Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
brum - майстор
Не са лагерите на барабана, помпата дето източва водата е. Отворих от долу където е за почистване на боклуците и се вижда перката на помпата. Пуснах я да върти и леко я натиснах на вътре. И настана вой. 100% има проблем около помпата. Предишният път го слушах на клипче на телефона на половинката, ама на живо си е друго.

Та сменя ли се, прави ли се тая помпа? Май ще е по-лесен ремонта :) ...
chano3891 - специалист
Има различни модели помпи, такива от две части и целокупни. дай снимка или някои дето е виждал да каже.
brum - майстор
Помпата хем се прави, хем не се прави. Безчетков двигател е, няма лагери, няма нищо. Пластмасови втулки разни, О пръстени и това е.

Отворих я и вътре беше пълна с гадости. Не съм убеден, че е редно да се пълни така, та предполагам, че на оста трябва да има уплътнение което е сдало багажа. Но не можах да сваля перката и да видя какво става зад нея. Перката е много странно вързана към оста - има свободен ход 180 градуса. Но не мърда ни на вън, ни на вътре. А ме беше страх да напъна със сила, защото ако почупя нещо там всякакви шансове за ремонт пропадаха.

Та разглобих помпата, почистих я, смазах я където имаше нужда, събрах я и обратно в пералнята. За сега шумове няма от нея.

Но помпата явно е виновник и за другия проблем на пералнята - viewtopic.php?f=58&t=45575 . Писал съм за него, ама не му обръщах дълго време внимание, защото го прави рядко.

Предполагах, че е виновен контролера - смениха го гаранционно още и никакъв ефект. После вината падна върху нивомера. Играх си с него, разглабях го, почиствах го, настройвах го - пак никакъв ефект. Но днес като сложих помпата и я пуснах видях нещо подозрително - не се завъртя, а само почна да трепери перката. Та явно тая гад не работи понякога и не изпомпва водата...

Та тъй - ще я дебна да видя как се държи. Междувременно ще се огледам за помпа и ако цената е евтина ще взема една. Ако пак направи проблем я сменям и приключвам.
brum - майстор
След 10тина проби явно проблема с шума на помпата го няма, ама тоя, че не източва винаги водата все още е наличен. Чува се че шуми помпата, обаче нивото не пада.

Та помпата представлява две бобини и ротор. Безчетков, с един магнит на него. Има ли шанс да завърта на обратно? И ако да - има ли това значение?

Някаква идея какво може да причинява проблема и как да го отстраня? Разглабя се с поглед, ама не виждам да има някакъв проблем.

Помпата е като тази на картинката по-долу. Някаква идея каква им е цената тук, че в Англия намира някаква цена от почти 24 паунда и ми се струва малко множко ...
Edit: А, в България има помпи по 13лв :) .

Прикачен файл

pump2.jpg
pump2.jpg (25.88 KиБ) Видяна 5502 пъти

Прикачен файл

pump.jpg
pump.jpg (24.54 KиБ) Видяна 5502 пъти
chano3891 - специалист
продава се и само тази част на помпата.
може да не развърта заради манипулациите дето си правил но си провери и напрежението на мрежата.
ако си от София виж в никелектрик, делта-елис
Последна промяна от chano3891 на нед апр 24, 2016 11:26 pm, променено общо 1 път.
rosnaj - помощник
Преди има-няма 2 месеца и аз го играх филма с пералнята.И моята е WA984.Най-добре е, след като демонтираш лагерите и т.нар." маншет с двойно действие",да отидеш при кварталната Кака Продавачка и да и покажеш демонтираното.Лагерите обезателно хубави: SKF;FAG или Koyo.(Кака Продавачка си скубеше косите,че чешките лагери били по-хубави и нямало смисъл,но не се вързвай!)Както искаш блъскай старите при демонтажа.Когато монтираш новите обаче-задължително с приспособление.Аз намерих 2 различни тръби и ги престъргах на струг с размери вписващи се в размерите на външните гривни на лагерите.И с почукване,пак с чук,но мн.леко с импулс по-малко от 500 грама.Предварително пълниш "мерцедеса" здраво с грес.Още нещо много важно:Просълзя ми след монтажа в челното уплътнение,независимо от доброто стягането и предварително почистване на челната повърхнина на неръждаемия казан.След повторния демонтаж,намазах челото на маншона и челото на неръжд.казан леко, с водоустойчив силикон(Бял че се вижда.Черния и безцветния не се виждат)При повторното стягане,го видях да "избие" и сега няма проблеми.Но си ограничих оттук нататък температурата на 60 градуса(заради силикона).Проверката е като завъртиш барабана без пистовия ремък-трябва да върти леко и без шум.Е помислих си че всичко е цветя и рози,но греда:започнаха да гърмят бушоните.Извиках електричар от сервиза,диагностицира ми късо съединение в реотана,одра ме 46 лева,но ме успокои че модела е мн.хубав за мен,не за него.Хайде пак от същата кака продавачка,ментян реотан за 13 лева,но се оказа че не е огънат както трябва и след проверка на ръка за леко въртене барабана "стругова" на реотана.Върнах го на каката с много поздрави на реотанаджиите от мен,получих си 13 лева.Оттам в представителния магазин на фирмата-31 лева за словенски реотан и сега WA984 е пушка.Жената и взема здравето с 2 пранета на ден.Както е тръгнало,очаквам да сменям четки скоро време :wink:
brum - майстор
chano3891 написа:
продава се и само тази част на помпата.
може да не развърта заради манипулациите дето си правил но си провери и напрежението на мрежата.
ако си от София виж в никелектрик делта-елис
Ако беше нещо породено от моята намеса щеше все да не работи. А тя повечето пъти работи, ама от време на време не ще. Даже имам чувството че завърта на обратно. Ще я сменя и ще видя дали ще има подобрение.
Duke_BG - специалист
то това като помпа за акварум
огледай добре дали се върти свободно ротора във остта дали няма някакво износване, смажи го с тънко масло и пробвай пак
ако не става може и магнита да му е намаляла силата
виж дали не се продават само ротори
колкото по-нови са толкова по-калпави са тия перални
ако ми се скапе пералнята ще си купя miele втора употреба
brum - майстор
Свободно се върти. "Запира" само там където магнитните сили го държат. Смазан и почистен е, но въпреки това понякога не тръгва. Седи, бучи (поне така се чува от вън), но не тръгва да източва водата. Както писах по-горе един път без вода (на отворен капак за почистване на филтъра) го видях как почва да "вибрира" с малка амплитуда, но не се върти.

Та чакам пома :) . Ще я сменя след това и се надявам проблемите да приключат.
brum - майстор
Смених 3 помпи. Последната е чисто нова закупена от сервиза на Gorenje преди час. Проблема остава - понякога завърта на обратно, а като завърти на обратно - не успява да източи водата.

С последната нова помпа първият път се завъртя правилно, вторият на обратно. Третият път пак правилно. Събрах пералнята, напълних я с вода. Пуснах източване, завъртя на обратно, цикли 5-6 минути и даде грешка F7 - водата си стоеше. Втори опит - спрях пералнята и я пуснах пак на източване - тоя път източи водата от раз и нямаше драма.

Та какво може да кара тая помпа (и 3те всъщност правят едно и също) да се завъртат на обратно. Т.е. кое по принцип кара помпата да се завърти правилно, защото аз не виждам такова нещо :) .

В Gorenje казаха, че няма значение на къде се върти - все ще източва водата. Ама ей на - факт е, че не е точно така.

Тема "Лагери за пералня Gorenje" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: