въпрос в момента е- мога ли да вържа този кабел http://olx.bg/ad/infracherven-nagrevate ... 915b66e5f0, към този терморегулатор http://www.aliexpress.com/item/Intellig ... 0.html?s=p, и да получим приемливи резултати.
Peace
kiddo69 - напреднал
lov написа:
След тези допълнителни уточнения нещо темата ми намирисва за едни други ''готвения'' на водна баня само че за химически реактиви а не за джоланчета и разни други мръвки. Или ще бъдем открити а не така само със завоалирани изисквания за някакви си температурни градуси.

п.п. колегата почти ме е изпреварил само че за нещо друго по безобидно
А, не- сериозно- само за храна говоря- ако си имах и малко понятие от химия, вярвай ми- нямаше да пиша тук.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Прецизно регулиране на температура на водата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: