Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zmiori - специалист
Ако ще я караш само на дърва караи с лирите.
Ама за въглища не е много удачно. Тогава карай с тетките както ти писах.
tanciora_gele - специалист
zmiori написа:
Визираш това, че с въглищата има по-голяма вероятност да се събират сажди по лирите ли ?
Svetoslavoff1 написа:
Щом е за временно, действай както си намислил с печка и лира. При мен е така на виличката от години и съм доволен. Някъде в архива имаше подобна тема, там бях сложил и снимка. Стаята ми с лирата е като твоята - около 10м2 и е за спане, така че не се гони кой знае колко топло.
Преди да започне отопл сезон почисти/прегледай комин, тръби и може би след няколко месеца горене направи проверка да видиш как е със саждите. Вече ти писаха за температурата на димните газове.
Комина вчера съм го прегледал - чист е. Отворих ревизията за чистене на комина, изчистих това което беше паднало като сажди. Запалих със запалката огън и видях че пламъка се наклони в посока ревизията, т.е комина дърпа. За всеки случай сложих вестник в ревизията и го запалих и докато гореше се качих на покрива и погледнах през дупката на комина и видях идеално чисти стени на комина и ясно се виждаше как гори огъня.
От това по-добро не се сещам как бих го направил :razz:

Ако можеш прати ми някаква снимка, за която говореше да видя как е станало при тебе с лирите в другата стая :prayer:
ZMeyGorianin - майстор
...За всеки случай сложих вестник в ревизията и го запалих и докато гореше се качих на покрива и погледнах през дупката на комина и видях...
Голям бързак си - "Speedy Gonzales" ряпа да яде... :-D
Прикачен файл:
th.jpg
th.jpg (9.4 KиБ) Видяна 1745 пъти
zmiori - специалист
tanciora_gele написа:
zmiori написа:
Визираш това, че с въглищата има по-голяма вероятност да се събират сажди по лирите ли ?

Точно така. Особено както се каниш да я караш бавно, бавно.
Svetoslavoff1 - майстор
tanciora_gele написа:
Svetoslavoff1 написа:
Щом е за временно, действай както си намислил с печка и лира. При мен е така на виличката от години и съм доволен. Някъде в архива имаше подобна тема, там бях сложил и снимка. Стаята ми с лирата е като твоята - около 10м2 и е за спане, така че не се гони кой знае колко топло.
Преди да започне отопл сезон почисти/прегледай комин, тръби и може би след няколко месеца горене направи проверка да видиш как е със саждите. Вече ти писаха за температурата на димните газове.
Комина вчера съм го прегледал - чист е. Отворих ревизията за чистене на комина, изчистих това което беше паднало като сажди. Запалих със запалката огън и видях че пламъка се наклони в посока ревизията, т.е комина дърпа. За всеки случай сложих вестник в ревизията и го запалих и докато гореше се качих на покрива и погледнах през дупката на комина и видях идеално чисти стени на комина и ясно се виждаше как гори огъня.
От това по-добро не се сещам как бих го направил :razz:

Ако можеш прати ми някаква снимка, за която говореше да видя как е станало при тебе с лирите в другата стая :prayer:
Е, съжалявам, но не намерих снимката. По едно време нещо се беше сгъбило и си правих нова регистрация. Както и да е, в някой от горните постове беше даден линк и там имаше подобна снимка.
Много добре, че си проверил димоотводния тракт. Но си планирай да направиш подобна проверка и след няколко месеца от началото на отоплителния сезон. Така ще си наясно колко сажди се трупат. Както вече ти писах, по-нагоре колегите са ти обърнали внимание на зависимоста между температурата на димните газове и количеството сажди.
Щото като полепнат сажди, слаба тяга, лошо горене, още сажди и зацикляш.
Успех!
ПП и zmiori ти е писал за саждите в икономични режими. В такъв случай трябва да предвидиш няколко (поне) чистения за сезон. Не че е болка за умиране, но да си предвидиш лесен демонтаж на лирата и че ще паднат тук таме сажди. Аз горя само дърва, но ако се каниш са ползваш въглища, саждите им са доста мазни и гадни и а си оцапал нещо, булчето :axe:
gogosto - специалист
Аз имам такава лира и я ползвах само миналата зима. От излъчваната топлина съм доволен, но от запушването и не съм изобщо. Имам комшии всичките имали и след време ги изхвърлили заради честото запушване. Турска работа са от едната страна дупките са нормално големи, но от другата са стеснени с некакви ламаринки явно технологично така им е било лесно да ги направят. Много често се задръства с люпки от саждите. На 2 до 3 седмици трябва чистене, като се има в предвид, че без лира не чистя никога през отоплителния сезон комин или кюнци. На дърва съм и изгарям 10 кубика за зима. Така, че да бъдеш подготвен за често почистване на лирите.
Здравейте, отново.
Искам да споделя, че идеята която коментирахме в тази дискусия за сега работи и то доста добре. Нека не забравяме, че все още не са стиснали големите студове :)
Искам да попитам има ли вариант да автоматизирам системата за отопление на стаята, в която са лирите. Иска ми се да охлаждам допълнително лирите с вентилатор, който да се включва при определена температура на лирите. С други думи казано - като се разгори печката и лирите почнат яко да греят, да се включи от "някакво реле" вентилатор. Какъв тип реле трябва да търся, как се казва това, което би ми свършило работа.
Знам, че трябва да бъда внимателен с преохлаждането на изгорелите газове, за да не се получава запушване на комина. Именно затова искам да охлаждам лирите над определена температура.
Благодаря на отзовалие се :prayer:
шоп - майстор
Не ти трябва реле, ами терморегулатор (термоконтролер ) За 15 - 20 лв ще си намериш.
Svetoslavoff1 написа:
Съжалявам за късния отговор.
Ето какво се получи след многото "гимнастики". Температурата в малката стая е приятна за спане. Вярно е, че проблема с чистенето е на лице - на 2-3 седмици се свалят лирите за чистене.
Дори успяваме да поизсушим някоя трудно съхнеща дреха :lol:

Прикачен файл

123.jpg

Прикачен файл

20170206_191224.jpg

Тема "Отопление на две стаи с една печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: