Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tanciora_gele - специалист
Hoвoceлckи написа:
gnt69 написа:
До едни дърва е опряла работата, ако има кой да слага ще е топло. :partyman:
Това е "чудо". Има опция да се зарежда с "горно горене" и през някакъв интервал да се сменява кофата. Става въпрос за въглища, но би могла и на дървесни трици ...
И аз това мисля - да я зареждам и паля с горно горене. Така ще зареждам двете кофи едната ще я слагам вечер като се прибера от работа , а тази която е изгорялата ще я зареждам веднага, за да може сутринта да я сменя и да е топло на моите хора през деня.

Нещо друго се сещам в момента да питам:
понеже щерката сега прохожда и пипа всичко, до което стигне искам да изолирам горещата печка от нейните ръчички.
Мисля да направя някаква преграда от профили за ГК и да сложа ГК, за да предотвратя прекия достъп на малката до печката. Трябва ли да слагам от розовия огнеупорния ГК или може и с обикновен - бял. Трябва ли да слагам и някаква вата от вътрешната страна на картона ?
infomar
Тази печка не знам дали ще ти свърши работа.
Аз ползвам печка тип камина на дърва :
Изображение
Поставена е в стая с размери 5 х 7.5 х 2.5 - топли също без никакъв проблем с отваряне на вратите една или две съседни стаи с размери 3.5 х 3 х 2.5 м. Стаите са с външна топлоизолация и пл. дограма, кара тавани..... селска къща.
Печката е само на дърва - не ползвам въглища, отворът е голям и за денят ми отиват 2-3 кофи дърва.
Доволен съм.

п.с.
Ако мислиш, че ще ти излезе по-икономично от отопление с климатик - заблуждаваш се. основно ползвам климатици в стаите и само за да се изкефя 5-7 дена в месеца и в по-големите студове ползвам печката на дърва. от печката на дърва става много горещо и се изнежвам... :? Отоплението с климатик (20-23гр. една стая) зимата средно ми излиза колкото един кубик дърва месечно, а за да се топлиш само на дърва - няколко кубика в зависи топлината която искаш. Засичано е две поредни зими.
infomar написа:
Тази печка не знам дали ще ти свърши работа.
Аз ползвам печка тип камина на дърва :
Изображение
Поставена е в стая с размери 5 х 7.5 х 2.5 - топли също без никакъв проблем с отваряне на вратите една или две съседни стаи с размери 3.5 х 3 х 2.5 м.

Доволен съм.

п.с.
Ако мислиш, че ще ти излезе по-икономично от отопление с климатик - заблуждаваш се. основно ползвам климатици в стаите и само за да се изкефя 5-7 дена в месеца и в по-големите студове ползвам печката на дърва. от печката на дърва става много горещо и се изнежвам... :? Отоплението с климатик (20-23гр. една стая) зимата средно ми излиза колкото един кубик дърва месечно, а за да се топлиш само на дърва - няколко кубика в зависи топлината която искаш. Засичано е две поредни зими.
Да, хубава е тази камина, но недостатъка й е, че не можеш да я зареждаш с горно горене. Все трябва да има един "огняр", който периодично да слага дърва.
А моята идея е както споменах по-горе е да сложа сутринта заредена кофа с въглища и отгоре дръвца за разпалка да държи поне до ранния следобяд, а може и дори до вечерта.
За икономия на дърва не съм го смятал, просто имаме една пристройка до къщата, в която има доста дърва и трябва да се поразчистят :lol: , а и друга си е топлината от печката в сравнение с тази от климатика :yawinkle:
Hoвoceлckи - майстор
tanciora_gele написа:
понеже щерката сега прохожда и пипа всичко, до което стигне искам да изолирам горещата печка от нейните ръчички.
Ти ще си решиш, но правилното е да я оставите да пипне печката, когато не е силно нагрята. Така автоматично си изгражда правилния инстинкт за самосъхранение.
zmiori - специалист
Точно такава печка но с водна риза ползвах преди да я разкарам и мина на клими.
Понеже ми трябваше да гори бавно и ползвах български брикети. Ползвах торбички тип потник слагах в тях по 25-6 брикета и ги бухах на камара в печката и я затварях от всякъде /та тлее/. Жена ми е даскалица и се прибираше към 14 - 15 часа. взема следващата торба и бух пак на куп в печката.
Има голям и удобен пепелник. Сутрин преди да и сложа го изваждам /пепелта е студена/ и го изхвърлям. Разръчквам да падне пепелта и да останат живите въглени и торбата вътре. Вечер преди лягане пак същото без да хвърлям пепелта само я свалям долу да изстине до сутринта.

Чистех тръбите 3 пъти на сезон. Преди коледа, март-април и като затварям сезона.
Димоотвода ми бе с 5 кривола и 6 прави тръби.
Ползвах около 2 тона брикети и 5 наръча дърва. Печката не се гаси изобщо.
С два климатика за отоплителен сезон плащам средно на месец под 100 лв. за всичко. Имам един газов котлон само. Живея на таван. Ортак мие дядо господ. 50 см. сняг го топя за 3-5 дни зависи от студа.
ktamen - специалист
Hoвoceлckи написа:
tanciora_gele написа:
Ти ще си решиш, но правилното е да я оставите да пипне печката, когато не е силно нагрята. Така автоматично си изгражда правилния инстинкт за самосъхранение.
Напълно съм съгласен, децата много бързо разбират, че печката не трябва да се пипа.
ПП И аз бих сложил климатик, парите са същите, но я няма тази хамалогия и мръсотия.
zmiori - специалист
Сега има едни Грии-та за по 900 лв. 12 БТУ-та посред зима на майка ми и се смарангяса старата машината и и купих един такъв много приятно ме изненада. Помисли и за нещо такова. 2 машини ще те греят много добре и на ниска цена. Проблема е да издържиш на първоначалната инвестиция.

Не че няма да "платиш" първата още с закупуването на горивото за първата зима.
zmiori написа:
Сега има едни Грии-та за по 900 лв. 12 БТУ-та посред зима на майка ми и се смарангяса старата машината и и купих един такъв много приятно ме изненада. Помисли и за нещо такова. 2 машини ще те греят много добре и на ниска цена. Проблема е да издържиш на първоначалната инвестиция.

Не че няма да "платиш" първата още с закупуването на горивото за първата зима.
Благодаря на всички отзовали се на моите терзания :prayer:
В тази къща не мислим да живеем кой знае колко дълго време. Ще я ползваме като временно жилище за периода докато продадем настоящия апартамент и купим друг. Може би година или две - не се знае. Именно това е причината да не искам да инвестирам в климатици. А и има една камара с дърва, които трябва да се разкарат.
Това ме кара да върша всичките тези "гимнастики" с комини, лири и т.н.
Като дойде зимата ще видим дали е имало смисъл от всичко това.
Бъдете здрави ! :supz:
torbalan - Дървен философ
tanciora_gele написа:
torbalan написа:
Тавана изолирарн ли ти е?

Често пъти го пропускат, а от там бяга най-много от топлото...
Не съм много сигурен :? . Тавана е гредоред и има сложен гипсокартон, но дали между картона и гредореда има сложена някаква изолация,вата или нещо друго - незнам. Надявам се да има :-D
В такъв случай нареди 20 - 30 см. вата над тавана в подпокривното пространство...
Евтина е ватата, а ползата е голяма...
Svetoslavoff1 - майстор
Щом е за временно, действай както си намислил с печка и лира. При мен е така на виличката от години и съм доволен. Някъде в архива имаше подобна тема, там бях сложил и снимка. Стаята ми с лирата е като твоята - около 10м2 и е за спане, така че не се гони кой знае колко топло.
Преди да започне отопл сезон почисти/прегледай комин, тръби и може би след няколко месеца горене направи проверка да видиш как е със саждите. Вече ти писаха за температурата на димните газове.

Тема "Отопление на две стаи с една печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: