Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ProvideR - специалист
Колеги,
събирам идеи за това как да ползвам правилно водните ресурси в градината си. Разполагам с неограничени количества вода, която не се отчита и за момента например си създавам безплатно електричество с малък хидрогенератор и захранвам 2 крушки в двора (пускам крана на водата и те светват; ползвам LED). Изображение

Сигурен съм, че има още хиляди употреби, за които аз лично не мога да се сетя, а сигурно знам.

- Примерно, в домашни условия не ми беше хрумвало досега, но пълня един PVC гъвкав пакет за охлаждане 1-2 литра вместимост с вода и го поставям в казанчето, в който ви е водата и поплавъка. Съответно, това ви пести по 2 литра при всяко пускане на водата като ходите по нужда. Вместо 6 литра, хаби 4 литра! Тъпо, но върши работа във времето.
- Всичките ми фауцети са с "тапове" за ниско налягане или с по-малки дупки, която пести мноооого вода в кухните особено.

Правил съм сравнение преди и след промените удома и разликата е 1 до 3 кубика вода.

В градината не търся пестене, а функционалност и креативност.
torbalan - Дървен философ
Продават хидрогенератори с малки мощности - 3 - 6 киловата...

Ако имаш толкова вода - можеш да не плащаш на енергото :)
ProvideR - специалист
torbalan написа:

Годишно плащам 25 лв и имам безгранично вода! Може ли да ми дадеш линк към такъв генератор?
gnt69 - майстор
ProvideR написа:
Колеги,
събирам идеи за това как да ползвам правилно водните ресурси в градината си. Разполагам с неограничени количества вода, която не се отчита

Направи си щадраван, мене лично много ме кефи и успокоява и разхлажда . :partyman:
ProvideR - специалист
gnt69 написа:
ProvideR написа:
Колеги,
събирам идеи за това как да ползвам правилно водните ресурси в градината си. Разполагам с неограничени количества вода, която не се отчита

Направи си щадраван, мене лично много ме кефи и успокоява и разхлажда . :partyman:
Сега точно разкопавам за микроезеро с риби (каракуда, сом) и там ще имам шадраван задължително. Няма да е много голямо, около 15 кв.м.
шоп - майстор
ProvideR написа:
torbalan написа:

Годишно плащам 25 лв и имам безгранично вода! Може ли да ми дадеш линк към такъв генератор?
Колега, трай си!!! Не пиши такива работи.Да не те посети делягация с костюмари. При тази безограничена вода за 25 лв годишно особено ако е с подходяш дебит и налягане може да си направиш собствен ВЕЦ или ПАВЕЦ :-)))

Ако имаш този рог на изобилие, на България не и трябва нов блок на АЕЦ с мошност 1000 мегавата.

П.П. Горното разбира се е шега. Уточни какъв дебит имаш за секунда, минута или час. Какво е налягането на водата? Предполагам е над 2 атм, зашото тези мини хидрогенератори ги знам с какви параметри са.
gnt69 - майстор
ProvideR написа:
gnt69 написа:
ProvideR написа:
Колеги,

Сега точно разкопавам за микроезеро с риби (каракуда, сом) и там ще имам шадраван задължително. Няма да е много голямо, около 15 кв.м.
Не можеш да използваш неограничената вода за каракуди щото обикновенните риби нарастват при темп. на водата над 20 градуса.. По добре бетоново корито за пъстърва.
ProvideR - специалист
шоп написа:
ProvideR написа:
torbalan написа:

Колега, трай си!!! Не пиши такива работи.Да не те посети делягация с костюмари. При тази безограничена вода за 25 лв годишно особено ако е с подходяш дебит и налягане може да си направиш собствен ВЕЦ или ПАВЕЦ :-)))

Ако имаш този рог на изобилие, на България не и трябва нов блок на АЕЦ с мошност 1000 мегавата.

П.П. Горното разбира се е шега. Уточни какъв дебит имаш за секунда, минута или час. Какво е налягането на водата? Предполагам е над 2 атм, зашото тези мини хидрогенератори ги знам с какви параметри са.
Няма кой да направи проблем, защото захранването става от язовир. Всичките съоръжения и тръби са собственост на живущите, а не на ВИК или държавата, както и електромрежата не принадлежи на EVN, а е наша.
Налягането е много голямо, но не мога да ти кажа колко точно. Никога не съм имал проблем с водата там.
ProvideR - специалист
gnt69 написа:
ProvideR написа:
gnt69 написа:
Не можеш да използваш неограничената вода за каракуди щото обикновенните риби нарастват при темп. на водата над 20 градуса.. По добре бетоново корито за пъстърва.
Водата идва от язовир, така че не би трябвало да уморя "добитъците"! :supz:
ProvideR - специалист
Малък хидрогенератор ще ми е перфектен за там, защото ще ми свали тока до 0 лв, но и вложението няма да е малко.

Тема "Идеи за използване на водни ресурси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: